Lees HIER de artikels uit De Haarlemmer en het Haarlems dagblad van 26/08/2010

Lees HIER de recensie door Wouter Hillaert

Lees HIER de recensie van Liv Laveyne voor Knack.be

Lees HIER de recensie door Griet Op De Beeck (DE MORGEN 27/09)

DE WEDEROPBOUW
VAN HET WESTEN
(wit)
door Cie De Koe


Van: Stefaan Van Brabandt, Natali Broods,
Peter Van den Eede en Willem de Wolf
Met: Natali Broods, Peter Van den Eede en
Willem de Wolf


In welke wereld leven wij? Hoe is de wereld gestructureerd en hoe functioneert zij? Welk zijn de meest aangepaste metaforen om te spreken over het geheel? Krijgen mechanistische of organische modellen de voorkeur? Waarom zijn de wereld en de menselijke soort zoals ze zijn? Is een totaal andere wereld mogelijk? Welke algemeen verklarende principes gelden er? Hoe beoordelen en waarderen we de globale werkelijkheid en onze plaats erin? Wat vinden we goed en kwaad, en waarom? Welke toekomstmogelijkheden dienen zich aan? Hoe komt kennis tot stand, en hoe betrouwbaar is die kennis? Hoe ervaren wij de werkelijkheid? Wat beïnvloedt onze voorstelling van de wereld en de plaats die we erin hebben? Wat kunnen, mogen en moeten we in deze wereld doen?

We beleven het einde van de grote verhalen en de grote dromen. We hebben geen houvast meer in de traditionele levensbeschouwelijke, sociale en politieke systemen, die hun vanzelfsprekendheid en geloofwaardigheid verloren hebben. Er blijkt simpelweg geen duidelijke en algemeen aanvaarde visie over de aard van de werkelijkheid en over de opdracht van de mens in de wereld te bestaan.

Maar dankzij deze nieuwe voorstelling van De Koe -“De Wederopbouw van het Westen”- komt alles weer goed. Beloofd

Cie De KOE vierde in 2009 - gelijktijdig met kunstencentrum BELGIE - haar 20-jarig bestaan. Met de uitverkochte voorstelling Een Gelukkige Verjaardag (naar de ideeën van Grey Gardens) van Peter Van den Eede met Sien Eggers, Jan De Corte en Sigrid Vinks (kc BELGIE, sep 2009) en de gesmaakte herneming van de allereerste KOE-productie De Gebiologeerden (kc BELGIE, 1996 & 2002) zette het gezelschap de feestelijkheden op gepaste wijze luister bij.

Maar geen tijd om op de lauweren te rusten voor De KOE. Op artistiek niveau waait er dit seizoen immers een nieuwe wind binnen het gezelschap. Waar tot voor kort De KOE gekend was als een los-vast theatercollectief met als gemene deler artistiek leider Peter Van den Eede, wordt er nu gewerkt met een vaste spelerskern. Die bestaat uit Natali Broods, Willem de Wolf en Peter Van den Eede. Deze kern kiest er uitdrukkelijk voor om zich als groep te profileren en doet dit nu met WIT, het eerste deel uit de trilogie De Wederopbouw van het Westen, een voorstellingenreeks die stilstaat bij het ontstaan, de progressie, de stagnatie en het onvermijdelijke verval van een beweging.

http://www.dekoe.be 
 
 

DATUM: vr 24/09

AANVANG:

20.00u.


INKOM:
EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9

RESERVATIE GEWENST