WINTERSLEEP
Regie: Nuri Bilge Ceylan (TU/DE/FR / 2014 / DCP / 196')
Cast: Haluk Bilginer, Demet Akbag, Melisa Sözen, Tamer Levent, Nejat Isler ...

* Gouden Palm & Fipresci Prijs van de Internationale Filmkritiek
Filmfestival Cannes 2014 !

De gepensioneerde acteur Aydin runt een hotelletje in het schilderachtige Cappadocië, in Centraal Anatolië. Hij doet dit samen met zijn jonge vrouw Nihal, met wie hij een stormachtige relatie heeft. Ook Aydins zus Necla werkt mee, terwijl ze nog steeds met haar recente scheiding worstelt. ‘s Winters, bij het vallen van de eerste sneeuwvlokken, lijkt het hotel ogenschijnlijk een veilig oord, waar wonden geheeld kunnen worden. Maar toch blijkt deze idyllische plek een onontkoombare plaats die onderlinge rancunes aanwakkert en tot een grauwe stemming leidt.

De kracht van 'Winter Sleep' ontvouwt zich langzaam. Regisseur Nuri Bilge Ceylan neemt alle tijd om het karakter van Aydin en zijn relaties met de mensen rondom hem uit te tekenen. Langzaam maar zeer zorgvuldig wordt Aydins karakter uitgediept. Winter Sleep is een combinatie van schitterende vormgeving en uitmuntend acteerwerk van o.a. Haluk Bilginer (o.a.. The International, Kc BELGIE 2009) en Melisa Sözen.

Regisseur-fotograaf Ceylan bewijst wederom dat hij een visionair is die de magie van de filmtaal perfect beheerst. Acteur Bilginer, die het hoofdpersonage van Aydin vertolkt, weigerde de rol drie keer. Ceylan wilde hem echter zo graag in de film dat het draaischema speciaal op zijn wensen werd aangepast. Met succes. Bilginer belichaamt op grandioze wijze het botsende oude en nieuwe Turkije, heen en weer geslingerd tussen tussen traditie en vooruitgang. Meesterfilmer Ceylan brengt met Winter Sleep opnieuw de diepe liefde voor zijn geboorteland Turkije in beeld. Eenzaamheid en de symboliek van sneeuwlandschappen zijn hierbij terugkerende thema’s. Voor Winter Sleep liet de regisseur zich inspireren door kortverhalen van Tsjechov. Het vervreemdende landschap van Cappadocië, dat zelfs in barre winters bezoekers weet te betoveren, bleek niet alleen de ideale locatie voor de opnamen, maar had ook een inspirerende werking. Het leidde er onvermijdelijk toe dat Ceylan samen met acteur Bilginer het script herhaaldelijk aanpaste. Het landschap vormde zo mede het verhaal.

Dit jaar viert de Turkse cinema zijn honderdste verjaardag. Hierdoor is er nog meer internationale belangstelling. Tijdens het MOOOV-festival, het Belgische filmfestival met focus op de internationale film, werden dit jaar meerdere uitmuntende Turkse films geprogrammeerd. Het is een bijzondere erkenning dat ook de jury in Cannes dit jaar de Gouden Palm uitreikte aan de Turkse Ceylan (na o.a. Prijs van de Jury voor "Once upon a time in Anatolia" (Cannes 2011) en de Regieprijs voor "Three Monkeys" (Cannes 2008). Dankzij de Gouden Palm 2014 zal de Turkse cinema nu ongetwijfeld ook doordringen tot een ruimer cinefiel publiek !


Superieure soap met discreet epische allures. (Dave Mestdach - Knack Focus, aug 2014)

Ceylan is een virtuoos in het exploreren van de donkere kant van de menselijke ziel.
(Freddy Sartor - Filmmagie 2014)

In essentie een oer-tragedie, maar meesterlijk in het heden gezet...
(Nico van den Berg - Moviescene.nl)

wintersleep (imdb)

 

 

 
 
 

DATUM:
za 6 december 2014

AANVANG:
20.00 u.

INKOM: vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7
Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8