© Fara Haesevoets

 

 

 

 

 


LOCATIE: Koningin Astridlaan 85

Tekst:
Kris Cuppens

Spelers: Tom Ternest, Saar Vandenberghe, Helena Van den Berge, Christophe Aussems

Interviews: Caroline Fransens & Joris Rabijns

in coproductie met: KC BELGIE, de Velinx, MUZE , Provinciaal Domein Dommelhof, CC Genk

met dank aan Brecht Declercq & alle geïnterviewden


"Ge moet goed weten dat wat ik gedaan heb belangrijk was, niet wie ik ben. Ik ben maar een detail, een klein mens."

1971. In Pakistan woedt een hevige burgeroorlog. Miljoenen vluchtelingen slaan er op de vlucht voor het geweld en worden opgevangen in kampen, waar een moordende hongersnood uitbreekt.
Mario, een 21-jarige jongen uit de buurt van Tongeren, voelt dat hij iets moet doen. Het kan zo niet langer… ‘Tijl van Limburg’, zoals hij zichzelf later noemt, steelt op 23 september De Liefdesbrief – een schilderij van Vermeer – uit het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.
Dagen aan een stuk herhaalt hij zijn eis in de pers. "Stort 200 miljoen voor de vluchtelingen van Pakistan en ik geef het doek terug." Op 6 oktober eindigt het avontuur. Na een achtervolging wordt Tijl ingerekend in de koestal van de abdij van Herckenrode. De Limburgse Robin Hood wordt veroordeeld tot een celstraf.
Terug op vrije voet, houdt hij een paar jaren later de mythe voor altijd in stand. Tijl van Limburg sterft op jonge leeftijd, onder onduidelijke omstandigheden…

2007. Theatermakershuis de Queeste vertrekt bij de nauwelijks leesbare letters LEVE TIJL! Op een spoorwegbrug in Hasselt en graaft gefascineerd steeds dieper in dit unieke epos. De puzzelstukjes worden samengelegd, de vragen opnieuw geformuleerd…

Sinds hun afstudeerproject 'Brandbaar' (KC BELGIE, 2000) speelt de Queeste een voortrekkersrol in Limburg. Ze maken theater van nu. Vanuit de fascinatie voor de dunne scheidingslijn tussen moed en kwetsbaarheid gaan ze de confrontatie aan met hete hangijzers uit de dagdagelijkse realiteit. Hierbij kiezen ze resoluut voor maatschappelijk of politiek actuele thema's.
en voor de provincie Limburg als uitvalsbasis. De leegte van het Limburgse braakland is voor de Queeste een speelterrein met onuitputtelijke mogelijkheden. Ook voor 'Tijl van Limburg' strijken ze neer op verschillende Limburgse locaties.


 
 
 

DATA: di 25, wo 26 & do 27 sept

LOCATIE: Koningin Astridlaan 85

AANVANG: 20u00


INKOM:
EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9

RESERVATIE GEWENST