Naast sterke elektronicareleases van To Rococo Rot, Ekkehard Ehlers en Vladislav Delay vinden we op het Duitse Staubgold label evenzeer avontuurlijke uitstappen richting pure popmuziek en experimenteler werk terug van o.a. krautlegende Faust, het jazzy Kammerflimmer Kollektief (kc BELGIE oct. 2003) of van gitaarmanipulator Rafael Toral (kc BELGIE mei 2002). Het elektronica vakje wordt bewust en succesvol verruimd. Een van de spilfiguren binnen Staubgold is Markus Detmer. Hij brengt ons een Staubgold staalkaart met verrassend melodieuze popsongs van het Australische SUN, Groovy clicks en beats uit lege draaitafels van Institut für Feinmotorik en knappe visuals van het Bildsicherungsdienst collectief. Met een sterke selectie music out of place rond Detmer zelf als dj het geheel waardig af.

SUN
Oren Ambarchi: Gitaar, drum, elektronica, stem
Chris Townend: Elektronica, stem
Scott Horscroft: Gitaar, elektronica, stem
Martin Siewert: Gitaar, Lapsteel, elektronica
Clare Cooper: Harp, elektronica, stem

Staubgold bracht in 2003 het eerder in Australië verschenen titelloze debuut van Sun uit, een opmerkelijke cd boordevol subtiele popsongs met een sterke referentie naar popgoden als The Beach Boys en The Beatles. De Staubgold release wordt vergezeld van een remix cd waarop o.a. Pluramon, Mapstation en Pimmon de songs stevig onderhanden nemen. Sun is vooral het project van gitarist/experimentalist Oren Ambarchi (Kraak festival 2002) en producer, studio wizzard en componist Chris Townend. Ze laten voor Sun hun experimentele achtergrond voor wat hij is en zetten de poorten open voor pure pop. Voor deze tournee doen ze een beroep op mede Australiërs Scott Horscroft en Clare Cooper en laten de Oostenrijkse Martin Siewert een opmerkelijke gastrol op lapsteel spelen. Naast het Sun programma zijn spontane duo's of trio's niet ondenkbaar, de Sun muzikanten staan immers open om alle lagen van het muzikale avontuur te bespelen.

http://www.staubgold.de


INSTITUT FÜR FEINMOTORIK
8 lege draaitafels / huishoudmateriaal
Institut für Feinmotorik gaat sinds 1997 aan de slag met lege draaitafels waarop alles wat tussen de draaitafel en de naald past, behalve regulier vinyl, wordt gebruikt om beats en grooves te creëren. Of het nu streepjes papier, stickers en elastiekjes zijn of schroevendraaiers en schuurpapier, Institut für Feinmotorik weet er schitterende beats uit te distilleren. Op de Staubgold release Penetrans (2002) wist dit Duits/Zwitsers collectief te verrassen door het pulserende karakter van de muziek. Clickhop zoals gehoord achter een gesloten deur, zo omschrijven de Institut leden het zelf. Anders dan voorgeprogrammeerde dansmuziek is elk Institut für Feinmotorik concert anders. Niet alleen door de verschillende materialen die worden gebruikt maar evenzeer door de helpende handen van het publiek. Institut Für Feinmotorik brengt naast Staubgold ook werk uit op Fusetron en Synchron.

http://www.institut-fuer-feinmotorik.de


BILDSICHERUNGSDIENST
Bildsicherungsdienst (bsd) is een collectief dat verrassend beeldmateriaal (foto, super 8, video... ) verzamelt en gebruikt voor screenings bij live events (Marcus Schmickler, Scanner, Rehberg & Bauer... ). Staubgold maakt geregeld gebruik van bsd foto's voor nieuwe releases en neemt dit visuele collectief uit Keulen mee op deze tweede Music Out of Place toernee.

http://www.bildsicherung.de


 
 
 

DATUM: za 3 april

AANVANG: 20u00

INKOM € 7 (leden BELGIE) / € 9