SHAME

Regie: Steve McQueen
Cast: Michael Fassbender, Carey Mulligan, Lucy Walters, Mari-Ange Ramirez, James Badge Dale...

* Gouden Leeuw-nominatie winnaar Beste Acteur en Beste Film Filmfestival van Venetië 2011

 

Dertiger Brandon (Michael Fassbender) leidt in New York City een routinematig dubbelleven. Overdag floreert hij als volbloed-yuppie, ambitieus en succesvol in zijn werk. Na kantoortijd gaat hij vanuit een onstilbare drift op vrouwenjacht en bevredigt zijn lusten met extreme porno, webcamdates en anonieme vluggertjes in groezelige steegjes. Ogenschijnlijk heeft hij zijn leven onder controle, zich niet bewust van de neerwaartse spiraal van zijn vleselijke verlangens... Tot zijn eigenzinnige zusje Sissy (Carey Mulligan) komt logeren. Brandons zorgvuldig afgeschermde privéleven raakt volledig ontregeld. Hij wordt pijnlijk geconfronteerd met zijn eenzaamheid, zijn verleden en zijn schaamte.

De Britse beeldend kunstenaar Steve McQueen experimenteerde eerder al met het filmmedium. Zijn schokkende langspeelfilm ‘Hunger’ (kc BELGIE, 2009), over de Ierse hongerstaking in 1981, ging in première tijdens het Filmfestival van Cannes in 2008 en werd meteen bekroond met de ‘Caméra d’Or’ (first-time director). McQueen lost met zijn tweede film ‘Shame’, een rauw portret over seksverslaving en schaamte, de verwachtingen ruimschoots in. Geen hapklare brok cinema maar een indringend en gelaagd psychologisch portret, opgebouwd uit indringende scenes waarbij de regisseur zijn observaties niet interpreteert maar ze ongezouten 'in the face' projecteert. Overladen met superlatieven wordt deze bijzondere prent internationaal met lof onthaald. Naast de uitzonderlijke regie gaan de sterke prestaties van acteurs Michael Fassebender  - als sexverslaafde dertiger Brandon - en Carey Mulligan - als extraverte zus Sissy - niet onopgemerkt voorbij. ‘Shame’ was tot nog toe goed voor 21 prijzen en 41 nominaties op internationale filmfestivals en ook in 2012 lijkt er geen einde te komen aan de terechte prijzenregen.

‘Een pakkende, naargeestige en subliem gemaakte mind trip van een rasregisseur die meer en meer afstapt van zijn videokunstroots en daarbij - godzijdank - schaamte noch inhibitie kent.’ Dave Mestdagh - Knack Focus
www.foxsearchlight.com/shame

 

 
 
 

DATUM:
vr 18 mei 2012

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
Vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7
Kassa :
EUR 6 (Leden BELGIE) / EUR 8