NO I BE YONDER
door THEATER MALPERTUIS
+
Performance/concert PHL music
begeleiding: Micha Volders (Vermin Twins)

Regie: Geert Vaes
Spel: Eveline van Bauwel, Eva Schram, Juha Valkepää.
Coach: Marc Vanrunxt
Productie: Theater Malpertuis

Taal is het onderwerp van studie in No I Be Yonder, de nieuwste voorstelling van acteur en theatermaker Geert Vaes. Wat gebeurt er als een klassieke theatertekst onderworpen wordt aan allerlei deconstructietechnieken en toevalsoperaties. Vervreemding, absurditeit, humor en verlichting staan centraal in dit ritueel van een taal die misschien aan diggelen is geslagen maar waarvan de scherven des te meer schitteren. Het werk van de invloedrijke, in 1992 overleden, Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage - die vanaf de jaren vijftig het verloop van bepaalde composities door o.a. dobbelstenen, I-Ching (Chinees orakelboek) of zelfs vliegenpoep liet bepalen - vormt de basis waarmee No I Be Yonder verrassende kanten op laat stuiteren.

‘Onze tijd heeft nood aan zingeving en dus aan rituelen. Aan echte verbondenheid voorbij het totalitair overheersende en wurgende entertainment. Ik hunker naar licht en wil de jungle van meningen en betekenissen achter mij laten en de woestijn van het niet-weten intrekken in de hoop een schat terug mee te brengen. Die schat wil ik dan ritueel in het theater delen’: zo stelt de regisseur.

Als danser/beweger trad Geert Vaes op in vrijwel alle grote producties van Jan Fabre. Als performer was en is hij nog steeds te zien in het werk van Kris Verdonck. In 2004 schitterde Vaes nog in kunstencentrum BELGIE in een van de opvallende monologen van Verdoncks Catching whales is easy… Regisseur en artistiek leider van Malpertuis, Piet Arfeuille - waarvan we in december 2009 in kunstencentrum BELGIE de schitterende voorstelling 2019 (Droomspel) zagen passeren - ruimt nu baan voor No I Be Yonder, een voorstelling vol toevalsoperaties die Geert Vaes, dit keer als maker, opnieuw naar kunstencentrum BELGIE brengt.

http://www.malpertuis.be/producties/25

Wat termen als deconstructie, toeval en stilte zoal kunnen betekenen voor jonge muzikanten is een zijsprong die we vanuit kunstencentrum BEGIE ter gelegenheid van deze performance- en theateravond met No I Be Yonder graag maken. De geest van Cage waart immers regelmatig, zij het niet altijd opgemerkt, rond in het centrum. Het is dus geen toeval dat u bezielde studenten Toon Janssens, Chloé Maes, Joeri Herregat e.a. van PHL music onder begeleiding Micha Volders (Vermin Twins) op deze avond auditief aan de slag ziet en hoort gaan. Maar dat is dan ook het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen...

 

 

 
 
 

DATUM: vr 9 april

AANVANG:20.00 u
'No I Be Yonder' .

21.30: performance studenten PHL

INKOM: EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9

RESERVATIE GEWENST!: belgie@skynet.be of 011/22 41 61