BOOK BURNING

door
PIETER DE BUYSSER & HANS OP DE BEECK


 

                                                                                                                                     © Anne Vijverman

Concept: Pieter De Buysser en Hans Op de Beeck
Beeld:
Hans Op de Beeck
Tekst en spel:
Pieter De Buysser
Lichtontwerp en techniek:
Herman Sorgeloos
Dramaturgie:
Marianne Van Kerkhoven (Kaaitheater)
(Co)productie:
o.a. Margarita Production, KunstenfestivaldesArts, Kaaitheater, de Europese
Gemeenschap, de Vlaamse Overheid & diverse internationale partners / organisatoren.

 

BOOK BURNING

Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en schrijver-speler Pieter De Buysser maken samen een voorstelling. Hans creëert een object en Pieter schrijft een tekst die hij ook zelf brengt. Beeldende kunst en theater schuiven letterlijk in elkaar. Hans heeft een kist bedacht die onzichtbare kastjes en lades bevat. Pieter fantaseerde een verhaal waarin sprake is van Sebastian, een oude, door fladderende motten omgeven Wikileaks-man, van zijn dochter Tilda, die alles wil laten verdwijnen met inbegrip van zichzelf, van een jonge Indignado die Niemand heet en vooral van de slimme, vertellende Kat Schrödinger. Een verhaal dat het midden houdt tussen een bloedstollend sprookje en een risicovolle roadmovie. Een verhaal over opslaan en vergeten, over de feiten en de mythe.

'Meer dan anderhalf uur 'woont' De Buysser in Op de Beecks magistraal decor, een nachtzwarte, houten koffer die tijdens de voorstelling door De Buysser uitgeklapt wordt en transformeert tot een wonderlijk amalgaam van exquis belichte stillevens. Die beelden vormen net een poppenhuis, dé ideale omgeving voor De Buyssers vertelling. Die vertelling is tegelijkertijd een maatschappijkritisch pamflet en een warm verhaal over een vader-dochterrelatie (en hun poes). De hele historie is doorspekt met verwijzingen naar mythologische en wetenschappelijke figuren en verhalen. Dit lijkt complex maar het verhaal is zo helder en ingenieus gecomponeerd dat je moeiteloos kan volgen. Daar zorgt ook De Buyssers flamboyante vertelstijl voor. Zijn spel wordt virtuoos aangescherpt door zachte piano- en vioolklanken en een uitgekiende lichtregie. Zo groeit De Buyssers en Op de Beecks hedendaagse versie van de 'Wunderkammer' uit tot uitgebalanceerd theater waarin de politiek poëzie wordt en vice versa.' Els Van Steenberghe - Knack Focus


Pieter De Buysser (°1972) woont en werkt in Brussel en was eerder actief in kc BELGIE met gezelschappen Lampe, De Queeste, Cie DeKoe... De Buysser schrijft fictie en non-fictie, theatrale gedichten in een voorlopige handeling en een al vertrokken act, een kritiek van de aangeraakte reden, een werkbank voor het construeren van een anti-tragedie, een dramatisch-poëtisch-politicologisch kinderliedje, een richtlijn over hoe een oog te scheren in negen hoofdstukken, essays, slapstick, drama, post-drama, zonnige rampen en een aantal andere genres. Zijn geschriften voor performance, theater en film hebben ertoe geleid zich te initiëren en projecten te regisseren voor film en theater.


Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck (°1969; kc BELGIE 1996) bouwt sinds een tiental jaren aan een internationaal tentoonstellingsparcours. Zijn werk bestaat uit sculpturen, installaties, videowerk, fotografie, animatiefilms, tekeningen, schilderijen en tekst (kortverhalen). De zoektocht naar een zo adequaat mogelijk visualiseren van een concrete inhoud van een beeld bepaalt het medium waarvoor de kunstenaar uiteindelijk kiest. De schaal kan daarbij variëren van pakweg een kleine aquarel tot grote, ruimtelijke installaties. De kunstenaar gebruikt echter niet alleen zeer uiteenlopende media, maar hanteert daarbij ook bewust ver uiteenlopende vormen van esthetiek, gaande van een spaarzame, minimalistische beeldtaal tot en met een overladen maniëristische vormgeving, telkens in functie van het zo juist mogelijk articuleren van de inhoud.


links: Pieter Debuysser | Hans Op de Beeck | Margarita Production

 


 
 
 

DATUM:
za 12 januari 2013

AANVANG:

20.00u.


INKOM: VVK Ticketmatic: €8 (leden BELGIE)
/ €10
Kassa: € 9 (leden BELGIE) / €11