MANIFOLD > SANDRINE VERSTRAETE (BE)
UNSURROUNDED VI : INVISIBLE CITIES > LAZARA ROSELL ALBEAR (CU/BE)
WAVES > PETRA DUBACH EN MARIO VAN HORRIK (NL)

performance - installatie - parcours

*****************************************************************************************************
Kunstencentrum BELGIE presenteert op zaterdag 17 december een verrassend performanceparcours van artiesten die productioneel spontaan buiten de lijnen kleuren. Verschillende disciplines (performance, theater, installaties, muziek) organisch bij elkaar gebracht tot nieuwe presentatievormen. Sandrine Verstraete hertekent haar performanceparcours 'Manifold' naar de specifieke ruimtes van kunstencentrum BELGIE en streeft een lichamelijke beleving van tekst en beeld. Lazara Rosell Albear presenteert een nieuwe (zesde) versie van Unsurrounded, een zich voortdurend ontwikkelende reeks performances waarbij interactieve multimedia en publieksparticipatie centraal staan. Petra Dubach en Mario Van Horrik op hun beurt verdiepen zich op een unieke manier in bewegingsfeedback en laten de grenzen tussen concert, performance en installatie vervagen.
*****************************************************************************************************

MANIFOLD
UNSURROUNDEDVI : INVISIBLE CITIES
WAVES


          
*****************************************************************************************************

MANIFOLD > performanceparcours
Tekst, regie en concept: Sandrine Verstraete
Performers: Yinka Kuitenbrouwer, Frank Merkx, Larissa Viaene, Thomas Schorreel, Gwendolin Van Jole, Robbert Goyvaerts, Dries Douibi

Sandrine Verstraete studeert dit jaar af aan het KASK Gent, als Master in de Multimediale Vormgeving, optie Performance. In haar werk tast ze de grens af tussen taal en lichaam. Eerder werk werd al getoond in Campo en Rataplan. Eind mei 2012 verschijnt een verzameling van haar bijzondere teksten, waaronder die van Manifold, bij uitgeverij Het Balanseer.

Manifold is een apocalyptisch verhaal dat, uitgespreid over verschillende ruimtes en lichamen, een actieve manier van kijken van de toeschouwer vraagt. Veelvoudigheid als middel tot een lichamelijke beleving van tekst en beeld. Verschillende uitsneden van de chaos bestaan hier naast elkaar, zoals de verschillende lagen van de aardkorst. Elke laag of elk personage afzonderlijk drukt zich uit en filtert chaotische krachten. Woord na woord pogen de performers iets vast te pinnen, in de hoop dat er voor de toeschouwer nog enigszins een contour zichtbaar blijft van wat achter die poging in woorden en handelingen schuilt.

Nu zijn alleen de woorden overgebleven.
Zij bewegen nog.
Sierlijk maar onrustig.
Onder het vel van een rug van een lichaam dat niet meer bestaat.

Bekijk de foto's van MANIFOLD © Ronny Wertelaers > klik hier !

youtu.be/vGuDVoWLykw


*****************************************************************************************************

UNSURROUNDED V : INVISIBLE CITIES > performance
Van en met: Lazara Rosell Albear & Guests Audrey Lauro, Maja Jantar, Lukomsky Xavier
Productie: MahaWorks

De Cubaanse, sinds 1992 in Gent residerende Lazara Rosell Albear is danseres, choreografe, dichteres, filmmaakster en drumster. Ze was eerder actief in kunstencentrum BELGIE als curator van het internationaal dansfilmfestival Danscamdanse (2011) en met de spraakmakende voorstelling ‘Keys’ van Ontroerend Goed (2006). Ze richtte met Eli Van de Vondel het crossmediale productieplatform ‘MahaWorks’ op en werkte onder meer met Victoria, LOD , Les Ballets C. de la B., Anne Teresa de Keersmaeker en Rosas, Ciclic Records, Dirk Verstockt, DJ Grazzhopa...

'Unsurrounded' is een zich voortdurend ontwikkelende reeks performances van Lazara Rosell Albear waarbij interactieve multimedia en publieksparticipatie centraal staan. Gegroeid uit een intensieve werkperiode rond innovatieve crossmediaprojecten tijdens ‘Crossover Media Lab Lowlands’ - op uitnodiging van het Vlaams Audiovisueel Fonds en Media Desk België - en na eerdere performances in Gent, Brugge, Brussel en Parijs is ‘Unsurrounded’ inmiddels aan zijn zesde versie toe. Albear zal in deze nieuwe editie, samen met gastartiesten Lukomsky Xavier (regisseur), Audrey Lauro (FR, altsaxofoniste) en Maja Jantar (BE, regisseur, plastisch en stemkunstenares), media als sms, email, webcams, megafoons en allerhande draagbaar computer- en game-gelinkt materiaal verder verwerken tot een verrassende performance.

Bekijk de foto's van UNSURROUNDED © Ronny Wertelaers > klik hier !
Bekijk de video : UNSURROUNDED VI: INVISIBLE CITIES live @ kc BELGIE klik hier !

www.mahaworks.org


*****************************************************************************************************

WAVES > installatie/performance
Van en met: Petra Dubach en Mario Van Horrik
Productieondersteuning: MAD, Eindhoven

Petra Dubach evolueerde vanuit de dans en choreografie richting performance en vindt sinds 1993 in geluidskunstenaar en improvisatiemusicus Mario van Horrik - lid van het Maciunas Ensemble met Paul Panhuysen, Jan van Riet en Leon van Noorden - de ideale partner om haar ideeën rond beeld en geluid verder te ontwikkelen en vorm te geven. Centraal in hun werk staan de gelijkwaardige benadering van beweging en geluid (zonder beweging is er geen geluid) waarrond in elke denkbare vorm wordt gewerkt: installaties, performances, concerten, locatie- en webprojecten...

Kunstencentrum BELGIE maakte in 1995 (De Boksring) en 2005 (Open Circuit: Mangod) al kennis met de wondere wereld van het discipline overschrijdende werk van dit Eindhovense koppel dat inmiddels een internationale reputatie geniet met exposities en performances in New York, Praag, Munchen, Boston, Belgrado... Met 'Waves' onderzoeken Petra Dubach en Mario Van Horrik op een unieke manier de verschillende mogelijkheden om bewegingsfeedback te maken, en te gebruiken als beeldend middel. Hoe groot uw rol en die van de andere gastartiesten hierin zal zijn, zal blijken op zaterdag 17 december aanstaande.

Bekijk de foto's van WAVES © Ronny Wertelaers > klik hier !
Bekijk de live - opname op VIMEO > klik hier !

vimeo.com/petraenmario

Lees de aankondiging in HBVL > klik hier !

Invisible Cities plays Droknoblac :

  
 
 

DATUM:
za 17 december 2011

AANVANG:

20.00u.INKOM: VVK Ticketmatic: € 6 (leden BELGIE)
/ € 8
Kassa: € 7 (leden BELGIE) / € 9