Kunstencentrum BELGIE stond de afgelopen seizoenen voor productieondersteuning van spraakmakend en vaak beklijvend theater. Makers en collectieven als Ivan Vrambout (Action Malaise), Kris Verdonck, tg STAN en Cie de KOE, Abattoir Fermé, Ontroerend Goed, de Queeste, Lampe... tot talentvolle nieuwkomers als Sven Verkissen (Le Bjarne Riss Ensemble), Eisbär en jong theatergeweld als Fabuleus, Cie Hatsjie en Kaboekie bezorgden het BELGIE-publiek eerder al memorabele theatermomenten. Met de vinger stevig op de kloppende theaterpols kijken we dan ook reikhalzend uit naar wat komen gaat. Een voorproefje...


‘El Amaru’
door straattheater Yawar
Na twee jaar van voorbereidingen stelt Yawar tijdens Theater op de Markt 2008 hun nieuwste productie ‘El Amaru’ voor aan het grote publiek. ‘El Amaru’ is het resultaat van een internationale samenwerking met de straattheatergroep Arena y Esteras uit Peru. Voor de kostuums van deze mythologische voorstelling (de jaguar, de stier en de condor) werd samengewerkt met de richting Theaterkostuumontwerp van de Toneelacademie van Maastricht. Na succesvolle producties als ‘Can Brûler’, ‘Madzone’ en ‘Brown Bovari’ ondersteunt kunstencentrum BELGIE ook dit bijzonder avontuur, waarmee Yawar zich resoluut blijft profileren als buitenbeentje in het Limburgse theaterlandschap.

> http://www.yawar.be

DATA: vr 8 (première), za 9 & zo 10 aug.
AANVANG: telkens om 21u30
INKOM: 3 EUR
INFO & TICKETS:
Tel +32 (0)11 80 50 02 of www.theateropdemarkt.be
P.S. Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling worden de nog beschikbare tickets verkocht op de locatie van de betreffende voorstelling !

LOCATIE: Speelplaats KA1, Capucienenstraat 28, Hasselt


‘Columba’
door Luna Baal

Van producties als ‘Mythe’ en ‘Freaks and Creeps’ tot support act van Smashing Pumpkins en creatieve bijdragen aan ‘Skaters’ (Het Paleis) en ‘Archangels’ (Kaat Tilley) weet dit multidisciplinair collectief steeds weer uit te pakken met visueel sterk theater voor, tussen en boven het publiek. Met de steun van Dommelhof Neerpelt en kunstencentrum BELGIE werkt dit Nederlands-Belgisch gezelschap aan ‘Columba’, een groots opgezette locatieproductie, gebaseerd op de Bacchae van Euripides en ruimtelijk geïnspireerd op de ‘Koloniale Waren’ in Hasselt. In première tijdens Theater op de Markt 2008 !

> http://www.lunabaal.com

DATA: vr 8 (première) & za 9 aug.
AANVANG: telkens om 19u30 en 21u45
INKOM: 5 EUR
INFO & TICKETS:
Tel +32 (0)11 80 50 02 of www.theateropdemarkt.be
P.S. Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling worden de nog beschikbare tickets verkocht op de locatie van de betreffende voorstelling !

LOCATIE: Open Circuit Pand ‘Koloniale Waren’, Koningin Astridlaan 85, Hasselt


‘Collateral Damage’
door Eisbär*Collateral Damage is een voorstelling over opbouw en afbraak van EISBÄR*, het nieuwe gezelschap van Femke Heijens en Benny Claessens (beiden speelden o.a. bij Schaubühne am Lehniner Platz Berlin, Wiener Festwochen, Het Toneelhuis, Buelens Paulina, Ultima Vez, Dood Paard ). EISBÄR* maakt geëngageerd punktheater. Trash, literatuur, anarchitectuur, dans, beeldende kunst, icoon en kleinmenselijk drama gaan hand in hand in een veelheid die zowel toeschouwer als speler de kans geeft verloren te lopen. Voor Collateral Damage werkt EISBÄR* samen met Gert Portael (Lies Pauwels/victoria), Simon Lenski (DAAU, Meg Stuart), Eelco Smits (toneelgroep amsterdam) en Louis van der Waal (Luk Perceval). Na ‘Always Cry At Endings’ in 20007 wordt de unieke setting van het Open Circuit-pand ‘Koloniale Waren’ opnieuw het decor voor deze gloednieuwe EISBÄR*productie.

> http://www.myspace.com/eisbr

LOCATIE: Open Circuit - pand ‘Koloniale Waren’ Koningin Astridlaan 85, Hasselt
DATA: vr 12 en za 13 sept
AANVANG: telkens om 20u00
INKOM: EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9
RESERVATIE GEWENST‘Mijn Hart’
door Stefan Perceval
Het Paleis


Schrijver, regisseur en acteur Stefan Perceval (Wolfskers, Mefisto For Ever...) speelde in het kader van Open Monumentendag 2007 een zelfgeschreven monoloog ‘Mijn Hart’. Voor Open Monumentendag 2008 gaat hij met dit basiswerk telkens weer aan de slag op één unieke lokatie in de verschillende Vlaamse provincies. Het historische waardevolle Hasseltse Huis Hoste ademt de ideale sfeer van vervlogen dagen uit en is een perfecte canvas voor het verhaal van de dolende ridder uit Percevals ‘Mijn Hart’. Net zoals in de liefde bezet ‘Mijn Hart’ plekken die het niet gewoon zijn om bezet te worden. Perceval stemt zijn tekst iedere keer af op de geschiedenis van de locatie. Zowel het cultureel erfgoed als het publiek zijn betrokken partij.

> http://www.hetpaleis.be

LOCATIE:
Open Circuit - Huis Hoste, Koningin Astridlaan 81-83, Hasselt

OPEN VOORSTELLINGEN
DATA: za 27 en zo 28 september
AANVANG: vier voorstellingen per dag: 10u, 11u, 14u en 15u
INKOM: EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 6
RESERVATIE: Kunstencentrum BELGIE, belgie@skynet.be of 011/22 41 61

SCHOOLVOORSTELLINGEN
DATA: do 25 en vr 26 september
AANVANG: vier voorstellingen per dag: 10u, 11u, 13u30 en 14u30
RESERVATIE / INKOM : via Stad Hasselt Dienst Cultuur, cultuur@hasselt.be of 011/23 95 50


‘Personal Tragedy’
door Ontroerend GoedVoorstelling over een pedofiel. Over Mariaverschijningen. ‘t Heeft geen verhaal. Over seks. Alles gaat over seks. Over normen en waarden. Gerard Reve zit er voor iets tussen. ‘t Is autobiografisch. Maar ook plagiaat. En u? Stel: U herkent zichzelf. Teveel om toeval te zijn.Wat doet u dan... ? De internationale prijzenregen - Total Theatre Award, Edingburgh Fringe Festival en Fringe Award, Adelaide Fringe Festival- die Ontroerend Goed recentelijk te beurt viel voor The Smile Off Your Face (kc BELGIE, 2004) liegt er niet om. Het gezelschap weet een groot publiek te bekoren met bijzonder theater. Met de nieuwe worp ‘Personal Tragedy’ waarin ironie hoogtij viert gaat Ontroerend Goed nog een stap verder, een stap die u samen met hen kan zetten tijdens de première in kunstencentrum BELGIE.

> http://www.ontroerendgoed.be

Locatie:
kunstencentrum BELGIE

DATUM: vr 17 (première) en za 18 oktober
AANVANG: telkens om 20u00
INKOM: EUR 7(leden BELGIE) / EUR 9
RESERVATIE GEWENST!
belgie@skynet.be of 011/22.41.61

 


'Cinérama'
door Abattoir Fermé
kortfilms, trailers, making of’s en theatrale documentairesDe beeldtaal van Abattoir Fermé wordt vaak cinematografisch genoemd. Al jaren ambieert Abattoir door middel van die beeldtaal - met soundscores, live montage en tijdsmanipulatie op de scène - een mengvorm tussen theater en film te creëren. Niet door met blue-screens of camera's te werken, maar door theatrale middelen in te zetten. Cinérama is de concrete neerslag van wat er gebeurt als Abattoir Fermé de zaken omdraait en wél met camera’s en montagesoftware aan de slag gaat. Wat als je bronnenmateriaal uit het Abattoir-archief uit de vertrouwde repetitieruimte of theaterzaal rukt en filmisch herdenkt? Abattoir Fermé’s eerste onderzoeksproject resulteerde in een tiental uiteenlopende creaties. Abattoir vergast u graag op een avondvullend programma van kortfilms, trailers, making of’s en theatrale documentaires waaronder: Testament, Script, The interdimensional polygamist, Waarom de wereld niet is zoals we stiekem willen, The house of the seven screams, Manphibian en No Show...

> http://www.abattoirferme.be

Datum première: za 1 november
Aanvang: 20u00
Locatie: nog te bepalen, kunstencentrum BELGIE of Open Circuit - pand ‘Koloniale Waren’