DE ARTIESTEN:
 
FENNESZ:
Christian Fennesz werd met zijn lichtjes geniale album ‘Endless Summer (mego 2001)’ door pers en publiek onthaald als de golden ‘laptop’ boy. We kunnen echter niet nalaten om te vermelden dat zijn vroegere werk op o.a. Touch, Mego en Mokaï sinds 1996 en zijn samenwerking met bloedbroeders Peter Rehberg en Jim O’Rourke als Fenn O’ Berg minstens even briljant zijn. Zijn status is dus meer dan terecht. Peter Rehberg (PITA) bewees trouwens op de vorige OPEN CIRCUIT editie in 1999 dat laptop concerten een absoluut hoogtepunt kunnen vormen. Wij verwachten van Fennesz op OPENCIRCUIT#III niets minder. FatCat’s Split Series bracht in augustus 2002 de 12” Fennesz vs MAIN uit.
 
 
DAVID GRUBBS:
David Grubbs debuteerde in 2002 op het Fatcat label met ‘Rickets and Scurvy’. Met de hulp van o.a. Matmos, Tortoise bezieler John McEntire en gitarist Noel Akchoté leverde hij een parel van een popalbum dat hem eindelijk de nodige erkenning bezorgt bij een ruimer publiek.
Met Squirrel Bait en Bastro was hij de latere post- en mathrock trend heel wat jaren voor. De knappe popexperimenten van Gastr Del Sol (met Jim O’Rourke) werden lovend onthaald door pers en publiek en zijn solo-escapades brengen hem via het Tabel of The Elements- en Drag City-label naar de Europese FatCat-stal.
 
 
BLACK DICE:
Een naam om te onthouden! Werken momenteel met God Speed You Black Emperor! een Amerikaanse tour af, worden geprezen door coryfeeën als Sonic Youth en Kid 606 en maken met o.a. Wolf Eyes, Animal Collective en  Lightning Bolt deel uit van een nieuwe lichting bands die zonder moeite de erfenis van Can, Throbbing Gristle, My Bloody Valentine en Pink Floyd herwerken tot een krachtig en nieuw concept. Wie dacht dat experiment en punk onverenigbaar waren rekent buiten Eric en Bjorn Copeland, Aaron Warren en Hisham Bharoocha. FatCat neemt de Europese release van ‘Beaches and Canyons’ voor zijn rekening en zorgt voor de gepaste doorstroom van de explosieve Black Dice coctail.
 
 
SYLVAIN CHAUVEAU:
‘Un autre décembre’ op het FatCat sublabel 13071 is Sylvain Chauveau’s eerste release buiten Frankrijk. Chauveau is een autodidact. Zonder de kunst van het notenlezen machtig te zijn levert hij een uitzonderlijk krachtig werk af. ‘Un autre décembre’ is een eerbetoon aan de Franse regisseur Robert Bresson en bevat korte maar uiterst subtiele songs. De tot de essentie teruggebrachte pianoklanken krijgen via ultraminimale elektro-akoestische snapshots een sterke emotionele geladenheid. Een werk van pure schoonheid was dan ook Chauveau’s streefdoel. Hij werkt momenteel een aantal concerten met Sigur Rós af alvorens richting BELGIE af te zakken.
 
 
ANIMAL COLLECTIVE:
Net als Black Dice resideren de leden van het mysterieuze Animal Collective in het happening Brooklyn. Animal Collective bestaat momenteel uit vier leden die in wisselende bezetting en onder diverse namen concerteren en platenwerk uitbrengen. Verwarring alom maar muzikaal zo overtuigend dat FatCat’s Dave Howell richting Brooklyn trok om zich te verzekeren van de lovende geruchten. Avey Tare (David Portner) en Panda Bear (Noah Lennox) vertegenwoordigen Animal Collective op Open Circuit#III. Deakin (Conrad Deakin) en Geologist (Brian Weitz) houden in Brooklyn de wacht. Verwacht een palet van speelse klanken die de songconventies laten voor wat ze zijn tot shamanistische drones met een gezonde dosis humor. Een eerste release voor het FatCat label is in de maak.
 
 
SEMICONDUCTOR:
Semiconductor is Ruth Jarman en Joseph Gerhardt. Beeld en geluid en de diverse mogelijkheden tot interactie met en interpretatie van deze media zijn hun stokpaardje. De soundtracks bij hun films maken ze bij voorkeur in realtime, inclusief stoorsignalen en foutmeldingen van digitale apparaten. Zij maakten videos voor o.a. FatCat’s Múm en Dat Politics, zorgen regelmatig voor de visuele attracties van WARP events en trachten net als FatCat kansen te creëren voor artiesten die actief werken met elektronische beeld- en geluidmanipulatie. Semiconductor streelt oog en oor en liefst simultaan, een welgekomen aanvulling op deze derde Open Circuit editie.
     

DUPLO REMOTE:
Duplo Remote (Myles Haughton) werd op basis van enkele demo’s opgepikt door het FatCat label. Zijn hectische beats en manipulaties vonden hun plaats op een split 12” met Com.A en op de democompilatie ‘no watches, no maps’. Duplo Remote vinden we ook terug op labels als Romz records en Fast Flange. Richards D. James is inderdaad een referentiepunt maar Haughton weet voldoende inventiviteit aan de dag te leggen om zijn digitale exploraties verrassend te houden.
 
 
 DROWSY:
De Finse Mauri Heikkinen. aka Drowsy bracht in 2001 voor FatCat, ook weer op basis van een demo, de single ‘Harmless’ uit. Namen als Robert Wyatt, Syd Barrett, Smog en Galaxie 500 vallen spontaan als er moet worden vergeleken. Wie zulke pracht koppelt aan een extreme lo-fi ethiek moet sterk in zijn schoenen staan. Deze prille twintiger wist met een handvol songs de FatCat crew te overtuigen en neemt zich voor om met u hetzelfde te doen.
   

DORINE_MURAILLE:
Julien Loquet, voorheen actief als Gel op het Franse Active Suspension label, bracht zopas op het FatCat label de opvallend sterke cd ‘Mani’ uit als Dorine_Muraille. Songs, ingespeeld op akoestische instrumenten, worden softwarematig getransformeerd met behoud van de muzikale spankracht. Het toegepaste procédé mag dan gemeengoed zijn geworden anno 2003 (zie ook Fennesz, Oval en co), het feit dat ‘Mani’ een sterke basis heeft in Engelse Folk en Franse chanson maakt van ‘Mani’ een boeiende luistertrip. 


http://www.fat-cat.co.uk/

 

 
 
 

do 1 mei

AANVANG:
deuren 18u30
aanvang 19u00

INKOM: EUR 13 (leden BELGIE) / EUR 15