Tekst: Josse De Pauw
Spel: Wim Van Gansbeke
Productie: Victoria
Decor: Ben Benaouisse
Borduurwerk: Cecilia De Mulder

"Grote dommekloten die mooi kunnen spelen, dat is gewoon onrechtvaardig. Dat zou niet mogen worden toegelaten. Ze zijn er nochtans, sukkels waarmee na de voorstelling geen woord te wisselen valt. Gestotter en gehakkel en over niks een eigen mening. Ofwel de ene gemeenplaats na de andere. En moppen. In 't lang en in 't breed, aan de comptoir, moppen vertellen, ze uitbeelden eigenlijk... langgerekte domme moppen."

Victoria zoekt al een aantal jaren naar andere vormen van teksttheater. Dit doen ze o.a. door schrijfopdrachten te geven aan auteurs, al dan niet actief in het theater. Voor Sulla en de mus hebben ze schrijver-theatermaker Josse De Pauw ( die reeds eerder Larf en het internationaal geprezen üBUNG maakte bij Victoria) gekoppeld aan een personage dat op een specifieke manier te maken heeft (gehad) met de theaterpraktijk, in dit geval aan de 'andere' kant, als ex-criticus. Niet zomaar 'een' ex-criticus, maar de legendarische Wim Van Gansbeke. Hij vestigde zijn naam als recensent met het kunstenmagazine 'Happening' op Radio 2 en later als theaterrecensent voor De Morgen en Studio Brussel. Faam verwierf hij vooral door zijn 'warme radicaliteit'.

Uitgangspunt van deze gefictionaliseerde monoloog van Josse De Pauw is het autobiografisch materiaal van Van Gansbeke. Naast het 'levensverhaal' van de ex-criticus komen ook de opvattingen van beide heren over kunst, theater en maatschappij aan bod. Beiden hebben voldoende gedaan, gezien en gevoeld in het theater om terug te kunnen blikken. Uiteraard zal dit alles doorspekt worden met de nodige hoeveelheid 'verzinsels'. Het is een poging om de vluchtigheid van de podiumkunsten enigszins 'vast te leggen' en daarbij de essentie van het theater te raken, nl. het spel tussen fictie en werkelijkheid, tussen waarheid en leugen. De grens tussen fictie en documentaire wordt uitermate dun, temeer omdat Van Gansbeke zichzelf speelt. Het is aan de toeschouwer om uit te maken waar het leven begint en waar het verhaal eindigt...

http://www.victoria.be

 
 
 

DATUM:
za 18 december
AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 7
(leden BELGIE) /
EUR 9

RESERVATIE
GEWENST!