NUMBERS (USA)
Indra Dunis: Drum, stem
Eric Landmark: Keyboards, stem
David Broekema: Gitaar, stem

Numbers haalde onlangs als eerste rockband de cover van de Amerikaanse elektronische muziekbijbel XLR8R. De aanstekelijke, door no wave, Kraftwerk, Gang of Four en Wire beïnvloede powersongs van dit trio uit San Francisco treffen hoe dan ook doel. Kid 606 was er als de kippen bij om dit trio uit San Francisco voor zijn Tigerbeat6-label te tekenen en bracht in 2002 Numbers life uit, een schijfje vol hoekige discobeats, schreeuwerige slogans, knetterende gitaren en fuzzy keyboardstoten, gevolgd in 2003 door Death Remixes waarop o.a. Kid 606, Gold Chains, Kit Clayton en Electronicat de minimalistische robotpunk door de elektronische mangel haalden.

Tot wat Numbers live zoal in staat is, weten we maar al te goed sinds de ongemeen scherpe uithaal op het kunstencentrum BELGIE-podium tijdens het Kraak Festival in maart 2003. Begin dit jaar bracht Numbers In My Mind All The Time uit waarop de rauwe no wave van de life-cd lijkt te worden verenigd met de elektronische escapades van Death Remixes. Reden genoeg dus om Numbers terug naar het BELGIE-podium te halen.

http://www.numbersmusic.com/

XIU XIU (USA)
Xiu Xiu (spreek uit sjoe sjoe) bracht zopas een derde langspeler uit op het Duitse Tomlab-label, een label dat grossiert in verrassende popmuziek als Casiotone for the Painfully Alone (opende vorig jaar nog voor Tuxedomoon in kunstencentrum BELGIE), The Books, Tujiko Noriko... ‘Fabulous Muscles’ is tot nog toe de meest toegankelijke Xiu Xiu-release met opvallend meer elektronica dan zijn voorgangers. Xiu Xiu maakt beklemmende popmuziek, onaards mooi, hoekig waar nodig met voldoende zin voor bevreemding en hyperemotionele en provocerende teksten die thema’s als zelfmoord, incest, ongecontroleerd geweld en zwarte humor niet schuwen. Zanger en songschrijver Jamie Stewarts stemgeluid draagt inderdaad sterke Cure-referenties en invloeden als Joy Division, The Smiths, en The Pop Group zijn onmiskenbaar aanwezig maar aangelengd met een behoorlijke scheut Balinese gamelan, freejazz, noise en glitch weet Xiu Xiu zich te onttrekken aan de 80’s revival hype. Xiu Xiu is voornamelijk Stewarts project dat geregeld wordt aangevuld met gastmuzikanten uit bands als Deerhoof, Mr. Bungle, Duster en The Dead Science. Xiu Xiu werkt momenteel een Amerikaanse tournee af en maakt dan de oversteek om het Europese publiek te overtuigen. Met een nieuwe release als ‘Fabulous Muscles’ (voer voor de eindejaarslijstjes) en een sterke live reputatie mag dat absoluut geen probleem zijn.

http://www.xiuxiu.org

 
 
 

DATUM: za 1 mei

AANVANG 20u00


INKOM: € 7 (leden BELGIE) / € 9