JAGTEN (THE HUNT)

* Beste Acteur (Mads Mikkelsen) en nominatie Gouden Palm, Filmfestival van Cannes 2012


Regie:
Thomas Vinterberg
Cast: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrøm, Susse Wold ...
(DK / 2012 / DCP / 111')

Na een zware vechtscheiding lacht het leven de veertigjarige Lucas (Mads Mikkelsen) eindelijk weer toe. Hij heeft een nieuwe job als kleuterleider, een nieuwe vriendin en de relatie met zijn tienerzoon herstelt zich langzaam maar zeker. Toch loopt het scheef. Niet zo erg aanvankelijk. De onschuldige leugen van het zesjarige meisje Klara (Annika Wedderkopp ) dat hem beschuldigt van seksueel misbruik is immers te gek voor woorden. Maar terwijl de sneeuw begint te vallen en iedereen zich nestelt in de gezellige kerstsfeer, verspreidt deze absurde leugen zich als een sluipend virus. Het wantrouwen, de schok en de woede in de kleine dorpsgemeenschap neemt overhand toe en evolueert al snel naar een collectieve staat van hysterie. Lucas raakt helemaal op zichzelf aangewezen en voert een eenzame strijd voor zijn leven en zijn waardigheid.

De Deense regisseur Thomas Vinterberg maakte in 1998 al brokken met de sublieme dogmaprent Festen (kc BELGIE 1999). De film katapulteerde Vinterberg internationaal als veelbelovend regisseur, een rol die hij ter harte nam door ons - inmiddels zonder dogmaregels - te verrassen met andere parels als It's All About Love, Dear Wendy (een samenwerking met Lars Von Trier) en Submarino (kc BELGIE 2003, 2005 en 2011). Met Jagten trekt Vinterberg alle registers als begenadigd cineast opnieuw open en neemt hij de kijker mee op sleeptouw doorheen een hard maar menselijk verhaal. Acteur Mads Mikkelsen zet de ingehouden paniek en woede van de ten onrechte als pedofiel beschuldigde Lucas op een indringende manier neer. Vinterberg laat hier sterk contrasteren door Annika Wedderkopp - die de rol van het schattige blonde meisje Klara vertolkt - steeds meer als wraakgodin te portretteren. Mikkelsen hield er terecht de prijs voor beste acteur aan over tijdens het filmfestival van Cannes in 2012 terwijl Jagten op datzelfde festival een nominatie voor de Gouden Palm in de wacht sleepte. Thomas Vinterbergs weinig optimistisch, maar erg realistisch beeld van een gemeenschap die volledig kortsluit wanneer naderend onheil niet bevat kan worden is dan ook een sterk stuk geëngageerde cinema geworden.

'Een clever geschreven, knap vertolkt en klassiek verteld verhaal over verloren onschuld en bevlekte relaties, en dus een meer dan waardige pendant van Festen.' Dave Mestdagh - Knack Focus


trustnordisk.com/film/2012-hunt
Koop tijdig je ticket online (thuis te printen)
vr 8 februari

za 9 februari
jagten9feb


 

 
 
 
DATUM:
vr 8 & za 9 feb 2013

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
Vvk Ticketmatic: EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7

Kassa:
EUR 6 (Leden BELGIE) / EUR 8