© JOEP LENNARTS


© JOEP LENNARTS

bekijk hier interview met Piet Arfeuille (WTV)

coll
Regie: Piet Arfeuille
Spel: Carola Arons, Mieke Degroote, Folmer Overdiep, Eva Schram.
Muziek/compositie: Eavesdropper
Licht: Maarten van Otterdijk
Kostumering: Lies van Assche
Productieleiding: Rik Teunis en Dimitri Compernolle
Productie: Theater Malpertuis (Productiehuis Brabant, Het Zuidelijk Toneel)

In het schaftlokaal van een supermarkt komen drie kassiersters bij elkaar om er hun werkkledij aan te trekken, koffie- en lunchpauze te houden, een sigaret te roken en zich aan dagdromerijen over te geven. Maar vinden ze werkelijk vrijheid in hun fantasie? Zijn er vandaag nog mogelijkheden om te dromen? En kunnen ze op het puin van een oude verbeelding een stap zetten naar iets nieuws?
 
2019 (Droomspel) is een spraakmakende voorstelling... waarin nauwelijks wordt gesproken! De nadruk ligt op routine en rituelen en op de alledaagsheid in het leven. Op het slaafse opvolgen van een aantal zielloze handelingen. Regisseur Piet Arfeuille opteert daarbij voor een zogenaamde vierde wand. Hij verschuift het kijk- en denkgedrag van zijn publiek en laat hen op een haast fotografische manier kijken naar mensen en luisteren naar stilte. De toeschouwer wordt in de rol van voyeur gedwongen. Daardoor wordt onvermijdelijk de noodzaak aan verbeelding benadrukt. Verbeelding, niet als vlucht maar als bevrijding, voor makers en publiek. 

Theater Malpertuis was tussen 2000 en 2004 regelmatig te gast in kunstencentrum BELGIE, met o.a. de voorstellingen Eva, Hitlers lief, Nieuwe meubelen, Taal zonder mij en De vrucht van hun arbeid. Na enkele jaren onderbreking maakt Malpertuis nu een opmerkelijke rentree, met regisseur Arfeuille als artistiek leider. Met de voorstelling 2019 (Droomspel) - in het cultuuroverzicht 2008 van De Standaard op een vierde plaats -  verlaat hij resoluut de weg van anekdotiek en Hollywoodiaanse dramaturgie. Het theater krijgt van hem een nieuwe rol toebedeeld, bevrijd uit de wurgende wetten van de consumptie en de vermaaksindustrie. Uiteindelijk gaat het hem in 2019 (Droomspel) dan ook niet om de rol en de routine van de kassierster - want die is in deze voorstelling slechts exemplarisch - maar wel om een algehele onbevraagdheid der dingen: maatschappelijk gedulde innerlijke leegte, die leidt tot waanzinnige vicieuze cirkels waarin wij allen - publiek, spelers en theatermakers, politici... - zo vaak verkeren. Wie de voorstelling vrijelijk ondergaat, zal dan ook dicht bij zichzelf en de realiteit van het leven belanden!                 

Uit de pers:
‘Elke vorm van consumptiekijken wordt in de kiem gesmoord’ Wouter Hillaert, De Morgen
‘Ongemeen boeiend en inhoudelijk rijk, ook al duurt het stuk 150 minuten.’ Mark Cloostermans, De Standaard

http://www.malpertuis.be

 

 
 
 

DATUM: za 19 dec.

AANVANG: 20.00 u.

INKOM: 7 € (leden BELGIE) 9 €

belgie@skynet.be of 011/22.41.61