Cast:
Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Shepard, Mary-Louise Parker, Jeremy Renner, Paul Schneider, Sam Rockwell
Soundtrack: Nick Cave & Warren Ellis !

* Oscar Nominaties 2008 voor Beste Camerawerk en Beste Mannelijke Bijrol.

1881. Het leven van de legendarische vrijbuiter en revolverheld Jesse James (Brad Pitt) is een bron van inspiratie voor de jonge Robert Ford (Casey Affleck). Deel uit mogen maken van de illustere bende van Jesse James is de allergrootste droom van deze nietsnut. Hoewel de jongeman niet echt een aanwinst is, neemt de opgejaagde outlaw hem mee op sleeptouw. Hij heeft immers een voorgevoel dat Ford een prominente rol zal spelen in zijn lotsbestemming. Tussen de twee onstaat een gevaarlijke mengeling van bewondering, aversie en imitatiedrang. Terwijl James plannen maakt voor zijn volgende grote overval, begint zijn paranoia angstwekkende proporties aan te nemen. Er staat immers een grote beloning te wachten voor wie hem aan de autoriteiten kan uitleveren. Maar misschien zijn het juist zijn vertrouwelingen en bendeleden zelf die hij het meest moet vrezen...

De Australische regisseur Andrew Dominik (‘Chopper’) koos ervoor afstand te doen van alle cliché’s uit het western genre. De woeste, gewelddadige uithalen zijn daardoor eerder schaars maar zo intens en brutaal dat je haast vanuit je stoel de kruitdampen kunt ruiken. Brad Pitt zet een paranoïde, manisch depressieve Jesse James neer, een regelrechte antiheld, zonder geweten en scrupules. Het is echter Casey Affleck (‘Gerry’, KC BELGIE 2004) die opvallend sterk voor de dag komt als Robert Ford. Zijn vertolking grenst werkelijk aan het geniale. De uitgestrekte, desolate landschappen waar dit gedoemd gezelschap in ronddoolt, zijn adembenemend in beeld gebracht door Roger Deakins, de cameraman die zijn sporen verdiende bij de gebroeders Coen (zie ook ‘No Country for Old Men’).

Het overdonderende kleurenpalet en de beklijvende soundtrack van het duo Nick Cave (die ook een cameo mag vertolken) en Warren Ellis (full time Bad Seed, Grinderman en frontman van The Dirty Three) in combinatie met de sterke regie en vooral de bijzondere acteerprestaties zorgen voor een synergie die lang blijft nazinderen.

“Dit lyrisch anti-heldendicht is epische grandeur en het overduidelijke bewijs dat Hollywood nog meestervertellers in zijn rangen heeft.”
Eric Stockman, Humo

http://jessejamesmovie.warnerbros.com

 
 
 
DATUM: vr 28 maart

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) /
EUR 5