i.s.m.


HENRY GRIMES QUARTET
(USA)
feat. JEMEEL MOONDOC, KHAN JAMAL & JOHN BETSCH

Henry Grimes: Bas
Jemeel Moondoc: Altsax
Khan Jamal: Vibrafoon
John Betsch: Drum, percussie


Bassist Henry Grimes (1935) is een van de markantste figuren uit de freejazzbeweging van de jaren zestig. Na zijn studies o.l.v. Fred Zimmerman aan het gerenommeerde Juilliard conservatorium in New York zet hij in 1957, via Gerry Mulligan en Sonny Rollins, zijn eerste stappen in de jazzwereld. Een opnamesessie met Cecil Taylor in 1961 voor 'Into The Hot' van Gil Evans, introduceert Grimes aan de prille freejazz beweging. Zijn talent als bassist horen we vanaf dan terug op werk van o.a. Albert Ayler, Archie Shepp, Don Cherry, Cecil Taylor, Pharoah Sanders, Frank Wright, Sunny Murray Als leider debuteert Henry Grimes met 'The Call' in 1965 om uiteindelijk in 1969 volledig van de aardbodem te verdwijnen. In 1986 volgt het bericht dat Grimes zou zijn overleden in 1984. Maar Henry Grimes is alive and kicking. Na meer dan dertig jaar staat hij, dankzij de steun van mensen als Marshall Marotte, die de moeite deed om hem op te sporen, en William Parker, die hem een bas schonk, weer aan het voorfront van het avontuurlijke jazz gebeuren. Sinds 2002 speelt Grimes concerten met o.a. Fred Anderson, Hamid Drake, Mark Ribot, Dave Douglas, Marilyn Crispell en is opnieuw de drijvende kracht van weleer. In kunstencentrum BELGIE wordt Grimes bijgestaan door altsaxofonist Jemeel Moondoc (1951), vibrafonist/percussionist Khan Jamal (1946) en drummer/percussionist John Betsch. Jemeel Moondoc is een belangrijke figuur uit de New Yorkse loftscene van de jaren zeventig die zich via het Ayler- en Eremite-label met zijn aan Ornette Coleman en Jimmy Lyons refererende saxklank nog steeds weet te profileren als een van de spilfiguren uit de New Yorkse Jazzscene. Khan Jamal speelde vibrafoon en Marimba aan de zijde van o.a. Archie Shepp, Mal Waldron, Grachan Moncur, Henry Threadgill, David Murray, Sunny Murray, Johnny Dyanni, Butch Morris, Ronald Shannon Jackson en Sun Ra en is al meer dan veertig jaar een voortrekker van 'creative improvised music' zoals hij freejazz en avant-garde het liefst omschrijft. John Betsch ruilde Florida voor Parijs, speelde bij Archie Shepp, Mal Waldron, Steve Lacy, Pharoah Sanders en vervolledigt het Grimes Quartet voor dit exclusieve Belgische concert.
http://www.henrygrimes.com

THE ONE ENSEMBLE OF DANIEL PADDEN (UK)
Chris Hladowski: Bouzouki
Alex Neilson: Drum, percussie
Peter Nicholson: Cello
Aby Vulliamy: Altviool
Daniel Padden: Gitaar, stem, klarinet

Daniel Padden vertoeft voornamelijk onder de avontuurlijke vleugels van Volcano The Bear, een Engels gezelschap dat in 2002 het BELGIE-publiek al improviserend verraste met een klankenpalet dat referenties naar Faust, This Heat en Henry Cow niet schuwde. Met The One Ensemble gaat Padden solo, bijgestaan door enkele Bears en andere gastmuzikanten. Hij debuteerde in 2002 met 'The One Ensemble of Daniel Padden' op het Catsup Plate-label en voegde daar eind 2003 de gesmaakte cd 'The Owl of Fives' aan toe op het Franse Textile-label. Melancholische freefolk, flarden akoestische jazz of minimale drones, het zijn slechts middelen voor deze multi-instrumentalist om zijn eigen muzikale universum te creëren. "Strikingly beautiful at times, Padden's music truly comes from another place. Wholly unique and lush with feeling,
"The One Ensemble of Daniel Padden" is a rare and unclassifiable masterpiece." Other Music
http://brainwashed.com/padden/

CHRIS CORSANO & PAUL FLAHERTY (USA)
Chris Corsano: Drum, percussie
Paul Flaherty: Alt-, sopraan en tenorsax

Met Chris Corsano en Paul Flaherty zijn jong en oud verenigd in de niet aflatende queeste om vrije improvisatie uit het verdomhoekje te halen. Corsano is een van de meest veelzijdige drummers van het moment en voelt zich goed in het gezelschap van o.a. Sunburned Hand of The Man (kunstencentrum BELGIE 2003 en 2004), Thurston Moore en Jim O'Rourke, Christina Carter, Tony Conrad (kraakfestival 2003) en Test. Toch laat hij het niet na om van het duo met saxveteraan Paul Flaherty zijn hoofdobjectief te maken ! 'High energy improvisation' laat daar geen twijfel over bestaan ... en wie weet zit er een samenwerking met het Grimes Quartet wel in... Zin voor muzikaal avontuur is namelijk een gemene deler bij Henry Grimes, Jemeel Moondoc, Khan Jamal, Daniel Padden & guests, Paul Flaherty én Chris Corsano.
http://www.yod.com/hatedmusic.html

 
 
 

DATUM: za 13 november

AANVANG 20u00

INKOM EUR 8 (leden BELGIE & MfJ) / EUR 10