PIETER DE BUYSSER
LANDSCHAP MET SPRINGWEGEN 
Tekst en spel: Pieter De Buysser
Scenografie: Herman Sorgeloos
Dramaturgie: Esther Severi
Productie: Margarita Production
Coproductie: Kaaitheater, Stuk, Bit Teatergarasjen (NO) , AvantGarden (NO),
                         HAU Hebbelteater (DE) , Archa Theatre (CZ)
Met de steun van:
de Vlaamse Overheid, Vlaams Fonds voor de Letteren.
                                  A House On Fire Project, with the support of the Culture Programme of the                                        European Union.

  
                                                      © Sarah Vanagt                                                             
                                                          

Op de scène een verzameling objecten die een unieke rol gespeeld hebben in onze geschiedenis. Stuk voor stuk objecten die op een beslissend moment in de geschiedenis zijn komen meespelen. Ze waren erbij toen wij geworden zijn wie we vandaag zijn. Toen wij onze verbeelding over onszelf uitspraken, toen weer eens een stuk van onze weg voor ons werd vastgelegd, waren zij in stilte aanwezig.

De directe aanleiding voor deze verzameling was de ontmoeting met een opmerkelijk jongetje. Hij heeft me op sleeptouw genomen en zo ben ik gaan samenwerken met historici en musea totdat deze collectie is tot stand gekomen. Objecten als een kluit zand uit wat volgens historici de echte grot van Plato geweest is, de handschoen van Adam Smith, de laatste lege flessen van Boris Jeltsin, de bel van Pavlov, het favoriete vleesmes van Walt Disney…

Deze dingen zijn geen metaforen of symbolen, ze zijn het aan de historische waarheid hondstrouwe maar doofstomme, sprakeloze ding. Deze dingen zijn vanavond werkelijk en fysiek bij ons, je kan er je vingers nog aan snijden. Ze staan al eeuwen hun noodlottigheid aan ons te bevelen.

Dat jongetje -waarover ik u graag meer vertel- wees me voor het eerst op de mogelijkheid van een landschap met springwegen.

OVER PIETER DE BUYSSER

Pieter De Buysser (°1972) woont en werkt in Brussel en was eerder actief in kc BELGIE met gezelschappen Lampe, De Queeste, Cie DeKoe ... Bookburning, een internationaal stuk dat De Buysser maakte met beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck (kc BELGIE, 2013) werd geselecteerd voor Het Theaterfestival'13.

Pieter De Buysser schrijft fictie en non-fictie, theatrale gedichten in een voorlopige handeling en een al vertrokken act, een kritiek van de aangeraakte reden, een werkbank voor het construeren van een anti-tragedie, een dramatisch-poëtisch-politicologisch kinderliedje, een richtlijn over hoe een oog te scheren in negen hoofdstukken, essays, slapstick, drama, post-drama, zonnige rampen en een aantal andere genres. Zijn geschriften voor performance, theater en film hebben ertoe geleid zich te initiëren en projecten te regisseren voor film en theater.

Lees het artikel van Eveyne Cousssens uit DE MORGEN (25/02) > klik hier
Lees de aankondiging uit DE MORGEN (14/01) > klik hier
Lees het interview met Pieter in Agendamagazine > klik hier
Lees het artikel uit H ART (13/02) > klik hier
Lees de aankondiging uit ZONE09 > klik hier
Lees de recensie door Tuur Devens in theaterkrant.nl > klik hier


 

 
 
 

DATUM:
vr 7 maart 2014

AANVANG:

20.00u.

INKOM:
VVK Ticketmatic:
EUR 7 (leden BELGIE)
/ EUR 9
Kassa:
EUR 8 (leden BELGIE) / EUR 10