Samenstelling - Ive Stevenheydens

Kunstencentrum BELGIE presenteert op zaterdag 14 oktober
‘Power Plays – Interior Desires, Exterior Spaces’, een expositieproject van Platform Limburg Beeldende Kunsten (Freespace Limburg), en ‘Facelifters 2006’, een residentieprogramma van het Genkse Kunstencentrum Tor. In hun nieuwe producties bekijken de genode kunstenaars kritisch de huidige positie, de rol en de macht van de massamedia. Ook stellen ze vragen over de wijze waarop de pers vandaag bericht en wat de invloed daarvan is op het publieke debat. Concreet leidt dat tot vier intelligente en geinige performances waaraan het publiek soms actief deeneemt. De avond wordt aangelengd met feestelijke muziek en deejaysessies.

Mikko Hynninen & Rakel Liekki
‘Fantasy #1 for Pornstar’


Mikko Hynninen werkt als freelance licht- en geluidsontwerper voor ondermeer de Finse Nationale Opera, het centrum voor productie van actuele Finse dans Zodiak en het Finse Nationale Theater. Daarnaast ontwikkelt hij zijn eigen artistieke parcours waarin hij, in de vorm van installaties maar vooral performances, de fricties tussen (theatrale) ruimte, architectuur, licht, geluid en muziek aftast. Dit voorjaar opende de Fin het gerenommeerde Berlijnse mediafestival Transmediale met de spectaculaire audiovisuele performance ‘Theatre #3: AdK’.

Rakel Liekki maakte de laatste jaren een blitse carrière in de Scandinavische erotische industrie. Daarnaast werkte ze als model, zangeres, performance-artieste en als televisiepresentatrice. De vrijgevochten, elegante en anarchistische Liekki speelde in ettelijke films met weinig aan de verbeelding over latende titels zoals ‘Best of 69’, ‘Punäinen Lähtö’ en ‘The Best of Els’.

Met ‘Fantasy#1 for Pornstar’ slaan de twee voor het eerst de handen in elkaar. Het werk is een erg energieke, grappige en vaak pikante multimediavoorstelling waarin Hynninen de input van de op scène spelende Liekki live bewerkt. Centraal staat het leven en de carrière van de jonge, schone Finse: ondermeer haar vijfjarige pornocarrière en haar overstap naar nieuwe (media)velden komen aan bod.Paul Devens
‘Testing Ground’


Paul Devens stelt over het algemeen de schijnbaar genaturaliseerde concepties van de werkelijkheid in vraag. In zijn werken – van soundscapes over installaties tot performances – is het gevoel van onzekerheid en verrassing die bepaalde situaties aangeven steevast een centraal element. Devens experimenteert met ‘gebeurtenissen’ binnen een vooropgesteld kader. Dat mondt uit in minimale handelingen, vaak voortgestuwd door met behulp van de computer geproduceerde geluiden en improvisaties op digitale media.

Voor de performante installatie ‘Testing Ground’ brengt Devens het publiek in een gesloten ruimte samen waarin zich een krachtige surround geluidsinstallatie bevindt. Naarmate het werk vordert, stijgt voor de deelnemers het claustrofobische gevoel. Devens trekt beschouwelijke parallellen tussen de aard van de performance en het spanningsveld toeschouwer-medium.Alexandra Dementieva
& Arnaud Jacobs
‘Chat’


Alexandra Dementieva onderzoekt in haar werk de toepassingen van sociale psychologie en waarneming binnen de context van interactieve media. Haar videowerk tracht noties uit de gedragspsychologie te vertalen naar een verhaallijn, vaak geregistreerd door een subjectief camerastandpunt. Haar interactieve installatieprojecten (of beter happenings) en performances proberen onze perceptiemogelijkheden te verruimen. Ze wendt computers, videoprojecties, tapes, dia’s, fotografie, enzovoort aan in totaalprojecten waarin de interactie met de toeschouwer/ gebruiker centraal staat. Dementieva toonde recentelijk werk op het festival ‘Rencontres international Paris/Berlin’ (2005), in de Conical Gallery (Melbourne, Australië, 2005) en op het ‘1st Electronic Art Festival Rio de Janeiro’ (2005).

Arnaud Jacobs werkt onder de pseudoniemen Mark Mancha (posttechno), Missfit (werk in opdracht voor ondermeer films) en TMRX (vrije collages opgebouwd uit dagelijkse geluiden). Jacobs vertrekt in zijn tussen het reële en absurde zwevende werk steeds vanuit een fascinatie voor het geluid an sich, in welke vorm dan ook. Met ‘Chat’ brengen Dementieva en Jacobs een gedeelde performance die het valselijk ‘persoonlijke’ doch vaak anonieme contact via chatboxen als onderwerp heeft. Het eerste deel ent zich op het stramien van een speelfilm waarin een jongedame zichzelf verliest in een internetsessie. In het tweede deel gaan de twee, via hun aangewende media, live met elkaar in interactie.Gaëtan Bulourde
‘TV News’


De choreograaf en danser Gaëtan Bulourde opereert ondermeer als performer bij Maria Clara Villa-Lobos en Meg Stuart. Zijn aan slapstick refererende solowerk vertrekt ondermeer vanuit de overlappingen en botsingen tussen verschillende media, (kunst)disciplines en stromingen. Dat doet hij niet via een didactisch stramien, maar eerder op een knotsgekke, hysterische, haast schizofrene en vooral onnavolgbare wijze. Bulourdes werk is een botsing van clashes, van high art en urban culture, van serieuze associaties, nabootsingen en persoonlijke gedachtesprongen.

In de audiovisuele voorstelling ‘TV News’ tracht Bulourde fragmenten uit het televisiejournaal in zijn uppie te realiseren. Hij neemt bijvoorbeeld de rollen van nieuwslezer, reporter en geïnterviewde, weerdame en voetbalteam helemaal alleen voor zijn rekening. Een poging gedoemd om te mislukken?

 

 
 
 

DATUM:
za 14 oktober
AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 4
(leden BELGIE) /
EUR 6