film  
 


L'ECUME DES JOURS

Regie: Michel Gondry
Cast:
Romain Duris, Audrey Tatou, Gad Elmaleh, Omar Sy, …
(FR/BE / 2013 / DCP / 125')
switchback
                                                                                                                                   

Colin (Romain Duris) is een gefortuneerde, idealistische en vindingrijke jongeman. Hij spendeert zijn tijd bij voorkeur aan het uitvinden van absurde dingen. Het enige wat hij mist is iemand om zijn leven mee te delen. Colin eist om verliefd te worden! Hij verlaat zijn loft-achtige paleis, dat uitkijkt over een immer zonnig Parijs, wordt uitgezwaaid door zijn inventieve kok en tevens therapeut NIcolas (Omar Sy), en botst op de wonderlijke Chloé (Audrey Tatou), die hij na een korte en wervelende romance ten huwelijk vraagt. Maar de idylle van het huwelijk ruimt plaats voor de bittere realiteit van het leven wanneer Chloé ziek wordt. Er groeit een waterlelie in haar long. In een magisch-realistisch Parijs moet Colin, in steeds absurdere omstandigheden, werken om de kosten voor haar verzorging te betalen. Hun appartement raakt meer en meer in verval en hun groep vrienden, waaronder Nicolas en Chick (Gad Elmaleh) - fanaat van de filosofie van een zekere Jean-Sol Partre (géén typefout) - valt uiteen.

L'écume Des Jours is een surrealistisch en poëtisch liefdesverhaal dat in 1947 geschreven werd door de controversiële Franse schrijver, dichter, chansonnier en jazztrompetist Boris Vian, eerder verfilmd door Charles BElmont (1968). Maar regisseur Michel Gondry weet als geen ander op een artisanale manier een surrealistisch sfeertje te creëeren en tegenslagen in het leven op een pakkende en melancholische manier te benaderen. Dat bleek al uit Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Kc BELGIE, 2005) - goed voor een Oscar - de absurditeiten van The Science of Sleep (Kc BELGIE, 2007) en de schitterende kortfilm Be Kind Rewind (Kc BELGIE, 2008) ). Gondry pakt voor deze film uit met een indrukwekkende cast. Audrey Tatou (Le fabuleux Destin d'Amelie Poulain), Romain Duris (L'Auberge Espagnole), Omar Sy (Les Intouchables) en cabaretier Gad Elmaleh weten de magische sfeer van L'écume Des Jours perfect te accentueren.

Net als Spike Jonze maakte Michel Gondry met verve de overstap van videoclips naar de echte cinema. De sfeer die hij wist op te roepen in clips als Bachelorette van Björk, Around The World van Daft Punk of Knives Out van Radiohead overstijgt hij echter vlotjes in L'écume Des Jours. Het krimpende appartement, de doorzichtige limousine, de kermiswagenwolk die ritjes boven Parijs mogelijk maakt, een tv-kok die je persoonlijk bijstaat en desnoods in de koelkast opduikt of de Pianococktail die cocktails maakt op basis van de muziek die je speelt: je weet niet waar eerst gekeken.

'Virtueel snoepgoed met menselijk kantje. Gondry combineert zijn verbeelding met die van Vian op een symbiotische wijze die de fans moet kunnen bekoren.' De Morgen 
 
 

DATUM:
za 7 dec 2013

AANVANG:
20.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS
EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 7

KASSA:
EUR 6 (leden BELGIE) / EUR 8