WINTEROOR Festival #2

Kc BELGIE i.s.m. Sound in Motion - Oorstof & Motives for Jazz
za 3 december 2016 - 14.00 u.


Na de succesvolle eerste editie in 2015 presenteren Sound in Motion/Oorstof, Motives for Jazz en kunstencentrum BELGIE opnieuw een internationaal toonaangevend en uitdagend Winteroor Festival. Het exclusieve programma biedt een unieke line up, verrassende samenwerkingen, Belgische en wereldpremières van nieuwkomers, internationaal toonaangevende en landelijke spelers uit de jazz, freejazz- en improvisatiewereld. Met Paal Nilssen-Loves verpletterend twaalfkoppig muzikaal slagschip Large Unit als centrale gast, het Belgisch debuut van het trio Ingebrigt Haker Flaten, Michiyo Yagi en Tamaya Honda en een belangrijke inbreng van de Belgische spelers Joachim Badenhorst, Jakob Warmenbol, Viktor Perdieus, Niels Van Heertum en Laurens Smet belooft het opnieuw een bijzonder en spraakmakend festival te worden.

Vanaf 14.15 u. (deuren 13.30 u.) gaat Winteroor van start en eindigt om 22.00 u.. Ruim op tijd dus om de laatste treinen richting Brussel, Gent en Antwerpen te halen. Er wordt ter plaatse en doorlopend vanaf het begin overheerlijk huisbereid eten voorzien en voldoende tijd om aan de platenstands de nieuwste releases van de artiesten en Dropa Disc te checken. Afspraak zaterdag 3 december in kc BELGIE, Hasselt.    
>> Click to enlarge front | back <<

                                    

LARGE UNIT

Geïnspireerd door zijn ervaring in bands als Peter Brötzmann Chicago tentet, Ken Vandermarks Territory band en Frode Gjerstads Circulasione Totale Orchestra en zoekend naar een eigen groep en geluid, ontplooide de Noorse drummer Paal Nilssen-Love (The Thing, Ballister … ) voor het eerst zijn Large Unit op het Molde Jazz Festival in de zomer van 2013. Een jaar later was er First Blow, een eerste auditieve kennismaking op vinyl en cd voor PNL, gevolgd door Erta Ale, een kanjer van een boxset voor hetzelfde label. En Nilssen-Love laat er geen gras over groeien. Het potentieel van deze getalenteerde nieuwkomers en bevriende muzikanten uit de bijzonder vruchtbare Scandinavische jazz-, improv- en noisescene is immers groot. In 2015 volgde de ep Riofun en werd de Amerikaanse Large Unit-tournee met een fotoboek en dubbel cd gedocumenteerd. In 2016 lag de release Ana – Large Unit voor die gelegenheid veertienkoppig met Braziliaanse gasten – in de rekken. Elke release kan worden gezien als een visitekaartje om u tegen te zeggen. Compositie, improvisatie, jazz, noise, elektroakoestiek, grooves of rock geen enkele muzikaal universum blijft onaangeroerd. Van subtiele interventies naar orkaankracht of van ogenschijnlijke chaos naar strak georchestreerd samenspel het lijkt kinderspel voor deze klankenstormers. Large Unit is dan ook de gedroomde centrale gast – check de breaks ups verder op deze pagina – én headliner voor Winteroor 2016 en zal het festival op volle sterkte en in schoonheid afsluiten.

Jon Rune Strøm (bas), Andreas Wildhagen (drum, percussie), Mats Äleklint (trombone), Christian Meaas Svendsen (bas), Kristoffer Alberts (alt-, tenorsax), Klaus Holm (alt-, baritonsax), Julie Kjær (altsax, fluit), Thomas Johansson (cornet, bugel), Per Åke Holmlander (tuba), Ketil Gutvik (gitaar), Tommi Keranen (elektronica), Christian Obermayer (sound engineer), Paal Nilssen-Love (drum, percussie)


TOMMI KERANEN – KETIL GUTVIK – JAKOB WARMENBOL – LAURENS SMET – KRISTOFFER ALBERTS – THOMAS JOHANSSON

Paal Nilssen-Love debuteerde in kunstencentrum BELGIE in 2002 met The Thing & Joe McPhee. Anno 2016 is hij een van de meest gerenommeerde percussionisten in de (free)jazz en improvisatiewereld. Aanstormend talent kansen geven is een van de redenen waarom hij Large Unit in het leven heeft geroepen. Dat blijkt al meteen uit de eerste break up waarin de Belgische drummer Jakob Warmenbol en bassist Laurens Smet het gezelschap van elektronica manipulator Tommi Keranen, gitarist Ketil Gutvik, rietblazer Kristoffer Alberts en koperblazer Thomas Johansson zullen vervoegen voor een spraakmakend sextet, dat hoogstwaarschijnlijk nog zal aanzwellen tot een septet.

Tommi Keranen (elektronica), Ketil Gutvik (gitaar), Laurens Smet (bas), Jakob Warmenbol (drum, percussie), Kristoffer Alberts (alt-, tenorsax), Thomas Johansson (cornet, bugel)

 

PER ÅKE HOLMLANDER – NIELS VAN HEERTUM – MATS ÄLEKLINT – JON RUNE STRØM – VIKTOR PERDIEUS

Tubaspeler Per Åke Holmlander, trombonist Mats Äleklint en bassist Jon Rune Strøm zijn geen onbekenden voor Sound in Motion/Oorstof, kunstencentrum BELGIE en Motives for Jazz. Met bands als Angles 9, Peter Brötzmann Chicago Tentet, Resonance Ensemble, Fire Orchestra en All Included verrasten deze heren al meermaals met weergaloze concerten. Ook Eufonium- en trompetspeler Niels Van Heertum en saxofonist Viktor Perdieus passeerden eerder al met verschillende samenwerkingen en met Bolhaerd, niet toevallig in dubbelbill met All Included waarin Mats Äleklint en Jon Rune Strøm schitteren. Nu dus verenigd in een bijzonder en onuitgegeven kwintet waarin blaasinstumenten de plak zwaaien.

Per Åke Holmlander (tuba), Niels Van Heertum (Eufonium, trompet), Mats Äleklint (trombone), Jon Rune Strøm (bas), Viktor Perdieus (alt-, tenor-, baritonsax)


INGEBRIGT HÅKER FLATEN – MICHIYO YAGI – TAMAYA HONDA and special guest JOACHIM BADENHORST

Ook bassist ingebrigt Haker Flaten debuteerde met the Thing & Joe McPhee in kunstencentrum BELGIE in 2002 en liet zich opmerken met Atomic in 2011. In 2014 passeerde hij voor het eerst in de Oorstof-serie met het Ingebrigt Håker Flaten Chicago Sextet. Voor Winteroor debuteert hij op de Belgische planken met de virtuoze Japanse kotospeelster Michiyo Yagi (Zorn, Brötzmann…) en de hyperkinetische Japanse drummer Tamaya Honda (Kei Akagi Trio). De Belgische rietblazer Joachim Badenhorst (Carate Urio Orchestra, Han Bennink Trio) – een van de meest getalenteerde en hardst werkende Belgische muzikanten uit de (free)jazz en improvisatiewereld – werkte eerder al met Michiyo Yagi in Japan. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om het trio tijdens een van de composities te vervoegen.

Ingebrigt Håker Flaten (bas), Michiyo Yagi (koto), Tamaya Honda (drum, percussie), Joachim Badenhorst (tenorsax, basklarinet, klarinet)


JULIE KJÆR – KLAUS HOLM – ANDREAS WILDHAGEN – CHRISTIAN MEAAS SVENDSEN

Met de release Dobbeltgænger voor Clean Feed bevestigde saxofoniste, fluitspeelster en klarinetiste Julie Kjær in 2016 dat ze meer dan klaar is om het heft in eigen handen te nemen. Ze laat compositie en improvisatie moeiteloos tegen elkaar aan schurken, maar duikt voor Winteroor zonder verpinken in een uitdagende samenwerking met saxofonist Klaus Holm, drummer Andreas Wildhagen en bassist Christian Meaas Svendsen. Klaus Holm was samen met zijn dynamisch kwintet Honest John verantwoordelijk voor een verrassing van formaat tijdens de eerste editie van Winteroor. Wildhagen en Meaas Svendsen verrasten pas nog in de Oorstof-serie met Momentum en vormen een van de twee ritmetandems in Large Unit.

Julie Kjær (altsax, fluit), Klaus Holm (alt-, baritonsax), Andreas Wildhagen (drum, percussie), Christian Meaas Svendsen (bas)


JOACHIM BADENHORST – VIKTOR PERDIEUS – JAKOB WARMENBOL – NIELS VAN HEERTUM – LAURENS SMET

De Belgische delegatie is goed vertegenwoordigd op de tweede editie van het Winteroor Festival, en dat is geen toeval. Sound in Motion/Oorstof, Motives for Jazz en Kunstencentrum BELGIE werkten de afgelopen jaren intensief met deze nieuwe generatie muzikanten die zich steeds meer internationaal profileert. Denk aan de schitterende concerten van Bolhaerd, de duo’s Badenhorst/Butcher, Van Heertum/Overberghe en Perdieus/Van Isacker en Laurens Smet Anvers Stock Trade. Naast de unieke ad hoc samenwerkingen die Joachim Badenhorst, Viktor Perdieus, Jakob Warmenbol, Niels Van Heertum en Laurens Smet voor Winteroor aangaan treden ze als uitsmijter ook aan met dit onuitgegeven kwintet.

Joachim Badenhorst (tenorsax, basklarinet, klarinet), Viktor Perdieus (tenor-, alt- en baritonsax), Jakob Warmenbol (drum, percussie), Niels Van Heertum (eufonium, trompet), Laurens Smet (bas)

coproductie provincie Limburg / Motives for Jazz / i.s.m. Sound in Motion / Oorstof

Bekijk de foto's van huisfotograaf R. Wertelaers >> Klik Hier <<
Bekijk de foto's van J. Wettig >> Klik Hier <<


TIMING WINTEROOR 2


 

 

             

             

 


 
 
 

DATUM:
za 3 december 2016

AANVANG:
14.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS
EUR 20 (Leden BELGIE, MfJ, SiM) / EUR 22

KASSA:
EUR 25 (leden BELGIE) / EUR 27