i.s.m.


Peter Brötzmann: Tenorsax, klarinet, tarogata
Joe McPhee: Trompet, cornet, ventieltrombone
Toshinori Kondo: Trompet, electronica
Ken Vandermark: Tenorsax, klarinet, basklarinet
Roland Ramanan: Trompet, fluit
Jeb Bishop: Schuiftrombone
Fred Lonberg-Holm: Cello
Kent Kessler: Contrabas
Michael Zerang: Drum, percussie
Paal Nilssen-Love: Drum, percussie

BELUISTER HET PETER BRÖTZMANN CHICAGO TENTET OP KWADRATUUR.BE:
http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=56

Behalve Mars Williams, Michael Zerang en nieuwkomer Roland Ramanan stonden al de muzikanten van dit tot de verbeelding sprekende tentet reeds op het BELGIE podium. De concerten van Joe McPhee & The Thing, Aaly Trio feat. Ken Vandermark, Brötzmann/Parker/Drake en The Vandermark 5 gingen niet onopgemerkt voorbij, al was het maar door de pure, muzikale passie die deze muzikanten weten te genereren. Het is dan ook niet zonder enige trots dat kunstencentrum BELGIE en Motives for Jazz het concert van het Peter Brötzmann Chicago Tentet mogen aankondigen. Slechts zelden krijgt dit spraakmakende tentet de kans om zich buiten een festivalcontext te profileren. Een avondvullend programma waarbij dit tentet de nodige ruimte krijgt en waarbij spontane combinaties tussen de muzikanten worden aangegaan is dan ook meer dan een waarschijnlijkheid.

Met de slagkracht van een uitgebreid orkest maar met de flexibiliteit van kleinere ensembles weet dit tentet internationaal brokken te maken. Brötzmann en co razen op een ongeëvenaarde manier doorheen grafische scores, gecomponeerde stukken en pure vrije improvisatie. " De naam Peter Brötzmann staat enkel voor Chicago Tentet omdat ik de oudste van de groep ben... " zo beweert Brötzmann, " ...het gaat mij enkel om de samenwerking en het delen van een passie met een nieuwe lichting begaafde muzikanten die de motor van de innoverende muziek draaiende houden...". Maar Brötzmann is wel degelijk de katalysator van dit tentet. Het is immers zijn indrukwekkende oeuvre en zijn niet aflatende zin voor vernieuwing die naast bewondering ook een dynamiek heeft teweeg gebracht bij de overwegend in Chicago residerende muzikanten.

De eerste kiemen voor het Chicago Tentet werden gezaaid in 1997 toen Brötzmann op uitnodiging van muzikant en producer John Corbett voor een langere periode in Chicago verbleef. Hij speelde een beklijvend duo met riet- en koperblazer Mars Williams, aanschouwde een uniek concert van de percussionisten Hamid Drake en Michael Zerang en genoot van een subliem NRG ensemble. Het idee werd geopperd om een grotere groep samen te stellen in de geest van de eerste grote ensembles waarmee Brötzmann eind de jaren zestig o.a. Machine Gun opnam. Een succes zo bleek. Het Peter Brötzmann Octet/Tentet was een feit. Sindsdien zijn er vier cd's verschenen en speelt het Tentet regelmatig op gerenommeerde jazzfestivals. Peter Brötzmann verzekert zich tevens van een bijkomende uitdaging door het tentet te vervolledigen met de Noorse drummer Paal Nilssen-Love en de jonge Engelse trompettist Roland Ramanan, twee exponenten van een nieuwe lichting spraakmakende Europese freejazzmuzikanten.

http://www.okkadisk.com/releases/od12022.html

 
 
 

DATUM: za 8 mei

AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 10 (leden BELGIE + MfJ-leden) / EUR 12
RESERVATIE GEWENST!