SLEEPING BEAUTY

Regie: Julia Leigh
Cast: Emily Browning, Rachael Blake, Ewen Leslie, Peter Carroll, Chris Haywood...

           * Goudenpalm Nominatie Filmfestival van Cannes 2011Om haar studies te bekostigen klust de jonge studente Lucy (Emily Browning) geregeld bij, gaande van medische experimenten tot occasionele prostitutie. Vanuit die prostitutie wordt ze geïntroduceerd in de mysterieuze wereld van onuitgesproken verlangens: oudere mannen in maatpakken houden dinnerparty’s en betalen knappe jonge vrouwen om, schaars gekleed, op hen te wachten. Door het grote succes van Lucy op zulke party’s krijgt ze een lucratieve job aangeboden als ‘Sleeping Beauty’. Ze zal in ruil voor een rijkelijke beloning worden gedrogeerd. Eenmaal in slaap, mogen de op sensualiteit beluste uitgezakte mannen alles doen met haar naakte lichaam, behalve haar penetreren. Voor Lucy wordt het langzaam maar zeker een obsessie om te weten wat deze mannen juist met haar doen, telkens ze in comateuze toestand verkeert...

De Australische schrijfster Julia Leigh maakt met Sleeping Beauty een opmerkelijk regiedebuut. Met technische elegantie en intense maar sterk gecontroleerde en gestileerde beelden, die we eerder verwachten van hedendaagse Europese filmmakers, brengt Leigh deze bizarre sexuele nachtmerrie tot leven. Ze gebruikt strakke beeldcomposities - denk aan het werk van Michael Haneke (Das Weisse Band, La Pianiste...) - en occulte rituelen - zoals in de bijzondere films van Luis Buñuel (Un Chien Andalou, Belle De Jour...) - om filmische verwondering na te streven in plaats van platvloers te shockeren. Met Sleeping Beauty slaagt ze op meesterlijke wijze in haar opzet.

Een Gouden Palmnominatie voor een debuutfilm is niet veel regisseurs gegeven. Voor Julia Leighs Sleeping Beauty en hoofdrolspeelster Emily Browning (Sucker Punch, The Uninvited) blijkt het alvast de start van een triomfantelijke internationale carrière. Na de Gouden Palmnominatie werd Browing op het Hampton International Film Festival bekroond als beste debutante en krijgt de film maar liefst drie AACTA-nominaties (beste cinematografie, production design en costume design) van het Australian Film Institute, waarvan de winnaars in januari 2012 bekend worden gemaakt.

www.sleepingbeautyfilm.com
 
 
 
DATUM:
vr 30 maart 2012

AANVANG:
20.00 u.

INKOM: vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7

Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8