DE TROMMELAARS
(MONOLOOG - Jamal Kazza)
&
MAMMA IRMA

(FILM - Remo Perrotti)

 

DE TROMMELAARS
(première)
Acteur: Jamal Kazza
Productie: vzw Culturen in Beweging
Regisseur: Georges Comhair (Yawar)

                                                                                                                    
                                                       

“Wanneer een oerkreet van minstens een halve eeuw zich laat bevrijden door spontane prikkels, strekt het lichaam tot een naakt bewust zijn.”

Op de cadans van zijn hartslag zoekt Jamal naar iets of iemand waaraan hij zich kan spiegelen. Met de maan als metgezel en wat troebele gedachten in zijn rugzak reist hij door een wereld die Jamal denkt te kennen. Maar eenmaal in de schoot van Marokkaans historische rituelen en symbolieken verliest hij zichzelf meer dan ooit. Althans bij zijn eerste stappen…

Met De Trommelaars presenteert Kc BELGIE de première van een monoloog van Jamal Kazza: Pasta met Munt (theaterproductie anno 2013-2014) , Nasreddin Hodja & zijn reizigers (2014, bundel van verhalen en poëzie, ihkv 50 jaar migratie Turkse gemeenschap & voormalig winnaar van de interculturele Kif Kif Literatuur Award. De Trommelaars is een productie van de vzw Culturen in Beweging, onder regie van Georges Comhair van straattheatergroep Yawar Genk.

 

EXTRA INFO:

Jamal Kazza | Georges Comhair | Culturen in beweging


MAMMA IRMA

Regie: Remo Perrotti
(B-ITA 2014, 53', Nederlands / Italiaans gesproken en ondertiteld)

Vincenzo Petrelli (zanger/acteur): Inleiding op de film, a capella zang.

Mamma Irma, van de hand van Remo Perrotti, vertelt het verhaal van de eerste generatie Italiaanse migranten in de Limburgse mijnstreek. Een generatie die stilaan uitsterft. Mamma Irma is een prachtige ode aan Perrotti’s overleden moeder Irma, aan de oude zanger Antonio Magistro en aan een hele generatie geïmmigreerde Italianen.

Toen de moeder van Remo Perrotti ("Sjamayee" uit het Huis van Wantrouwen) plots overleed, besloot hij een film over haar te draaien. Mamma Irma was het resultaat. Een innemend portret van de eerste generatie Italiaanse migranten in de Limburgse mijnstreek.Door het overlijden van zijn moeder Irma werd Remo brutaal met de neus op de feiten gedrukt: niet alleen verloor hij iemand die hem uiterst dierbaar was, het werd hem ook duidelijk dat met zijn moeder een hele generatie immigranten langzaam aan het verdwijnen is.

Perrotti volgt drie jaar lang de flamboyante Antonio Magistro, icoon van de mijnwerkerswijk Meulenberg Houthalen, en generatiegenoot van zijn pas overleden moeder. Deze geboren zanger-verteller-dichter is springlevend aan het begin van de film, maar wordt gaandeweg een breekbaar man. “Mamma Irma” begint als documentaire, maar eindigt als een bitterzoete film. En dit heeft alles te maken met het bijzondere karakter van het centrale personage, maar ook met de aard van het beestje van de maker.

Door als regisseur mee in de film te duiken is “Mamma Irma” buitengewone en ontroerende cinema geworden. Een niet te missen filmische tijdsparel vol tranen, Italo-cantates en diepmenselijke emoties over een tijd die onherroepelijk voorbij schrijdt.

 

EXTRA INFO:

Lees de recensie uit FILMMAGIE (februari 2015) >> Klik Hier <<

Reportage op TVL: deel1 | deel 2

Interview met Remo uit DE MORGEN (18/6/2014): deel 1 | deel 2

RADIO 1: De Italianen in Belgie | De bende van einstein

Recensie in ‘De Smaak Van Italië' >> Klik Hier <<

Setfoto’s van ZuPP >> Klik Hier <<

Antonio Magistro live (you tube) >> Klik hier <<

Blog van Sue Goossens over de film >> Klik hier <<

Remo Perrotti discografie >> Klik hier <<

 

vrijdag 13 februari 2015                                 zaterdag 14 februari 2015

               

De tickets zijn geldig voor zowel de film als de monoloog!

 

 
 
 

DATA
vr 13 & za 14 feb 2015

AANVANG
19.30 u. Monoloog De Trommelaars
21.00 u. Film Mamma Irma

INKOM:
VVK Ticketmatic:
EUR 6 (leden BELGIE)
/ EUR 8
KASSA:
EUR 8 (leden BELGIE) / EUR 10vr 13/1

za 14/1