> 19u: Avant-première van ' We Feed The World' i.s.m. Imagine Film
   inkom: € 3 leden BELGIE /  € 4 

> 20u45: Debat met kunstenaar Koen Vanmechelen, Steven Schepers (Oxfam-Wereldwinkels), professor economie en rechten Patrick De Groote (UHasselt), lokaal voedselproducent Bernard Grammen
Moderator: Koen Stuyck (11.11.11)


WE FEED THE WORLD ontrafelt het bizarre verhaal van ons voedsel, alvorens het in de schappen van de winkels belandt. Regisseur Erwin Wagenhofer onderzoekt de marktmechanismen die ten grondslag liggen aan onze voedselindustrie en roept verschillende interessante vragen op. Waarom is strooizout bijvoorbeeld meer waard dan graan? En hoe kan het dat dagelijks 100.000 mensen omkomen van de honger terwijl er wereldwijd genoeg voedsel wordt geproduceerd voor 12 miljard mensen?

De film laat zien dat in Wenen elke dag evenveel vers brood wordt weggegooid als dat er in de tweede grootste stad van het land wordt geconsumeerd. In Almeria, Spanje worden op fabrieksmatige manier smaakloze tomaten geteeld in immense kassen. Brazilië offert duizenden hectares regenwoud op om soja te verbouwen - niet voor de honger lijdende bevolking, maar voor Europese pluimveehouders die er vleeskuikens mee vetmesten. Ondertussen subsidiëren we in het westen onze eigen boeren jaarlijks met 349 miljard dollar aan landbouwsubsidies. De overschotten worden in Afrika gedumpt en aangeboden voor slechts een derde van de lokale marktwaarde.

WE FEED THE WORLD serveert in een bijzonder geslaagde mix van beelden en getuigenissen de machtsverhoudingen en de ingrijpende processen die vandaag onze voedselproductie bepalen. Niet alleen het respect voor het werk van de boer is verloren gegaan, maar ook de smaak van ons eten. Het is dringend tijd om de organisatie van onze voedselproductie te herzien. De aardbol beschikt immers niet over een onuitputtelijke voorraad aan voedselbronnen waarvan eindeloos gebruik kan worden gemaakt.

http://www.wefeedtheworld.nl/content/splash.html


DEBAT ‘FAIR TRADE’


Aansluitend op de thematiek van de film is er een debat rond de wereldvoedselproblematiek i.s.m. de stad Hasselt. De sprekers geven hun eigen kijk op fair trade en ontwikkelingssamenwerking. Koen Stuyck modereert de gesprekken vanuit zijn ervaring als medewerker van 11.11.11, de koepelorganisatie van Vlaamse NGO’s (organisaties actief op het vlak van ontwikkelingssamenwerking).
In het panel zit kunstenaar Koen Vanmechelen met een eigenzinnig artistieke kijk op ontwikkelingssamenwerking. Koen Vanmechelen, vooral bekend om zijn ‘Cosmopolitan Chicken’, trachtte met zijn ‘kippenproject’ discussie los te weken over thema’s als globalisering, genetische manipulatie en rascisme. Pas nog was hij bovendien in India met één van zijn ‘golems’ (houten reuzen) om de kinderarbeid de wereld uit te helpen. Een lokale visie op fair trade mogen we verwachten uit de mond van Steven Schepers, medewerker van de Oxfam-Wereldwinkel Hasselt en van lokale fruithandelaar Bernard Grammen. Professor Patrick De Groote, tenslotte, geograaf en hoogleraar Economie en Rechten aan de UHasselt, reikt ons via zijn nieuw boek 'Geo-economie' inzichten aan om de (wereld)handel te beïnvloeden via fairtrade en duurzame landbouw.

- Moderator KOEN STUYCK, mediaverantwoordelijke 11.11.11
http://www.11.be

- Koen Vanmechelen: kunstenaar
http://www.koen-vanmechelen.be


- Steven Schepers: Oxfam-Wereldwinkel Hasselt vzw
http://www.oww.be/hasselt

- Bernard Grammen: lokaal voedselproducent (fruithandelaar), lid van Boerenadviesraad.

- Professor Patrick De Groote: http://www.uhasselt.be/fiche/fiche.asp?voornaam=patrick&naam=degroote
boek ‘Geo-economie’: http://www.lsf.be/index2.php#chEen (klikken op 'over globalisering' !)
Andere deelnemers volgen !


+ Foto-documentaire 'STUNG MEANCHY' - Ronny Wertelaers 2006 :Documentaire foto-reeks (via projectie) rond de vuilnisbelt 'STUNG MEANCHEY' in Phnom Penh (Cambodia). Hasselaar en huisfotograaf van kunstencentrum BELGIE Ronny Wertelaers bezocht eind 2006 deze streek waar enkele duizenden, hoofdzakelijk kinderen, werken in mensonterende omstandigheden. Voor 0,5 euro per dag zijn ze op zoek naar recycleerbare materialen om te overleven en in hun meest elementaire levensbehoeften te voorzien.

http://users.pandora.be/wertelaers.ronny/Frames/Frameset.htm


+ foto-documentaire 'UGANDA' - Patrick Kellens 2006
:Patrick Kellens werd door Oxfam Wereldwinkels geselecteerd om deel te nemen aan de vrijwilligersreis naar Uganda in 2006. Tijdens zijn trektocht door dit Afrikaanse land maakte hij kennis met de situatie van de plaatselijke boeren. Via de presentatie van zijn fotodocumentaire wil hij mensen in eigen land sensibiliseren voor eerlijke handel en duurzame landbouw.

http://hasseltisverkocht.worldshake.org/mapperdemaps/menu_gallery_patrick.html

 

 
 
 
DATUM: vr 9 maart

19u00 : Film
EUR 4
EUR 3 (leden)

 
20u45 : Debat
+ documentaires
GRATIS!