!!! HET EERDER AANGEKONDIGDE CONCERT VAN
FE-MAIL
IS GEANULLEERD!!! LOTTA MELIN zal worden bijgestaan door de Engelse meesterimprovisator PAUL LYTTON!

De Japanimprov reeks is reeds aan zijn vierde editie toe. Het wordt een bijzondere aflevering die de extra vermelding 'Extended' meekrijgt. De opvallende parallellen tussen de gebruikte improvisatievorm en de combinatie van diverse disciplines (akoestische en elektronische muziek gecombineerd met performance en/of dans) die we terugvinden bij de Japanse artiesten vinden een niet ongelijkaardige invulling bij menig Westers improvisatie project. Toeval of niet? Geen betere manier om gelijkenissen of hemelsbrede verschillen te ontdekken als een aantal inspirerende artiesten spontaan samen te brengen. Muziekdozen en modulators, organische stem en sax blow-outs, lo-fi electronische en akoestische percussie, dans, performance en verwondering zijn de krachtlijnen van deze vierde Japanimprov aflevering...

TAMIO SHIRAISHI & MICHIKO TAKAHASHI:
Tamio Shiraishi: Altsax, stem
Michiko Takahashi: Altsax, percussie, stem, beweging

Tamio Shiraishi speelde synthesizer in een van de eerst incarnaties van Fushitsusha eind de jaren zeventig. Zijn passie voor de altsax krijgt echter al vlug de overhand en sterk beïnvloed door Japanse freejazz ontwikkelt hij een hoogst eigen stijl die raakpunten heeft met de 'snuff-jazz' van bv. Borbetomagus, Peter Brötzmann of John Zorn ten tijde van 'A Classic Guide to Strategy'. Zijn zin voor performance en zijn brede kijk op het samenbrengen van diverse disciplines scherpt hij doorheen de jaren tachtig aan als hij Akuta Masahiko's theatergroep 'Homo fictus' vervoegt en regelmatig samenwerkt met butoh dansers. Begin de jaren negentig mengt hij zich in de bruisende New Yorkse muziekscene wat hem samenwerkingen oplevert met Alan Licht, Borbetomagus en The No-Neck Blues Band. Wie getuige was van het No-Neck Blues Band concert (BELGIE, mei 2003) weet dat de performances van Michiko niets minder dan intens zijn. Haar achtergrond in het dans- en performancemilieu en haar muzikale inbreng op altsaxofoon, percussie en stem geven het nodige tegengewicht aan Shiraishi's muzikale zoektochten. 'My duo performances are more like a duel then like a duet', aldus Tamio Shiraishi.

PAUL LYTTON & LOTTA MELIN:
 Lotta Melin: dans, beweging
Paul Lytton: elektronische en akoestische percussie
 
Lotta Melin studeerde dans aan The Academy of Ballet, Stockholm (1979-82). De Merce Cunningham School, New York City (1983) introduceerde haar aan nieuwe bewegingsvormen die ze vanaf midden de jaren tachtig begint toe te passen in haar eigen werk. Samenwerkingen met choreografen als Gunilla Heilborn en Ingo Rouleke, met muzikanten als Kim Gordon, Jim O’Rourke en Mats Gustafsson en met theatermakers als Mats Flink en Charlotte Engelkes benadrukken haar drang naar vernieuwing en haar veelzijdigheid, weg van de traditionele danspodia maar midden in de hedendaagse culturele dynamiek. Voor deze Japanimprov aflevering gaat Lotta Melin voor het eerst een associatie aan met percussionist Paul Lytton. Lytton is geen onbekende voor het BELGIE podium. Zo vinden we zijn gesmaakte concert, met Ken Vandermark in kunstencentrum BELGIE tijdens het Sound in Motion festival in 1999, terug op de English Suites (Wobbly Rail) dubbel cd. Paul Lytton is sinds half de jaren zestig actief als percussionist en instrumentenbouwer (Lyttonophone). Belangrijke samenwerkingen zijn die met Evan Parker en Barry Guy waarmee hij een sterke live reputatie opbouwde. Ook Paul Lovens is geregeld sparringspartner van deze in België residerende Brit. Improvisatie is uiteraard het sleutelwoord voor deze  Japanimrov serie. Lotta Melin & Paul Lytton gaan dan ook gretig deze bijzondere uitdaging aan.
 
http://www.keysendal.com/lotta/proj.html
http://www.shef.ac.uk/misc/rec/ps/efi/mlytton.html

 


 
 
 

vr 14 november

AANVANG:
20u00

INKOM:
EUR 7(leden BELGIE/ EUR 9