R A M S

Regie: Grímur Hákonarson (DK / IS / 2015/ DCP / 93')
Cast: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson

* Hoofdwinnaar Un Certain Regard, Cannes 2015
* Jury Award & Audience Award 2015, Transilvania International Film Festival 2015
* Ijsland selectie Oscar Cannes 2016, categorie ‘Foreign Language’


 

RAMS

Toen 'Rams’ in 2015 de hoofdprijs in de wacht sleepte in de Cannes- nevensectie Un Certain Regard, stak juryvoorzitter Isabelle Rossellini haar bewondering niet onder stoelen of banken voor deze knaller van een cultfilm: "Deze film behandelt op een meesterlijke en tragikomische wijze de natuurlijke band tussen mens en dier", aldus de gevierde Italiaanse actrice. 'Rams' draait rond twee broers uit een afgelegen boerenvallei in IJsland die al 40 jaar lang niet meer met elkaar gesproken hebben. Hun enige vorm van communicatie is via hun schapenkudde, die van generatie op generatie werd doorgegeven en deel uitmaakt van een eeuwenoude bloedlijn. Als de beesten door een levensgevaarlijk virus bedreigd worden, zien ze zich genoodzaakt om hun vervreemde banden weer te herstellen. Regisseur en documentairemaker Grímur Hákonarson, die kon putten uit eigen ervaringen op het IJslandse platteland, brengt op pakkende wijze en met veel gevoel voor droge humor een diepgewortelde agricultuur in kaart.

Grímur Bákonarson (°1977) :

Filmografie :
Hij houdt niet van genres zoals fantasy of sciencefiction, maar van humanistische onderwerpen. “Een goede film heeft de kracht om iets teweeg te brengen. Als je onderwerpen behandelt die sociaal relevant zijn, kan je dus echt iets veranderen als regisseur” en dat deed hij ondertussen met 5 korte en langspeelfilm producties: Varði Goes Europe (2002), Slavek the Shit (2004, short), Wrestling (2007, short), Boys on Film 4: Protect Me from What I Want (2010), Summerland (2010), A Pure Heart (2012), Rams (2015).

Over Ijsland, koppige boeren, rammen en kippen :
‘Ik wou met deze film laten zien dat er geen enkel conflict is dat niet opgelost kan worden’, zegt Hákonarson. ‘Als twee koppige IJslandse boeren hun conflicten aan de kant kunnen zetten voor een groter doel, dan kunnen grote politici en wereldleiders dat ook. Het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt.’Waarom dan rammen en bijvoorbeeld geen kippen? ‘In Ijsland is de schapenindustrie ongelofelijk belangrijk. Er zijn dus effectief boeren die hun leven geriskeerd hebben om hun kuddes schapen te redden. Ik wou dat het verhaal in RAMS realistisch was. Geen enkele boer in IJsland gaat zijn leven riskeren voor een kip, wel voor een schaap.’

"Aan een handvol personages, een feeërieke omgeving en een hond die als postbode dienstdoet, heeft Grímur Hákonarson voldoende voor een groots drama over de koppige mens en verknipte bloedbanden." (De Standaard)


Liefhebbers van de artistieke film waarin actie niet aan de orde komt, zullen van RAMS genieten. Het zijn vooral de zeldzame en pakkende scènes, het landschap en de relatie tussen de broers dat achteraf in je hoofd blijven steken. En die scènes met de heftruck? Absoluut fantastisch. (21bis.be)

Imdb Rams >> klik hier <<
official facebook >> klik hier <<
Checkpoint voor updates en prijzen : >> Klik Hier <<


 

  

 
 
 

DATUM:
za 26 maart 2016

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7

Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8