THE ROAD
Regie: John Hillcoat

 

Cast: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Robert Duvall, Guy Pearce, Molly Parker, Michael K. Williams, Garret Dillahunt e.a.
Muziek: Nick Cave & Warren Ellis
(US / 2009 / 35 mm / 111’)

Een ramp heeft de aarde totaal verschroeid. Een man (Viggo Mortensen) en zijn zoontje (Kodi Smit-McPhee) doorkruisen het met as bedekte Amerikaanse landschap, op zoek naar voedsel en naar een allicht onbestaande uitweg uit deze totale apocalyps. De herinneringen van de man aan het leven voor de ramp beginnen langzaam te vervagen, zijn zoon kent alleen maar de uitzichtloze chaos van het leven na de ramp. De liefde voor elkaar is wat hen enigszins menselijk houdt. Het besef dat er geen uitweg, geen hoop is op beterschap neemt gaandeweg toe. Horden mensenvleesetende overlevers en doelloos zwervende enkelingen verscherpen het besef dat ze zonder elkaar niet kunnen overleven. Met de moed der wanhoop banen ze zich een weg naar de kustlijn...

De Australische regisseur John Hillcoat en Nick Cave werkten een eerste maal samen aan de cultfilm Ghosts... of the Civil Death uit 1988. Hillcoat verraste in 2005 opnieuw met de schitterende western The Proposition waarvoor Nick Cave toen het scenario schreef. Nu vinden ze elkaar opnieuw in de knappe verfilming van Cormac McCarthy’s - met de Pulitzer Prijs voor literatuur bekroonde roman - The Road. Ditmaal nam Nick Cave de soundtrack voor zijn rekening, in samenwerking met Warren Ellis van The Bad Seeds en The Dirty Three (kc BELGIE, 2002). Niet alleen de beklijvende soundtrack die Cave en Ellis voor The Road bedachten, maar zeker ook de uitzonderlijke acteerprestaties van Viggo Mortenson (Eastern Promises... ) en de piepjonge knaap Kodi Smit-McPhee geven de diepmenselijke toon van dit post-apocalyptisch verhaal perfect weer. Reken daarbij de sobere en erg beklemmende cinematografie van Javier Aguirresarobe (Habla Con Ella, The Others... ) en weet dat John Hillcoat met The Road ons een knap filmisch hoogtepunt bezorgt. Dat Cormack McCarthy ook de schrijver is van No Country For Old Men - de verfilming van de gebroeders Coen was goed voor 4 Oscars - schrijven we graag toe aan het toeval. Dat sterke films bekroond worden echter niet. 2010 wordt ongetwijfeld een triomfjaar voor John Hillcoat en The Road.

http://www.theroad-movie.com

 

 
 
 
DATUM: za 10 april

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61