Het concept begint bij de unieke danstaal van choreografe Petra Sandra Vermeersch. Gedurende verschillende jaren onderzocht zij dans voor de stilte . Dit resulteerde in haar solowerk 'Blondes have no Soul' (met productie van kunstencentrum BELGIE) waarmee ze op verschillende internationale festivals te gast was. Getraind zowel in klassieke en hedendaagse dans, maar met een afwerking op detail en een overgave die ze heeft uit haar jarenlange samenwerking met Japanse traditionele en hedendaagse dansers is haar dans gelaagd, complex, uiterst gevoelig en vol van spirituele overgave aan het nu moment. Pé Vermeersch zoekt niet de complexe ensceneringen: ze focust op  ruimte  en context en plaatst daarin haar dans die 'op zich' voldoende is om een publiek te beroeren.

In 'het orgelt' ontstaat dans vanuit een erg fysieke relatie tot het instrument orgel. De choreografe ent de gelaagdheden van dit instrument, de vibraties, doorheen zovele verschillende komposities, zowel oud als nieuw, in haar eigen lichaam én dat van de dansers. Het lichaam danst niets anders de muziek, zo dicht mogelijk bij zowel de fysieke realiteit van het orgel, maar ook bij de globale 'mood' van de compositie. 

De choreografe zoekt  met haar danswerk naar transcendentie en overgave, niet op zeemzoete wijze, maar met durf voor complexiteit : zowel dramatisch als speels en licht. Binnen het kader van dit orgelconcert brengt Pé Vermeersch een  gedurfde vernieuwing voor de klassieke orgelliefhebber, maar nodigt ook de dansliefhebber uit om via de dans het orgel beter te leren kennen. De muziek wordt verzorgd door Johan Hermans, kathedraalorganist in Hasselt. Hij brengt een gevarieerd programma met werken van o.a. P. Glass, J.S. Bach, H.A. Stamm en P. Planyavski.


DATUM: zo 14 september, Orgelfestival 'ORiGineEL' 
PLAATS: Sint-Quintinuskathedraal Hasselt
AANVANG: 17u00 (- 18u00)
INKOM: gratis !
Organisatie: in kader van Open Monumentendag 2008, 'Het Orgel in Vlaanderen'
Info:   http://www.orgelinvlaanderen.be