QUE VIVA EISENSTEIN


Regie: Peter Greenaway (UK / 2015 / DCP / 105")
Cast:Elmer Bäck, Luis Alberti, Maya Zapata

* Nominatie Gouden Beer - Filmfestival Berlijn 2015
           

 

Regisseur Peter Greenaway (Kc BELGIE 1995 en Open Circuit 2008) is zijn hele leven al gefascineerd door het werk van de bekende Sovjetregisseur Sergei Eisenstein en brengt daarom een tragikomische ode aan de filmmaker. Naar goede gewoonte levert Greenaway in zijn geheel eigen weelderige stijl een visueel indrukwekkende film af die ver van een klassieke biopic staat.

De oorspronkelijke titel van deze film luidde overigens ‘Eisenstein in Guanajuato’, een verwijzing naar het stadje in Mexico waar de regisseur eind 1930 naartoe reisde. Omdat de Benelux-distributeur vreesde dat te veel bioscoopbezoekers aan de kassa een ticketje ‘Eisenstein in Guantanamo’ zouden vragen — geen grap — werd de film omgedoopt tot ‘Que viva Eisenstein’.

Na zijn succes in de Sovjet-Unie en teleurstellingen in Hollywood reist de grote Sovjet regisseur Sergei Eisenstein naar Mexico om daar een film te maken. Tijdens de opnames van ¡Que viva México! raakt Eisenstein onder invloed van de Mexicaanse cultuur, geïntrigeerd door de dood en herontdekt hij zijn seksualiteit door een affaire met zijn aantrekkelijke gids. Deze ervaringen transformeren de excentrieke Eisenstein (gespeeld door Elmer Bäck) van een conceptueel filmmaker tot een kunstenaar die gefascineerd is door de menselijke geest.

Deze prent verkent de geest van een creatief genie dat gedurende tien dagen vol passie in Mexico zijn begeertes en angst voor de liefde, seks en dood onder ogen ziet. Een periode die een groot stempel heeft gedrukt op de carrière van een van de grootste meesters van de cinema.

Peter Greenaways film is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Internationale Filmfestival van Berlijn 2015.

Que viva Greenaway! (Jeroen Struys, DE STANDAARD)

 

Lees het interview met Peter Greenaway in Filmmagie >> Klik Hier <<

 

 

 

 

 
 
 

DATUM:
za 24 oktober 2015

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7

Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8