CHARLOTTE VANDEN EYNDE & DOLORES BOUCKAERT
DECEPTIVE BODIESConcept & performance: Charlotte Vanden Eynde & Dolores Bouckaert
Kostuums: An Breugelmans
Assistentie kostuums: Eefje Wijnings
Licht: Marc Dewit
Realisatie decor: Lander Thys
Outside-eye: Maya Wilsens
Advies: Marc Vanrunxt
Productie: Margarita Production
Coproductie: Kaaitheater, BUDA
In samenwerking met: CAMPO, Vooruit, wpZimmer, STUK
Dank aan: Museum dr. Guislain
Met steun van: de Vlaamse Overheid
Muziek: 'Lamento della ninfa' Monteverdi / Roberta Mameli & La Venexiana


                                                                                                                                                   © Maya Wilsens
                                                          

Actrice/beeldend kunstenaar Dolores Bouckaert en danseres Charlotte Vanden Eynde delen een sterke fascinatie voor het lichaam. In deze voorstelling focussen zij zich op de bedrieglijkheid van het lichaam als expressief medium. De lichamelijkheid in het werk van Vanden Eynde en de theatraliteit in het werk van Bouckaert komen hier samen in een onderzoek naar de representatie en de perceptie van het lichaam. In een intieme wisselwerking gaan zij op zoek naar een gemeenschappelijke bewegings- en beeldtaal en breken zo elkaars artistieke universum open. Zij nemen hun eigen en elkaars lichaam onder de loep en gaan na hoe de taal van het lichaam geïnterpreteerd, maar ook gemanipuleerd kan worden. Hoe het lichaam vertaalt wat in ons leeft, maar ons tegelijkertijd misleidt, alsof het een eigen leven leidt.

Als voedingsbodem voor hun onderzoek naar de raadselachtige en bedrieglijke taal van het lichaam verdiepten Vanden Eynde en Bouckaert zich in het fenomeen hysterie, met name de esthetisering en theatralisatie ervan, en hoe deze aandoening zich door middel van suggestie ontwikkelde. Hoewel de symptomen uiterst fysiek waren, kon men ze niet organisch verklaren. De fysieke uitingsvormen waren vaak zeer esthetisch, dansant en theatraal, en ontwikkelden zich tot ware 'choreografieën', die onder de noemer van wetenschappelijk onderzoek vol overgave door patiënten voor publiek werden opgevoerd. Naar de waarachtigheid van deze vertoningen is het echter gissen. Wat er zich precies afspeelde in het hoofd en lichaam van deze vrouwen blijft tot op heden ambigu en voor interpretatie vatbaar. De vraag naar waarachtigheid en manipulatie trekken Bouckaert en Vanden Eynde door naar de context van een theater- of dansvoorstelling. Wat gebeurt er met ons als we op een scène staan? Welke transformatie vindt daar plaats? Hoe bedrieglijk is het theatrale lichaam dat we tonen? Hoe waarachtig, hoe 'echt' kan het zijn, steeds weer balancerend tussen weerloosheid en macht, zowel overgeleverd als schuldig aan allerhande vormen van manipulatie en suggestie?

'Deceptive Bodies' wordt een fysieke, beeldende én theatrale voorstelling, waarin het ambigue spel van de representatie en de wonderlijke intenties en mogelijkheden van het theatrale lichaam worden afgetast.

Bekijk de foto's van onze huisfotograaf Ronny Wertelaers > Klik hierOVER DE MAKERS

Dolores Bouckaert °1976, woont en werkt in Gent. Haar artistieke veelzijdigheid vertaalt zich onder meer in video, theater, performance, fotografie… Ze werkt aan een complex oeuvre waarin het onderzoek naar de relatie tussen het ik en de ander steeds centraal staat. Thema's zoals schoonheid, intimiteit, pijn, melancholie en eenzaamheid verstrengelen zich als rode draden doorheen haar werk. Bouckaert was eerder al in kunstencentrum BELGIE te zien in The Kindness of Geometry (2011) met Hans Bryssinck en Aarich Jespers (Zita Swoon) en in Honger (2009) met Elke Boon.Charlotte Vanden Eynde °1975, woont en werkt in Gent. Ze is danseres, choreografe, actrice en videokunstenares. In 1999 studeerde zij af aan P.A.R.T.S., de in Brussel gevestigde hogeschool voor hedendaagse dans onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Sinds 1997 creëert zij eigenzinnige choreografieën en performances, waarin het lichaam op een zeer beeldende en sensitieve manier centraal staat. Naast haar werk als choreografe is zij ook werkzaam binnen theater en film als danseres en actrice. Sinds 2004 maakt zij eveneens videofilms en -installaties, steeds vanuit de beeldende en expressieve mogelijkheden van het lichaam. In kunstencentrum BELGIE werkte ze als Coach voor Honger van Dolores Bouckaert en Elke Boon en als choreografe van Het was zonder twijfel een ongeluk van Nathalie Broods/TgSTAN


 

 
 
 

DATUM:
vr 28 maart 2014

AANVANG:

20.00u.

INKOM:
VVK Ticketmatic:
EUR 7 (leden BELGIE)
/ EUR 9
Kassa:
EUR 8 (leden BELGIE) / EUR 10