Johann Johannsson en Christian Fennesz maken beiden gebruik van elektronische middelen om rauwe emoties en pure schoonheid te vertalen in geluid. Hoe verschillend ze deze middelen gebruiken is slechts te ontdekken in een live situatie. Analoge klanken als stem en gitaar vergezellen Fennesz op het podium in de vorm van digitale bits waarmee hij via een laptop tot een opvallend warm en emotioneel geheel komt. Warmte en emotie vinden we ook terug bij Johannsson die analoog en digitaal echter confronteert door het voltallige IJslandse Ethos strijkkwartet en de percussionist Matthias M.D. Hemstock naast zich te scharen op het podium. Houden we rekening met het feit dat beide heren actief zijn op het Engelse Touch-label en dat ze momenteel torenhoog boven de digitale concurrentie uitsteken dan lijkt ons een prominente plaats op het BELGIE-podium meer dan aangewezen.

Fennesz
Christian Fennesz: Laptop, elektronica


Het gaat goed met Christian Fennesz. Na het door de pers op superlatieven onthaalde meesterwerkje 'Endless Summer' (2001) volgde een intensieve tourperiode, zag een nieuwe Fenn O'Berg (Fennesz/O'Rourke/Rehberg) het licht, maakte hij tijd om archiefmateriaal opnieuw uit te brengen en werkte hij samen met David Sylvian, een van zijn muzikale helden, aan het prachtige schijfje dat 'Blemish' (2003) werd gedoopt. In maart 2004 verscheen dan eindelijk, ook weer op het Touch-label, de langverwachte nieuwe cd 'Venice' waarop Fennesz meer nog dan bij 'Endless Summer' de perfecte balans heeft gevonden tussen mens en machine. De digitale storm die we kennen van zijn vorige releases lijkt wat te zijn geluwd ten voordele van pure schoonheid en rauwe emoties. Een gitaar klinkt nu soms als een gitaar en de wederdienst van David Sylvian zorgt voor een verrassing van formaat tijdens 'Transit'. Fennesz weet zijn digitale meesterschap steeds beter te combineren met compositorisch vernuft. Zijn doorgang tijdens het Fat Cat festival in kunstencentrum BELGIE (mei 2003) viel samen met zijn studiowerk voor Sylvian met een bijzonder korte live set tot gevolg die deed smaken naar meer. We laten er dan ook geen gras over groeien. Fennesz kent een nieuw hoogtepunt met 'Venice' en wil vooral u daarvan overtuigen.

http://www.fennesz.com

BELUITSTER FENNESZ OP KWADRATUUR.BE:
http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=98


Johann Johannsson
feat. Matthias M.D. Hemstock & The Ethos String Quartet

Johann Johanssonn: Elektronica, piano, keyboards, stem
Matthias M.D. Hemstock: Percussie
Audur Hafsteinsdottir: Viool
Greta Gudnadottir: Viool
Gudmundur Kristmundsson: Altviool
Hrafnkell Egilsson: Cello


Johann Johannsson is een van de oprichters van het IJslandse Kitchen Motors-collectief, werkt geregeld samen met Andrew 'Hafler Trio' McKenzie, Barry Adamson en Pansonic en schreef muziek voor film, theater en dans. Hij is tevens een bepalende kracht achter het stelletje elektrorockers van 'Apparat Organ Quartet' die met drie hammondorgels en een drummer de Pukkelpop dance hall in 2003 resoluut naar hun hand zetten. Bij het ter perse gaan van deze New Releases legt Johann Johannsson de laatste hand aan 'Virdulegu Forsetar' voor het Engelse Touch-label, de opvolger van zijn beklijvende Touch-debuut 'Englabörn' uit 2002. De Belgische première van 'Englabörn', tijdens het Kitchen Motors event in kunstencentrum BELGIE (september 2003), die tot stand kwam in samenwerking met het Limburgse Helikon strijkkwartet, gaf al een goed beeld van de draagkracht van Johannssons werk. Vergezeld door het gerenommeerde IJslandse Ethos strijkkwartet en de percussionist Matthias M.D. Hemstock en met een selectie uit 'Englabörn' aangevuld met heel wat nieuw werk, staat Johann Johannsson garant voor een boeiende live ervaring waarbij subtiele elektronica, strijkinstrumenten en sobere percussie samensmelten tot een bloedmooi geheel. Wie zich bij de woorden IJsland en bloedmooi spontaan een streepje Múm of Sigur Rós voor de geest haalt geven we geen ongelijk en Johann Johannsson kan daar voortaan, zonder enige twijfel, aan worden toegevoegd.

http://www.touchmusic.org.uk

 

 
 
 

DATUM: za 2 oktober

AANVANG 20u00


INKOM EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9