i.s.m.FRED ANDERSON TRIO (USA)
with special guest ERNEST DAWKINS

Fred Anderson: Tenorsax
Harrison Bankhead: Bas
Chad Taylor: Drum
Ernest ‘Khabeer’ Dawkins: Tenorsax


Hoe kunnen we een levende saxlegende als Fred Anderson eer aandoen in slechts enkele zinnen ? Hoe kunnen we duidelijk maken dat de invloed van deze muzikant, creatieve geest en bovenal ‘family man’ al sinds begin de jaren zestig meerdere generaties (free)jazz muzikanten heeft gevormd en gestimuleerd ? Niets beter natuurlijk dan ze gewoon samen op een podium te zetten en het muzikale vuurwerk voor zich te laten spreken.

Als medeoprichter van de Association for the Advancement of Creative Musicians’ kortweg AACM, met leden als The Art Ensemble of Chicago, Ernest ‘Khabeer’ Dawkins, Jeff Parker (Tortoise), Muhal Richard Abrams e.a. maar vooral als drijvende kracht achter ‘The Velvet Lounge’, een bescheiden club die elke dag een forum biedt aan nieuw talent, tracht Fred Anderson vanuit Chicago zijn ervaringen in de turbulente muziekwereld op een spontane manier door te geven aan een nieuwe generatie. Het is voor Anderson steeds een bewuste keuze geweest. De lokroep van New York en vooral van Europa was in de jaren zestig erg sterk maar Anderson besloot zijn muzikale stempel te drukken vanuit zijn thuisbasis Chicago. De concerten in Europa zijn dan ook zeldzaam en gegeerd. Nu John Corbett, curator van ‘The unheard Music Series’ voor het Atavistic-label, enkele historische opnames opnieuw uitbracht (live in Verona, Dark Day -The Milwaukee tapes...) en het Thrill Jockey-label (Tortoise, Trans Am, Chicago Underground duo/trio...) uitpakt met nieuwe releases (Back Together Again, met Hamid Drake) krijgt Anderson stap voor stap de internationale erkenning die hij al jaren verdient. Het trio van Fred Anderson dat Motives for Jazz en kunstencentrum BELGIE mogen verwelkomen bestaat uit ‘Chicago Underground’ en ‘Sticks & Stones’-drummer Chad Taylor en de bezielde bassist Harrison Bankhead (8 Bold Souls, Antony Braxton, Roscoe Mitchell...) voor de gelegenheid aangevuld met New Horizons Ensemble-frontman en prominent AACM-lid Ernest ‘Khabeer’ Dawkins op tenorsaxofoon. Dat dit een unieke gelegenheid is om Fred Anderson op een Belgisch podium aan het werk te zien moge duidelijk zijn. Muzikaal vuurwerk zo schreven we al eerder....tijdig reserveren is de boodschap !
http://www.velvetlounge.net/
http://www.okkadisk.com/
http://www.thrilljockey.com


STICKS & STONES (USA)
Feat. MATANA ROBERTS, CHAD TAYLOR & JOSH ABRAMS

Matana Roberts: Altsax
Josh Abrams: Bas
Chad Taylor: Drum


Roberts, Taylor en Abrams vonden elkaar tijdens de open improvisatiesessies in Fred Andersons ‘Velvet Lounge’. Een verdere samenwerking leek onvermijdelijk en sinds 2002 krijgt Sticks & Stones met de gelijknamige release voor het 482 music-label concreet vorm. Sticks & Stones stippelt een eigenzinnig muzikaal parcours uit met gedreven improvisatie zonder het gevoel voor melodie en structuur te verwaarlozen. Op de tweede Sticks & Stones cd ‘Shed Grace’, ditmaal voor het Thrill Jockey-label, krijgen we een hechter trio te horen dat werk van Fela Kuti en Thelonious Monk knap weet te balanceren met eigen werk. Bundy K. Brown van Tortoise-, Pullman- en Directions in Music-faam zat achter de knoppen en is verantwoordelijk voor de warme live-klank van ‘Shed Grace’. Het podium is dan ook de natuurlijke biotoop voor deze groep jonge, gedreven muzikanten.

Chad Taylor en Josh Abrams vonden hun weg reeds naar het BELGIE-podium met bands als Chicago Underground Duo & Trio (Chad Taylor) en Town & Country en Sam Prekop Band (Josh Abrams). Voor de altsaxofoniste Matana Roberts is dit een Belgisch debuut. Roberts is lid van de AACM, bewees zich al aan de zijde van grootheden als Butch Morris, Peter Brötzmann, Anthony Braxton en Steve Lacy, maakt deel uit van het afrofunkpunkrockjazz-gezelschap Burnt Sugar en is te horen op Godspeed You! Black Emperors ‘yanqui u.x.o’ uit 2002.
http://www.geocities.com/robertsmatana/
http://www.thrilljockey.com/bandpage.html?artistnum=61

 
 
 

DATUM: za 9 april

AANVANG 20u00

INKOM EUR 8 (leden BELGIE & MfJ) / EUR 10