SOCRATES
Het enige dat ik weet, is dat ik niets weet
door
DE VERWONDERING

Monoloog door

BRUNO VANDEN BROECKE

BEIDE VOORSTELLINGEN ZIJN UITVERKOCHT

 

Spel: Bruno Vanden Broecke
Tekst en regie: Stefaan Van Brabandt
Dramaturgie: Wannes Gyselinck
Productie: De Verwondering
Coproductie: Het Zuidelijk Toneel, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond,
De Arenbergschouwburg                                                                                                                   
                                                       

Socrates door Bruno Vanden Broecke is de eerste voorstelling in een reeks van filosofen-monologen die Stefaan Van Brabandt (ex Compagnie De Koe) de komende jaren met zijn nieuw opgerichte structuur De Verwondering wil realiseren. Elke monoloog wordt opgevat alsof de filosoof zelf aan het woord is. Voor elke filosoof schrijft Van Brabandt een monoloog in een specifieke toon en stijl die overeenstemt met de denkhouding en het temperament van de filosoof in kwestie. In elke monoloog wil hij de krachtlijnen uit het leven en denken van een filosoof zo concreet, bevattelijk en levendig mogelijk ensceneren. Als resultaat wordt telkens een voorstelling beoogt die én een denk-ervaring én een monografie én een tragi-komisch theaterervaring wordt.

SOCRATES

In 399 v. Chr. wordt de zeventigjarige Socrates - de "vader van de westerse filosofie" - beschuldigd van godenlastering en het bederven van de jeugd en veroordeeld tot het drinken van de gifbeker. Hoewel hij hieraan kon ontsnappen, koos hij ervoor zijn straf uit te voeren. Socrates - leermeester van Plato, uitvinder van de socratische methode, door het Orakel van Delphi bestempeld als de meest wijze mens ter wereld omdat hij "weet dat hij niets weet" - heeft zijn leven lang de Atheense bevolking op de markt aan het denken gezet door hen provocerende, ironische vragen te stellen die hun vooroordelen en overtuigingen ondermijnden. Als dwarsligger stond hij kritisch tegenover elke vorm van autoriteit, dogmatiek, lui denken, holle drogretoriek en dikdoenerij. De confrontatie tussen de denkende enkeling en de bevooroordeelde massa heeft hij moeten bekopen met zijn leven. Bruno Vanden Broecke brengt één van de meest legendarische filosofen uit de geschiedenis weer tot leven, bij wie leven en denken één waren. Socrates leefde zoals hij dacht, hij dacht zoals hij leefde; tegen de heersende mode in, met zijn hele leven als inzet. Het gedachtengoed van deze luis in de pels heeft 2400 jaar na datum nog niets aan waarde en belang ingeboet.

BRUNO VANDEN BROECKE en STEFAAN VAN BRABANDT

Bruno Vanden Broecke - Master in de Klassieke Filologie en bachelor Dramatische Kunsten - is bij het brede publiek gekend van zijn televisiewerk als: Safety First, Wat Als, De Slimste Mens, Vaneigens... en de legendarische Sammy Tanghe uit Het Eiland (op doek in Kc BELGIE 2005). Voor de theaterliefhebbers stond hij in Kc BELGIE vaak op de planken, o.a. met het gezelschap SKaGeN (The Day Room), nadien met Cie De KOE (MillerNin, meermaals samen met Stefaan Vanbrandt zoals in Quarantaine (2003), De Wet van Engel (2004), Poes Poes Poes (theater op doek, 2003) en Utopie van het atoom (2006). In 2010 stond Bruno Vanden Broecke nog op het BELGIE-podium samen met zijn collega-vriend Nico Sturm in de succesvolle voorstelling LOW-LA.

Stefaan Van Brabandt - Studio Herman Teirlinck A'pen en Master in de Wijsbegeerte, Universiteit A'pen - was van 2001 tot 2010 als theatermaker/toneelschrijver en acteur verbonden aan het theatergezelschap Cie De Koe. Hij schreef, en speelde in deze periode vaak mee op het BELGIE-podium: Van Alles naar Allen, De Miserie van de jonge Werthers, Quarantaine, De Wet van Engel, Utopie van het Atoom, Laat op de avond na een korte wandeling.. Hij werkte ook mee aan De Wederopbouw van het Westen. In 2008 regisseerde hij de voorstelling 'Stockholm' bij het gezelschap ZieDuif dat hiermee de Theaterprijs op Theater aan Zee won, eveneens vertoond in Kc BELGIE in 2010. In 2007 verscheen zijn debuut-cd Het is niets met eigen Nederlandstalige liedjes, een concert-tournee onder de titel 'Eindelijk alleen' volgde, o.a. ook op het BELGIE-podium.
Sinds 2006 is Van Brabandt gastdocent Drama aan het Herman Teirlinck Instituut, aan het Conservatorium Gent (afdeling Drama), aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg). In 2011 maakte Van Brabandt samen met Theo Maassen en Wim Helsen de VPRO-fictiereeks 'Geen Probleem', die ook in België op Canvas werd uitgezonden. Hij speelde ook diverse gastrollen in films (onder andere Small Gods (Dimitri Karakatsanis), Los en Zot van A. van Jan Verheyen) en diverse televisieseries (Zone Stad, Team Spirit, Witse, Flikken, Jes, Quiz Me Quick, Cordon, Amateurs, ...). Opvallend was zijn verschijning in de rol van superfan van Bart De Pauw in Het Geslacht De Pauw (één, Woestijnvis), en als boekensamenvatter in het boekenprogramma Alles Uit De Kast (één, Woestijnvis). Voor Canvas maakte hij vanaf begin december 2014 een achtdelige reeks over het nut van filosofie in het dagelijkse leven onder de noemer van Het voordeel van de twijfel.

 

Bekijk het interview met Bruno & Stefaan in het één journaal van 8/10/15 >> Klik Hier <<
Lees het artikel uit DE MORGEN van (3/10/15) >> Klik Hier <<

 

http://www.brunovandenbroecke.com

 

            tickets online voor de avondvoorstelling 20.00 u.                   

         

reservaties voor de extra voorstelling van 17.00 u.     
enkel via mail naar belgie@skynet.be met naam en volledig adres
leden BELGIE en studenten 8 EURO / 10 EURO

 

 
 
 

DATUM

vr 9 okt 2015

AANVANG
20.00 u.

INKOM:
VVK Ticketmatic:
EUR 8 (leden BELGIE)
/ EUR 10
KASSA:
EUR 10 (leden BELGIE) / EUR 12