beluister Christa Pfangen op kwadratuur.be:
http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=520


Elektronica en eigenzinnigheid met een stevige portie dansvoer, zin voor muzikaal avontuur en de nodige knipoog, dat is waar kunstencentrum BELGIE het voorjaar feestelijk mee afsluit. Laat u op deze avond luister- en party-gewijs meevoeren in de nieuwste digitale ontwikkelingen : van live sets en electronics tot party-dj's en vj's.

Het Hasseltse Sonmi451 -recent nog uitgebracht op Gonzo's Mind The Gap compilatie- brouwt een venijnige cocktail van ambient en soundscapes. Het Argentijnse 404 Festival 'on Tour' nodigt exclusief voor Hasselt een veelheid aan artiesten uit, wereldwijd actief in het hedendaagse digitale werkveld. Zij kleuren de avond in met een flinke dosis electronica en visueel-digitaal geweld. Het Italiaanse label Die Schachtel wil op zijn beurt een thuishaven zijn voor een nieuwe generatie avontuurlijke muzikanten waaronder de groepen Å en Christa Pfangen. Door middel van knap vormgegeven reissues laat Die Schachtel ook het rijke erfgoed herbeleven dat invloedrijke avant-garde artiesten sinds de jaren zestig hebben nagelaten.

Live-concerten, electronics, dj-sets :
Sonmi 451 (B) - Å (IT) - Christa Pfangen (IT) - Clan-Balache (ARG) - SadMb (JP) -
Guillermo Giampietro & Lara Baracetti (IT) - Synchdub (B) - Gina Valenti (ARG) -
Andrés C4 & Gustavo Bourguignon (ARG) - Oniricam (IT) - Vladimir Manovski & Aleksandar Secerov (SI)

Visuals - screenings :
Brian Bowman (US) - Hung Chi Wing (CN) - John Vega (US) - Li Hong Ting (CN) - Fogged_ Film (SC) - John Fillwalk (US) -
Joe Hiscott (CA) - Provmyza (RU) -
Pattern TV (AR) - dat (TA) -
Musserism (US) - Ong Yong-Lock (CH) - Lustre (US) - Brigitta Bödenauer (AU) -
David H. Schwarz (US) - Somniscope (UK) - Nicolas Bernier (CA) - Ricardo Cristofaro (BR) - Brit Bunkley (NZ) - Nate Pagel and Miyuki Ito (US)

Stills - net-art... :
Martin Legón (AR) - Quintin Gonzalez (US) - Guillermina Ygelman (AR) - JC Guarneros (MX), Robert Ramsden (UK) - Maria Elena Lucero (AR) - Valéria Faria (BR) - Claudia Melo (AR) - Michael Chu (JP) - Nelson Olivera (UR) - Celia Marcó del Pont (AR) - Betina Polliotto (AR) e.a
SONMI451 (B)


Bernard Zwijzen: elektronica

‘Sonmi451’, alter ego van Hasselaar Bernard Zwijzen, bracht ondertussen drie cd’s uit op u-cover records: cloud atlas (febr. 2007), a phosphorous spot (nov. 2006) en vladivostok (nov 2005). Wie zich graag laat onderdompelen
in een bad van loops, glitches, clicks ‘n’ cuts en soundscapes is mogelijks al op deze einzelgänger gestoten. Op eigenzinnige wijze creëert hij een sonisch universum dat bevolkt wordt met minimale, atmosferische elektronica zoals we die kennen van labels als Mille Plateaux, Scape, Kompakt... De naam Somni 451 ontleende hij van een robot-slaaf uit David Mitchell’s spraakmakende sf-roman ‘Cloud Atlas’. De track ‘Phosphorous’, uit het album ‘a phosphorous spot’, is te vinden op de meest recente Mind The Gap compilatie van Gonzo Circus.

http://www.sonmi451.be
http://www.u-cover.com

 In 2003 richtten Bruno Stucchi en Fabio Carboni ‘Die Schachtel’ op, een onafhankelijk platenlabel, uitgeverij en kunstgalerij. De naam is een metafoor voor de creatieve ruimte die onstaat tussen artiest en uitgever en werd ontleend aan een compositie van Franco Evangelisti. Die Schachtel brengt naast uitdagend nieuw materiaal ook onuitgegeven- en archiefmateriaal uit van componisten en electronische avant gardekunstenaars uit de periode 1960 tot 1980 (Tony Conrad, Ennio Morriconi en zijn Gruppo Di Improvvisazione Nuova Consonanza...). Opvallend bij elke uitgave zijn de hoogstaande geluidskwaliteit en het uiterst verzorgde artwork. De vinyls en CD’s worden gelimiteerd uitgebracht (300 tot 500 ex.) en fungeren als gegeerde kunstobjecten. Voor de handgemaakte hoezen worden materialen gebruikt als plastic, hout, folie, vernis, speciaal papier enz... Inmiddels heeft Die Schachtel al enkele kleinere nevenprojecten op touw gezet: SoundOhm is een mailorder website die zeer binnenkort online gaat en eveneens kan benut worden als digitaal archief. Ook nieuw is het sublabel ‘Zeit’, waarmee een brug wordt gelegd naar een nieuwe generatie muzikanten. Enkele releases op Zeit zijn de titelloze cd met kraut, improv en rock van het illustere gezelschap Å en ‘Watch Me Getting Back The End’, een cd met knappe ecstatische folk en betoverende elektronica van het duo Christa Pfangen.

http://www.die-schachtel.comÅ (IT)

Stefano Roveda, Andrea Faccioli, Paolo Marocchio viool, percussie, gitaar, synth, theremin. Het is geleden sinds we de enigmatische Jandek (KC BELGIE, 2005) op bezoek hadden dat we nog eens muziek hoorden waar een mysterieus sfeertje aan vastzit. Rond elke vorm van informatie over de muziek en de muzikanten van A wordt een nevel opgetrokken die ons op zijn minst intrigeert. Het klankenspectrum dat deze jonge Italianen hanteren is echter opvallend fris en getuigt van een uitgebreid instrumentarium. In de muziek schemeren kenmerken van krautrock en minimalisme à la Tony Conrad door, maar het geheel is veel meer dan de som der delen: vindingrijk, meditatief, bevreemdend, nostalgisch en zelfs melancholisch, maar bovenal moedige muziek die zijn hoogtepunt bereikt in spontane improvisaties en composities. Vrije improvisatie wordt gemixt met experimentele rock, exotische percussie en elektronica. Het resultaat is één van de meeste verrassende muzikale ontdekkingen die ons vanuit het zuiden weet te bereiken.

http://www.die-schachtel.com/editions/
dsZ01.htm

 

CHRISTA PFANGEN (IT)

Andrea Belfi, Mattia Coletti: Stem, elektronica, percussie, gitaar

Christa Pfangen is de meisjesnaam van het avant-garde-icoon Nico en tegelijk een eerbetoon aan deze betreurde muze, maar daar houdt elke vergelijking dan ook op. Christa Pfangen maakt, net als A, deel uit van de nieuwe Italiaanse electroakoestische avantrockscene die langzaamaan vaste vorm begint te krijgen. Het duo hanteert gemanipuleerde gitaar, percussie, stem en een arsenaal van objecten en omgevingsgeluiden om zo tot een opvallend geheel te komen dat ver buiten verschillende genrerenzen blijft en toch een vreemd soort herkenbaarheid in zich draagt.

http://www.die-schachtel.com/editions/
dsZ03.htm


404 FESTIVAL 'ON TOUR' (AR)

INTERNATIONAL FESTIVAL OF ELECTRONIC ART

Het Argentijnse '404 Festival of Electronic Art' presenteert jaarlijks een selectie internationale artiesten die actief zijn in uiteenlopende digitale kunstvormen : van muzikale performance over installatiekunst tot graphics, net-art, video en vj werk. Met het oog op uitwisseling en spreiding touren ze in de periode juni-juli 2007 door Europa met een wisselende line up van artiesten. Na de Italiaanse gaststeden Trieste en Rome is kunstencentrum BELGIE - Hasselt aan de beurt.

Live:

CLAN-BALACHE (AR)
Clan Balache is het electronika-project van de Argentijn Germán Gómez. Als autodidact experimenteerde hij volop met de meest uiteenlopende apparatuur. Vanuit diverse invloeden als John Zorn, La Monte Young, Ozzy Osbourne, KRS One, Pierre Schaeffer, Otto Von Schirach... is hij erin geslaagd een eigen muzikale identiteit te creëren.

http://www.myspace.com/clanbalacheSadMb (JP)
De japanse media-kunstenaar Sadam Fujioka maakt performances op basis van muziek en software. Zijn grootste wapenfeit is 'Code', een real-time audio-visueel en interactief systeem, gebaseerd op de toetsenbordcodes van een computer. Het systeem is opgebouwd uit eenvoudige audio-visuele elementen waarbij de gebruiker zijn eigen 'techniek' kan ontwikkelen. SadMb werkt inmiddels voor een geavanceerde digitale cel van het Japanse ministerie voor wetenschap en technologie.

http://www.samb.jp


SYNCHDUB (B)
De Belgische SynchDub is grafisch vormgever, digitaal kunstenaar en muzikant. Op haar palmares staan diverse multimediale tentoonstellingen maar ook installaties en decorontwerp voor theaterperformances. Vijf jaar geleden werd zij gebeten door de elektronica-microbe. Al snel ging ze op zoek naar een eigen geluid via laptop en computersoftware. Na uitvoerig geflirt met experimentele noise kwam ze tot de essentie en bracht een eerste volwaardige cd uit. Momenteel werkt Synchdub aan de opvolger 'Drone'.

http://www.myspace.com/synchdub


404 TEAM (AR):
GINA VALENTI, MARIANO GUZMÁN,
VJ ANDRÉS C4
& DJ GUSTAVO BOURGUIGNON

De uit Buenos Aires afkomstige Gina Valenti is zowel pianiste als componiste van hedendaagse elektronische muziek. Ze is tevens de bezieler en initiatiefnemer van het 'International Festival of Electronic Art 404' in Rosario, Argentinië. In 2001 stampte ze, samen met Mariano Guzmàn, het 'Astas Romas'- project uit de grond met als voornaamste doel het promoten van hedendaagse artistieke stromingen . Zelf is Valenti ook geen onbekende op het terrein van de digitale vormgeving en web-art. Op 23 juni zal ze echter plaatsnemen achter de vleugelpiano.

Andrés C4 en Gustavo Bourguignon vormen samen een dj/vj-duo dat garant staat voor swingende intermezzo's. Andrés C4 is verantwoordelijk voor het visuele luik van het 404 Festival en Gustavo Bourguignon houdt zich bezig met het beheer van de database en productie-assistentie.

http://www.myspace.com/ginavalenti
http://astasromas.org


GUILLERMO GIAMPIETRO
& LARA BARACETTI (IT)
De roots van de Argentijn Guillermo Giampietro liggen in de experimentele kunstgroepering Cucaño. Met dit collectief nam hij deel aan diverse performances in Rosario. Ondertussen is zijn terrein uitgebreid en maakt hij theaterperformances, installaties, videos en literaire publicaties. In 1989 wordt hij directeur van het "laboratorio p of art" in het Italiaanse Trieste. In Juni 2000 is hij de host van het experimentele radioprogramma "Escuchame" (luister naar me)


ONIRICAM (IT)

De Italiaan Manuel Cecchinato sudeerde muziek aan het Pollini conservatorium in Padova en verdiepte zich daarna in live electronica bij diverse leermeesters. Zelf hield hij verschillende universitaire lezingen over de relatie tussen beeld en geluid. Naast muzikale composities heeft hij zich toegespitst op audio-visuele creaties. Zijn spitsbroeder Luca Rivelli is video editor, videokunstenaar en computerprogrammeur. Hij is inmiddels al meer dan een decennium actief in het werkveld van de video-creatie. Na een reeks experimentele kortfilms, won hij in 2001 de Videopolis prijs in Padova. Voor deze performance ontwikkelde hij het "Oniricam" live video systeem, dat volledig opgebouwd is uit gratis gedownloade software.

http://www.oniricam.com


VLADIMIR MANOVSKI
& ALEKSANDAR SECEROV
(SI)
Vladimir Manovski combineert samen met Aleksandar Secerov op inventieve wijze IDM (intelligent dance music) met hiphop. Drie jaar geleden richtte hij in Belgrado zijn eigen onafhankelijke label ManovskiMuzik op.

http://www.myspace.com/vladimirmanovski
http://manovski.wordpress.com

http://www.404festival.com

 
 
 

DATUM: za 23 juni


AANVANG: 20u00


INKOM: EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9