OPUSXX
door THEATER ZUIDPOOL

MONOLOOG door SOFIE DECLEIR !

Van en met: Sofie Decleir, Jorgen Cassier
en Koen Van Kaam
Gebaseerd op Europeana: een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw
Copyright: Patrik Ourednik
Copyright vertaling: Edgar De Bruin

De 20ste eeuw heeft plaatsgevonden.

In geen enkele andere eeuw heeft de mens op zo’n korte tijd zó veel verwezenlijkt en tegelijk zó veel verschrikking teweeggebracht.

OPUSXX is een werk / voorstelling

met geschiedenis en herinnering
met overzicht en onvermogen
met feitelijkheid en beleving
met tijd en verkramping
met drammerigheid en een luisterend oor.

Zuidpool is een theatercollectief van vier theatermakers: Jan Bijvoet, Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam. Zij zijn allemaal acteur, regisseur, muzikant, schrijver of tekstbewerker en laten deze functies variëren per productie en vanuit de aard van het project zelf.

Ook in de nieuwste productie OPUSXX zet Zuidpool de zoektocht naar een eigen visie op wat theater vandaag de dag kan betekenen verder. Daarbij concentreert het gezelschap zich op wat wellicht de oudste premisse van theater vormt: de wederzijdse verbeelding van speler en toeschouwer. Het aantal externe middelen wordt visueel en auditief tot een minimum herleid. Sofie Decleir, dochter van Jan Decleir, brengt deze monoloog gehuld in een gele jekker, een regenbroek en gummilaarzen. Enkel een boomstam en een orgeltje bevinden zich in het voortdurend natte decor. Meer heeft zij niet nodig om de verbeelding te laten spreken tijdens het reciteren van een eindeloze reeks weetjes over de twintigste eeuw. Gebaseerd op Europeana: een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw, de hoogst eigenzinnige samenvatting van de twintigste eeuw van de Praagse schrijver Patrik Ourednik, plenst Sofie Decleir op een verbijsterende manier doorheen een geschiedenisles in de menselijke aard.

Na verrassende producties als Oorlog (de bewerking van een theatertekst van Lars Norèn, selectie Theaterfestival 2006), Dus (een heizeldrama) (gebaseerd op getuigenissen van mensen die betrokken waren bij het heizeldrama), Cockfish (de theatrale bewerking van een documentaire over de rockband Metallica) en kReon (een herinterpretatie van de Thebe-cyclus naar Sophocles en Aeschylos, geschreven door Jorgen Cassier) slaagt Zuidpool er opnieuw in om met OPUSXX beklijvend theater te maken. De geschreven pers was alvast meer dan lovend en strooit terecht én kwistig met sterren. Deze reflectie van Wouter Hillaert van de Standaard willen we u alvast niet onthouden.

‘Glinsterend smaakt ze haar tekst als voor het eerst. Soms stokt ze, omdat ze weet wat er nog allemaal aan ontluistering volgt. Zo bevrijd, zo straf en toch zo bescheiden speelde ze nog nooit. Stijl én relevantie: Sofie
Decleir heeft werkelijk alles in OPUSXX’

Wouter Hillaert, De Standaard

http://www.zuidpool.be

 

 
 
 

DATUM: za 27 maart

AANVANG:20.00 u.

INKOM: EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9

RESERVATIE GEWENST!: belgie@skynet.be of 011/22 41 61