L' ELEPHANT PERDU
door
OORTOCHT (BE)


 

Van en met: Brecht Hermans, Isabelle Stockmans, Marieke Breyne en
                        Tommy Andries / Thomas Vermaercke

Met de steun van:
Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en Trans-Form, grensoverschrijdend platform voor vorming en overdracht van het poppentheater, in het kader van het programma Interreg IV Frankrijk / Wallonië / Vlaanderen, met het Europees Figurentheatercentrum, Gent (B), Centre de la Marionnette de la Fédération Wallonie - Bruxelles, Tournai (B), Institut International de la Marionnette, Charleville-Mézières (F) en het Tas de Sable - Ches Panses Vertes, Amiens (F).


                                                            
                                                          

Kunstencentrum BELGIE ondersteunt reeds jaren het parcours van de jonge Limburgse theatermaker / regisseur / acteur Brecht Hermans. Telkenmale wist hij te verrassen met nieuwe concepten, invalshoeken en methodieken. Hij omringde zich daarbij met wisselend artistiek talent van divers pluimage (Cie Hatsjie, Kaboekie 16+, De Stokerij, Dag Soep, Cie Mosterd Met Zaad...). Ditmaal rukt hij uit met het gezelschap Oortocht, een Gents collectief dat jonge kunstenaars met diverse achtergronden samenbrengt om de grenzen tussen verschillende artistieke media te verkennen en te verleggen.

L’Eléphant Perdu is een theatrale performance op de grens tussen objecttheater, dans en beeldende kunst. Geïnspireerd door Surrealistische beelden en verhalen laat het collectief Oortocht haar diepste fantasieën los op het publiek. Ze nodigen hen uit om niet alleen te kijken, maar er middenin plaats te nemen. L’Eléphant Perdu is een visuele ervaring rond en tussen het publiek. Van zeer nabij slepen ze u mee in een zinderende droom waarin het normale wordt binnenstebuiten gekeerd, totdat je niet meer weet wat echt is en wat niet. Door het testpubliek werd de voorstelling omschreven als een interactieve kruising tussen Luis Buñuel en David Lynch.

L'Eléphant Perdu, een injectie van mogelijke verhalen Het project van het collectief Oortocht, L'éléphant Perdu, vormt een kruising tussen installatie en performance. Op die manier willen ze een specifieke sfeer creëren die een combinatie van het vrolijke en wrede, lichte en zware, magische en absurde met het publiek kan delen:« We willen een injectie van mogelijke verhalen aanbieden, die misschien niet de wereld zal veranderen, maar die je wel even van de wereld plukt, je in de lucht gooit en je al dan niet zacht doet landen. » Met dit project willen de kunstenaars invloeden vanuit het figurentheater, opgedaan door hun samenwerking met Trans-Form, laten samengaan met interactie met het publiek. Zo willen ze de toeschouwer een unieke ervaring bezorgen, een Surrealistische belevenis.

Het absurde : de drijvende kracht !
De titel L'Éléphant Perdu verwijst naar de verhalenbundel van de Japanse schrijver Haruki Murakami: De olifant verdwijnt. De verhalen in deze bundel spelen zich voornamelijk af in de buitenwijken van Tokio en Haruki Murakami vormt dagdagelijkse en onbeduidende situaties om tot onverwachte, waardoor er een surreële, magische sfeer ontstaat. Met absurditeit als drijvende kracht in haar creatieve proces, koos het collectief Oortocht ervoor om de titel L'éléphant s'évapore te veranderen in L'Éléphant perdu. « Een olifant die verdwijnt heeft iets magisch. Een olifant die verloren loopt is eerder absurd, op het tragische af. »

“De performance is een belevenis en verraadt ondanks ‘kinderziektes’ een ongebreidelde fantasie, lef en vermogen om middels surreële beelden (mét een melancholisch vernislaagje) toeschouwers voorbij de grens van het begrijpen te dwingen. Recht het zwarte gat der verwondering, verstilling en reflectie in.”
(Els Van Steenberghe, Knack) Lees het hele artikel HIER

Interview met Brecht in De UIT HASSELT > Klik Hier
Interview met Brecht en Isabelle BILL.BE > KLik Hier

http://www.oortocht.beDATA

vr 30 & za 31 mei 2014


AANVANG

Dagelijks om 17.00, 18.45, 20.30 en 22.15

Max 10 personen per voorstelling ! VVK aangewezen !
Leeftijd 15+, Kinderen enkel toegelaten mits begeleiding.

INKOM
Vvk Ticketmatic: € 7(leden BELGIE) / € 9
              Kassa: € 8 (leden BELGIE) / € 10

               
                                Klik hier beneden op de voorstelling naar keuze

vrijdag 30 mei
zaterdag 31 mei
Volzet
Volzet
Volzet
Volzet
Volzet


 


 
 
 

DATA:
vr 30 & za 31 mei 2014

AANVANG
Telkens om
17.00 u.
18.45 u.
20.30 u.
22.15 u.
24.00 u.


INKOM:
VVK Ticketmatic:
EUR 7 (leden BELGIE)
/ EUR 9

Kassa:
EUR 8 (leden BELGIE) / EUR 10