LITTLE BLACK SPIDERS

Regie: Patrice Toye
Cast: Charlotte De Bruyne, Nathalie Verbeke, Dolores Bouckaert, Line Pillet, Ineke Nijssen,
           Sam Louwyck, Wim Helsen, Martha Vandermeulen, Romy Louise Lauwers,
           Marjan De Schutter, Dorien De Clippel...
Muziek: John Parish (PJ Harvey)
(BE/NL / 2012 / blu-ray / 94')

België 1978. Er is een plek die wordt verzwegen. Een zolder in een ziekenhuis waar zwangere tienermeisjes in het geheim hun bevalling afwachten. Katja (Line Pillet), Roxy (Charlotte De Bruyne) en een stel andere levenslustige meisjes zijn te jong voor de liefde en al bijna moeder. Sommigen willen deze misstap zo snel mogelijk achter zich laten, maar Katja, die zelf wees is, denkt daar duidelijk anders over. Ze verlangt intens naar haar baby. Op de zolder delen de meisjes lief en leed, smeden ze vriendschappen en zoeken ze afleiding in een verzonnen universum van zorgeloze dromen en mysterieuze spelletjes tijdens het lange wachten. Tot de veilige zeepbel uiteenspat en Katja zich plots pijnlijk bewust wordt van de plannen die achter haar rug worden gesmeed...

De films van Patrice Toye tonen een zoektocht van de personages naar hun identiteit waarbij een vlucht naar een surreële zielsruimte centraal staat. 'Little Black Spiders' - een fictief verhaal, geïnspireerd op waar gebeurde feiten - vertelt het verhaal van twee jonge, sterke vrouwen, over hun weerbaarheid en veerkracht, over hun ontluikende vriendschap in moeilijke omstandigheden, over zwanger zijn en mama worden. Toye weet in deze meeslepende en aangrijpende productie een perfecte mysterieuze, betoverende sfeer neer te zetten. Niet in het minst door een schitterende cast van getalenteerde nieuwkomers en gevestigde acteurs samen te brengen. De nog studerende actrice Line Pillet is meer dan overtuigend in haar debuut als Katja. Charlotte De Bruyne (Roxane) en Nathalie Verbeke (Liesbeth), dit voorjaar nog aan het werk in kunstencentrum BELGIE met het inmiddels internationaal bekroonde stuk 'XXXO' van Ontroerend Goed, zetten feilloos de stap van theater naar het filmscherm. Dolores Bouckaert, die schittert in de rol van medeplichtige maar ook meelevende verpleegster, was in kunstencentrum BELGIE te zien in de podiumproducties Honger (2009) en The Kindness Of Geometry (2011). Componist / producer / muzikant John Parish, die de voorbije vijftien jaar aan bijna vijftig albums heeft meegewerkt en internationaal heeft getoerd met PJ Harvey, Eels en zijn eigen bands tekent voor de knappe soundtrack.

Na diverse kortfilms zoals 'Vrouwen willen trouwen' en 'Altijd ander water' brengt Toye in 1998 haar debuutfilm 'Rosie' uit (kc BELGIE, 1999). De elf internationale pijzen die Toye met Rosie in de wacht sleepte op festivals als het Filmfestival Premiers Plans van Angers, Norwegian International Film Festival, Publieksprijs Bergamo Film Festival leverden haar een stevige basis als getalenteerd filmmaakster. Haar tweede speelfilm, (N)iemand/NOWHERE MAN (kc BELGIE, 2009) werd bekroond met de NHK International Filmmakers Prize van het Sundance festival en genoot de persoonlijke steun van Wim Wenders. De film werd o.a. geselecteerd op het Filmfestival van Venetië (Venice Days), in Hamburg, Sao Paolo, Gijon, Kopenhagen, Praag en Zuid-Korea. Patrice Toye zet zich tevens in voor nieuw talent als docente audiovisuele kunsten aan het Sint-Lukas. Haar nieuwste project 'Little Black Spiders' werd geselecteerd als de openingsfilm van het Filmfestival Oostende en werd opgenomen in de officiële selectie van het World Film Festival (Montreal 2012).

www.littleblackspiders.be
Koop tijdig je ticket online (thuis te printen)


 

 
 
 
DATUM:
za 19 jan 2013

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
Vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7
Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8