LES GEANTS
Regie: Bouli Lanners
Cast: Zacharie Chasseriaud, Martin Nissen, Paul Bartel, Marte Keller, Karim Leklou, Didier Toupy
Muziek: The Bony King of Nowhere
* SACD-Prijs en de Prijs CICAE Quinzaine des Réalisateurs Filmfestival van Cannes 2011

'Les Géants', grotendeels opgenomen in de prachtige Belgische Ardennen, vertelt het verhaal van drie ietwat naïeve jongelingen die er rotsvast van overtuigd zijn dat hun vrijheid voor het rapen ligt. Het is zomer. Zak en Seth zijn blut en verblijven alleen in het huis van hun pas overleden grootvader. Terwijl hun moeder op zich laat wachten, ergeren ze zich aan het doembeeld van alweer een saaie rotvakantie op het platteland. Maar dan ontmoeten ze Danny, een tiener uit de streek. Op een leeftijd waar alles mogelijk lijkt, beginnen ze samen aan hun groot maar gevaarlijk levensavontuur. Want achter de ietwat troosteloze, magische schoonheid van hun leefomgeving gaat ook een brutale realiteit schuil...

Bouli Lanners debuteerde als acteur in ‘Toto le Héros’ van landgenoot Jaco Van Dormael (kc BELGIE 1990) en speelde de afgelopen jaren in talrijke films waaronder de hilarische succesfilm ‘Rien à déclarer’ (van Dany Boon), naast zijn grote kompaan Benoît Poelvoorde. Binnenkort is hij ook te zien in de nieuwe avonturen van 'Asterix en Obelix: God save Britannia'. Maar sinds 2001 is de acteur ook actief als filmregisseur, en met succes: ‘Ultranova’ uit 2005 deed al wat stof opwaaien op de Berlinale en met de roadmovie ‘Eldorado’ (kc BELGIE, 2008) sleepte hij maar liefst drie randprijzen in de wacht tijdens het Filmfestival van Cannes 2008.

Met zijn derde langspeelfilm ‘Les Géants’ scheert Lanners opnieuw hoge toppen. Vanuit zijn achtergrond als schilder maakt hij van elk beeld een miniatuurportret, een teder aquarel dat in samenspraak met de tijdloze en melancholische songs van ‘The Bony King Of Nowhere’ de juiste toon weet te vinden voor deze doorleefde dramedy. Dat is de jury van La Quinzaine des Réalisateurs tijdens het Filmfestival van Cannes 2011 ook nu weer niet ontgaan. ‘Les Géants werd dan ook verdiend bekroond met de SACD-prijs (Société des auteurs et compositeurs dramatiques), en de Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essaie (CICAE) had er de Art Cinema Award voor veil. Kunstencentrum BELGIE sluit het vruchtbare filmnajaar van 2011 dan ook graag af met dit prachtig streepje Belgische cinema van internationaal niveau.

"Sociale wantoestanden zonder troosteloosheid, emotionele momenten zonder sentiment, geestige vondsten zonder platvloerse lolbroekerij, natuurpracht zonder oppervlakkige plaatjes, “Les géants” is een indrukwekkende evenwichtsoefening." Ruben Nollet (Cobra.be)

www.lesgeants-lefilm

  
 
 
DATUM:
vr 23 december 2011

AANVANG:
20.00 u.

INKOM: vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7
Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8