Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert op zondag 14 oktober 2007 voor de derde keer de ‘Dag van de Architectuur’. Honderd gebouwen in Vlaanderen en Brussel zetten hun deuren open voor het publiek. De architect of bouwheer ontrafelt telkens via een boeiende architectuurrondleiding het verhaal achter zijn of haar gebouw. De talrijke stadswandelingen laten elke bezoeker de achtergrond en de geschiedenis van spraakmakende gebouwen of ontwikkelingen in een stad of regio ontdekken.

Met o.a. powerpointpresentaties van het Masterplan voor de Hasseltse stationsbuurt is Het Huis Hoste op 14 oktober onthaal- en vertrekpunt voor twee boeiende stadswandelingen : ‘Dwars door Hasselt’ en ‘Stedelijkheid langs de sporen’.

Het Huis Hoste is een prachtige bel-etagewoning ontworpen in 1926 door Huibrecht Hoste (1881-1957), een van de belangrijkste Belgische modernistische architecten, onder andere bekend van het spraakmakende Zwart Huis in Knokke. Opvallend is de sterk kubistische opbouw rond een centrale, monumentale trappenhal. Met een doorgedreven mix van baksteen, betonconstructies, metaal, marmer, houtwerk en (lood)glas, getuigt deze goed bewaarde woning van Hostes uitzonderlijke bouwkunst tijdens het interbellum.

Het ‘Huis Hoste’ is inmiddels -samen met het historisch aanhorige pand ‘Koloniale Waren’- een belangrijk onderdeel van het internationaal productieplatform ‘Open Circuit’, opgestart door Kunstencentrum BELGIE in 2005. ‘Open Circuit’ is een broedplaats voor interdisciplinaire creaties en staat voor waardevolle import en export van trendsettende artistieke producties (info: www.open-circuit.com). Recent kwam het Huis Hoste nog in de actualiteit dankzij de selectie voor de Monumentenstrijd van de VRT en in de periode juni-augustus 2007 liepen er de opnames van een nieuwe, prestigieuze dertiendelige VRT serie ‘De Keyser van de Smaak’ (Caviar productie).

Huis Hoste : http://www.kunstencentrumbelgie.com/hhoste.html

Volledig programma : http://www.dagvandearchitectuur.be

,
 
 
 

DATUM : zondag 14 oktober

AANVANG: 13u00, vertrek 13u30

VERTREKPUNT : Huis Hoste, Koningin Astridlaan 81-83 te Hasselt

BEGELEIDING: Architectuurwijzer

INKOM: € 5 / kinderen onder 12 jaar gratis

INSCHRIJVING verplicht via http://www.dagvande
architectuur.be
of op 03/242 89 70