TUXEDOMOON:

Blaine L. Reininger: Viool, keyboards, stem
Peter Principle: Bas, gitaar
Steven Brown: Sax, clarinet, keyboards, stem
+ Surprise Guest(s)


Blaine L. Reininger en Steven Brown vormen Tuxedomoon in 1977 in San Francisco. Als Peter Principle en Winston Tong de rangen vervolledigen is het tijd om hun nieuwe geluid los te laten op het door new wave gedreven publiek. Hun eigenzinnige, op drummachines, sax en viool gebaseerde, donkere maar tevens romantische songs weten de tijdsgeest perfect te capteren. Een reeks singles en 12 inches waaronder de instant klassiekers No Tears en What Use? trekken de aandacht van het Residents label ‘Ralph records’ waarop o.a. het legendarische Half-Mute verschijnt. No wave New York haalt Tuxedomoon ook gewillig binnen (zie de Basquiat film ‘downtown 81’) maar Europa lonkt en Tuxedomoon maakt de overstap naar een bijzonder receptief Europa in 1981. Met name Brussel wordt een vaste uitvalsbasis gedurende meerdere jaren. Het wordt voor Tuxedomoon een uitzonderlijk vruchtbare periode. Het Belgische Crammed Discs start in 1985 met het Cramboy label dat bedoeld is voor verdere Tuxedomoon releases en voor het opnieuw uitbrengen van de volledige back catalogus. Reininger, Principle en Brown geven vanaf 1989 de voorkeur aan hun respectievelijke solocarrières maar Tuxedomoon blijft een toch een soort van thuishaven voor elk van hen. Hoe kan het ook anders als blijkt dat Half-Mute, Holy Wars, The Ghost Sonata, Ship of Fools de tand des tijds meer dan hebben doorstaan. Remixes vormen een regelmatig terugkerend element in de Tuxedomoon catalogus. Het idee van ‘International Deejay Gigolo’ bezieler Dj Hell om No Tears en What Use? remixes uit te brengen viel dan ook niet in dovemansoren en zorgde in 2000 zelfs voor een hereniging en een nieuwe Tuxedomoon tournee. In 2002 verscheen de 2xcd ‘Live in St. Petersburg’ en de cd ‘Urban Leisure’ verzamelt een aantal soundtracks. Van rauwe no en new wave tot muziek voor theater, film en dans met een gezonde dosis interesse voor nieuwe media weet Tuxedomoon zich al meer dan drie decennia met veel bravoure in de actualiteit te houden. Een Tuxedomoon live concert is een buitenkansje want 2003 is hoofdzakelijk een studiojaar. Niet te missen dus!
 
http://www.mundoblaineo.com


 CASIOTONE FOR THE PAINFULLY ALONE:
Owen Ashworth: Lo-fi elektronica, stem
Het Duitse Tomlab label getuigt al enkele jaren van een bijzonder avontuurlijk releaseschema.  Casiotone For The Painfully Alone (CFTA) past dan ook perfect bij het Duitse label dat ons ook release van o.a. Tujiko Noriko, Novisad, Jurgen Deblonde en Rafael Toral brengt. Hoewel elektronica (zij het lo-fi) een belangrijk onderdeel van zijn songs vormt, neigen Ashworth’s aandoenlijke popsongs richting bands als Smog en Mountain Goats maar vooral ook naar de nostalgische sound van de Rough Trade singles club van begin de jaren tachtig.  CFTA beschikt over een hoogst gevarieerd songpalet en brengt zijn sublieme staaltje ‘pop through electronics’ voor een exclusief concert richting België en BELGIE.
 
http://www.tomlab.de/artists/cftpa.html


GÉOGRAPHIQUE:

Xavier Garcia Bardon: draaitafels, mengpaneel, hoofdtelefoon
Clément Laloy: draaitafels, mengpaneel, hoofdtelefoon


Twee jonge Belgen met heel wat podiumervaring, vaak op (k-raa-k)3 related events. Zo stonden ze reeds op de podia van o.a. Brugge 2002, de Hallen van Schaarbeek, Earational Festival 2003 en Pukkelpop. Enkele maanden geleden bracht Bardon een cd uit als Saule op het Belgische kwaliteitslabel Sub Rosa en Laloy werkt solo onder de naam Béton. Hun klanken zijn gebaseerd op loops en fieldrecordings maar een piepknor factor blijft achterwege door de sterke organische benadering (oude platendraaiers, samplers en feedback). Een full cd voor het kraak label is in de maak.

http://www.geographique.be.tf/


(K-RAA-K)3 NONSOUND:
Is een dj collectief bestaande uit mensen rondom het gelijknamige label. Net als bij het label spitst de muziekkeuze zich niet toe tot één bepaalde stijl of genre. Ter gelegenheid van deze goedgevulde avond wordt geprobeerd om het feestgevoel wat aan te wakkeren. De reden? Examens zijn (bijna) gedaan, de zomer komt eraan, het einde van een bewogen seizoen voor kunstencentrum BELGIE is in aantocht en ook wel een beetje de link met electro (zie de succesvolle Tuxedomoon electro remixes van No Tears en What Use? op dj Hell's Gigolo label).


http://www.kraak.net
http://www.tsjok.com

 
 
 

za 21 juni

AANVANG: 20u00

INKOM: EUR 13 (leden BELGIE) / EUR 15