Op zondag 9 september vindt in Vlaanderen de negentiende editie van Open Monumentendag plaats. Tijdens dit evenement laten steden en gemeenten bezoekers kennismaken met hun bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Voor deze gelegenheid zet ook Hasselt de deuren open van enkele bijzondere woningen, waaronder het Huis Hoste van kunstencentrum BELGIE, Huis Vanstraelen, Huis Mercken en Het Leerske. In het Huis Hoste gidst architect Jan Bloemen de bezoekers rond tussen 14 en 18u.

Het Huis Hoste is een prachtige bel-etagewoning ontworpen in 1926 door Huibrecht Hoste (1881-1957), een van de belangrijkste Belgische modernistische architecten, onder andere bekend van het spraakmakende Zwart Huis in Knokke. Opvallend is de sterk kubistische opbouw rond een centrale, monumentale trappenhal. Met een doorgedreven mix van baksteen, betonconstructies, metaal, marmer, houtwerk en (lood)glas, getuigt deze goed bewaarde woning van Hostes uitzonderlijke bouwkunst tijdens het interbellum.

Het ‘Huis Hoste’ is inmiddels -samen met het historisch aanhorige pand ‘Koloniale Waren’- een belangrijk onderdeel van het internationaal productieplatform ‘Open Circuit’, opgestart door Kunstencentrum BELGIE in 2005. ‘Open Circuit’ is een broedplaats voor interdisciplinaire creaties en staat voor waardevolle import en export van trendsettende artistieke producties (info: www.open-circuit.com). Recent kwam het Huis Hoste nog in de actualiteit dankzij de selectie voor de Monumentenstrijd van de VRT en in de periode juni-augustus 2007 liepen er de opnames van een nieuwe, prestigieuze dertiendelige VRT serie ‘De Keyser van de Smaak’ (Caviar productie).

Huis Hoste : http://www.kunstencentrumbelgie.com/hhoste.html

Volledig programma : http://www.openmonumenten.be

,
 
 
 

DATUM : zondag 9 september

AANVANG: 14u00 tot 18u00

INKOM : gratis

PLAATS : Huis Hoste, Koningin Astridlaan 81-83 te Hasselt

BEGELEIDING : architect Jan Bloemen


INKOM : gratis