film  
 


UNDER THE SKIN

Regie: Jonathan Glazer
Cast: Scarlett Johansson (Laura), Jeremy McWilliams, Lynsey Taylor Mackay ...
Muziek: Mica Levi (o.a. Micachu & The Shapes)
(UK/US / 2013 / DCP / 108')
switchback
                                                                                                                                   

In Under The Skin strijkt Laura - een buitenaards wezen in de gedaante van de bevallige Scarlett Johansson - neer in Glasgow, op zoek naar mannelijke prooien. Vanuit de bestelwagen waarmee ze het Schotse platteland doorkruist klampt ze nietsvermoedende, toevallige passanten aan, om deze vervolgens te verleiden en in de val te lokken. Waarom deze verschijning, gehuld in bontjas en strakke spijkerbroek, dit bizarre spel telkens opnieuw overdoet wordt nooit echt duidelijk. Langzaamaan begint Laura zich echter tot haar eigen verbazing te interesseren en te hechten aan het complexe menselijk leven. Haar ontmoeting met een man met een zeldzame gezichtsaandoening betekent een ommekeer. Kwestie van 'de mens' ook eens door buitenaardse ogen te bekijken en vast te stellen dat we minstens even vreemde wezens zijn dan de sexy sirenes From Outer Space. Glazer poneert zijn visie op de mens in een beeldentaal die doet denken aan die van Kubrick: drukkend, psychedelisch, bizarre beelden van zwarte blubber, melkwitte kamers en uitvergrote ogen, kortom een mix van naturalisme en hyperformalisme. De soundtrack met dissonante strijkers, maakt de confronterende, surrealistische ervaring compleet.

Under The Skin - gebaseerd op Michael Fabers doorbraakroman - is de derde film van voormalig videoclipregisseur Jonathan Glazer. Na clips voor o.a. Massive Attack, Radiohead en Nick Cave regisseerde hij in 2000 zijn langspeelfilmdebuut ‘Sexy Beast’ (Kc BELGIE 2001) met Ben Kingsley in de hoofdrol. Vier jaar later kwam het onderschatte ‘Birth’ in de zalen met Nicole Kidman. En nu was het dus bijna tien jaar wachten op zijn nieuwste prent. Oorspronkelijk werkten Glazer en zijn co-writer Walter Campell aan een scenario over twee aliens die zich vermomden als boeren. Brad Pitt zou een hoofdrol voor zijn rekening nemen, maar omdat het hele proces te traag ging besloten ze uiteindelijk het perspectief van Laura, een vrouwelijke alien, op de menselijke wereld weer te geven.De meeste personages in de film zijn overigens gespeeld door niet-professionelen. Veel van de scènes waarin het personage van Scarlett Johansson mannen oppikt zijn niet-op-voorhand geschreven dialogen en werden gefilmd met verborgen camera. De motorrijdende alien werd gespeeld door Jeremy McWilliams, een kampioenrijder van wereldniveau die de hoge snelheden aankon, ook in slechte weersomstandigheden. De muziek in de film is net zo betoverend als de film zelf en is van de hand van Mica Levi, een klassiek geschoolde muzikant die het gezicht is van de art-rockband Micachu & The Shapes.


Website : http://undertheskinmovie.com

Enkele lovende commentaren uit de pers :

Een film die onder je huid kruipt. En dieper... en dieper...
(HUMO)

Hier en daar werd filmmaker Jonathan Glazer al vergeleken met Stanley Kubrick ten tijde van 2001 - A Space Odyssey. Dat is weliswaar kort door de bocht, maar tegelijk is de vergelijking met die majestatische sf-klassieker ook wel begrijpelijk, al is het maar omdat ook Under the Skin moeiteloos meerdere keren kan bekeken worden. En niet alleen door de fans van de geheimzinnige sirene Scarlett Johansson.
(JAN TEMMERMAN)

Al die vergelijkingen schieten echter tekort om de film echt te vatten. Het is vernieuwende cinema voor een (relatief) groot publiek, een bijzonder goed uitgedacht en consequent experiment dat zich zeker niet zomaar laat openwrikken maar dat hoe dan ook imponeert.
(COBRA) 
 
 

DATUM:
za 13 sep 2014

AANVANG:
20.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS
EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 7

KASSA:
EUR 6 (leden BELGIE) / EUR 8