Op zaterdag 15 november wordt het Open Circuit pand ‘Koloniale Waren’ van kunstencentrum BELGIE omgevormd tot een bruisende kleurrijke culturele place-to-be waar je allerlei dingen kan uitproberen, proeven, bekijken, beluisteren en beleven! Je kan er workshops volgen, optredens bijwonen, exposities bekijken, kennis maken met andere kunstenaars, meer te weten komen over subsidies, advies inwinnen en nog zoveel meer. Maar je kan ook gewoon eens langskomen, de sfeer opsnuiven en genieten.

De dag bestaat uit drie grote luiken. Centraal staat het hoofdpodium met allerlei verrassende activiteiten, in de lokalen rondom het podium kan je een waaier aan workshops volgen en het derde luik vindt plaats in het Huis Hoste. Daar debatteren kunstenaars over hoe ze de multiculturele samenleving als persoon tackelen, over wat de betekenis hiervan is in een artistiek perspectief. En of we nog steeds leven met teveel stereotypen of verstarde ideeën van een ‘folkloristische cultuurbeleving’ uit een denkbeeldig Allochtonië. Deze debatten kan je live volgen op groot scherm in de A-bar.

stART wordt georganiseerd door het Forum voor Amateurkunsten i.s.m.:
> de negen landelijke amateurkunstenorganisaties: OPENDOEK, Poppunt, Vlamo, Muziekmozaïek, Creatief Schrijven, Centrum voor Beeldexpressie, Kunstwerk(t), Koor en Stem, Danspunt;
> en ZebrART, Demos, Perspektief, Internationaal Comite, Kif Kif, stad Hasselt, rocsa en kunstencentrum BELGIE.

HET PROGRAMMA

Hoofdpodium centraal

Als opener van deze bijzondere dag, krijg je een bonte modeshow voorgeschoteld op het hoofdpodium. De show neemt je mee op ontdekkingsreis met kleurrijke, feestelijke en zelfgemaakte kledij.

Om 15 uur kan je tien solisten en honderden andere zangers aan het werk zien. Zij brengen met the Shouting Fence een manifest tegen de Palestijnse muur.

Om 18 uur kan meedoen aan een groots kussengevecht (ook minister Anciaux doet mee!). Deze installatie, van kunstenaar J. Vorsthammer, refereert onder meer aan het vechten voor rechten en erkenning voor kunstenaars.

Na 18 uur heb je wellicht zin om nog even door te gaan. Dit kan volop met BAL GLOBAL! Dit een splinternieuw intercultureel dansbal met live muziek én dansinitiaties in Bollywood, Afrikaanse dans en Balkandans, ... Niet te missen dus!

Ga zelf aan de slag en volg workshops

Tussen 14 en 18 uur kan je zelf proeven van wat amateurkunsten kunnen zijn. Dompel je onder in de danscarrousel van Danspunt, je krijgt er de kans om vier dansstijlen uit te proberen! Of volg een initiatie percussie, van kleine trommel, over Afrikaansslagwerk tot het volledige drumstel, alles komt aan bod bij VLAMO.

Liefdesadvies nodig? Klop dan zeker eens aan bij doctor Love van Creatief Schrijven: hij vertaalt je liefdespoëzie naar een hoogst eigenaardige liefdescocktail.

Of maak je eigen lino, Kunstwerk[t] helpt je hier graag mee. Je kan vijf genummerde en gesigneerde exemplaren laten afdrukken die je vervolgens kan ruilen met andere kunstenaars. Zo ga je ’s avonds met vijf verschillende en unieke kunstwerken naar huis.

The show must go on? Kom dan zeker naar de theaterworkshop en kruip als acteur in de huid van wie je maar wil. Ervaring met theater of niet, OPENDOEK ontvangt je met open armen.

Bij het Centrum voor Beeldexpressie kan je dan weer terecht voor een zelfportret. Met scanner, webcam en digitale camera maak je individueel of in kleine groepjes een zelfportret. De foto’s worden nadien op de computer gecombineerd en geassocieerd met andere beeldelementen.

Gebeten door de moderne technologie maar maak je liever muziek? BPM, Baby scratch, Cueing, Cutting, Crossfader? Platen mixen en het scratchen met verschillende genres? Poppunt maakt je wegwijs in de muzikale jungle!

Tot slot kan je in de pittige luister-en-probeersessies van de Muziekmozaïekkamer kennis maken met het speelplezier van folk- en jazzmuzikanten. Knappe vertellers en muzikanten nemen je op sleeptouw door de wereld van hun favoriete muziek.

Naast deze workshops kan je ook tentoonstellingen, installaties, projecten en optredens bekijken en ontdekken. Ook voor de jonge kunstliefhebbers valt er wat te beleven. Naast een hip kapsalon en een heuse ontdekkamer is er voor de peuters en kleuters een muzikale en beeldende voorstelling in petto: Parapluutje.

Het pand Koloniale Waren zal bruisen van creativiteit! Kom dat zien! De inkom is gratis!

> programma in detail via http://www.amateurkunsten.be/activiteiten/events/start/index.php

 


 
 
 

DATUM : za 15 november

LOCATIE: Open Circuit-pand ‘Koloniale Waren’

AANVANG: 14.00 u.

INKOM: GRATIS !