OPEN MONUMENTENDAG
VLAANDEREN 2016


HERBESTEMMING & RESTAURATIE

Openstelling
Open Circuit > Huis HOSTE en Pand KOLONIALE WAREN
Koningin Astridlaan 81-85, Hasselt

 

Monumenten in ere houden met het oog op een nieuwe toekomst, dat is waarom we ze restaureren. Het moeilijke evenwicht tussen het behoud van authentieke elementen en het toevoegen van nieuwe functies levert telkens opnieuw een boeiend en uniek verhaal op voor de bezoeker. En een werfbezoek maakt het helemaal speciaal!

Huis Hoste (1926) is een prachtige bel-etagewoning van een van de belangrijkste Belgische modernistische architecten Huibrecht Hoste (1881-1957), o.m. bekend van het spraakmakende Zwart Huis in Knokke. Samen met het aanpalende fabriekspand Koloniale Waren (1929, Arthur Baar), dat tot begin jaren '70 de groothandel Janssens & Gilissen huisvestte, vormt de beschermde 'Open Circuit'-site sedert 2005 onderdeel van de avontuurlijke werking van Kunstencentrum BELGIE. Tal van kleinschalige tot grootschalige evenementen, festivals en creaties (rond erfgoed, architectuur, kunst en cultuur) staan jaarlijks op de agenda.

Na jaren van onderzoek en voorbereiding werd het restauratiedossier voor Huis Hoste en het pand Koloniale Waren door de Vlaamse Gemeenschap goedgekeurd (Onroerend Erfgoed en Fonds Culturele Infrastructuur). De grote renovatie in functie van de herbestemming van deze unieke Interbellum site staat in de steigers en zal ongetwijfeld een nieuwe impuls betekenen voor de verdere opwaardering van de Hasseltse stationsbuurt !

Huibrecht Hoste : www.kunstencentrumbelgie.com
Algemene info OM dag 2016: www.openmonumenten.be
Info Open Circuit - Kc BELGIE : www.open-circuit.com

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pand Koloniale Waren gered van de vlammen ! (BVL 30/08/16) > Klik Hier

2 renovatieprojecten moeten Koningin Astridlaan opwaarderen (BVL 12/06/16) >Klik hier

Planning restauratie Open Circuit Huis Hoste en Pand Koloniale Waren > Klik hier

Vlaamse regering steunt Kc BELGIE bij renovatie (BVL 20/12/15) > Klik hier

Bekijk de infrastructuren > Klik hier


Huibrecht Hoste - Sint-Lukasarchief
- klick picture to enlarge -

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Foto's Luc Goessens

 
 
 
 

DATUM:
zo 11 sep 2016

VAN 14.00 u. tot 18.00 u. (vrij bezoek en rondleidingen door stadsgids).

INKOM: GRATIS !