foto: Pedro Alfacinha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
     foto: Ronny Wertelaers

   foto: Peter Gurnishkin

   foto: Lieve Apers

 

 

 
i.s.m. met

RAFAEL TORAL
Tot en met ‘Violence of Discovery & Calm of Acceptance’, een cd voor het Engelse Touch-label (zie ook Fennesz, Jóhan Jóhansson, Biosphere... ), gebruikte de Portugese componist Rafael Toral (kc BELGIE, 2002) de gitaar als basisinstrument voor zijn muzikale exploraties. Sindsdien gebruikt hij elektronische circuits en sinusgolven als onderzoeksbasis voor zijn uitdagende ‘Space Program’. Toral laat op ‘Space’ (Staubgold, 2006) voor het eerst zijn radicale nieuwe benadering horen. Deze release bevat studio- en live-opnames, geregeld in samenwerking met Sei Miguel, César Burago, Fala Mariam en Pedro Lourenço, enkele voorname figuren uit de Portugese jazz- en improvisatiescene . Elektronische muziek, jazz- en improvisatie-elementen die elkaar beïnvloeden en verruimen op een nieuwe manier, dat is wat Rafael Toral beoogt. In maart 2007 wordt ‘Space Solo 1’ op Quecksilber uitgebracht een release die grotendeels is opgebouwd rond ‘Space Study 2’ dat een belangrijk onderdeel vormt van Torals soloconcert op deze avond.

Over SPACE STUDIES
Space Study 1: Computer gegenereerde sinusgolven via handschoenen met sensoren
Space Study 2: Aangepaste MS-2 draagbare versterker, optisch gecontroleerde filter en versterkte percussie

Rafael Toral maakt gebruik van optische sensoren, draagbare gemodificeerde versterkers en handschoenen met sensoren waardoor het fysieke en visuele aspect van zijn performance als muzikale beweging, sterk wordt benadrukt. Geïnspireerd door de universele oerimpuls van de mens om geluid te produceren, lijkt het ontwikkelde klankenspectrum een auditieve projectie vanuit lang vervlogen tijden, toen het maken van geluid zich nog moest ontwikkelen tot basis voor wat later taal en muziek zou worden genoemd. Bij alle concerten en performances binnen ‘Space Program’, Torals nieuw grootschalig project rond elektronische muziek, neemt Space Studies een centrale plaats in. Met de gevoeligheid van jazz als uitgangspunt en een gedisciplineerd palet van mogelijke beslissingen is het resultaat minder begaan met experiment en geluidsexploratie dan wel met expressie en swing.

http://www.rafaeltoral.net


Beluister Rafael Toral op kwadratuur.be:
http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=493


 
PETER JACQUEMYN & TATSUYA NAKATANI with special guest FRED VAN HOVE

Peter Jacquemyn (bas), Tatsuya Nakatani (percussie), Fred Van Hove (piano)

Muzikant en beeldend kunstenaar Peter Jacquemyn werkt regelmatig samen met het kruim van de internationale improvisatiescene (wijlen Peter Kowald, Joelle Léandre, Tony Oxley... ). In 2006 schitterde hij in kunstencentrum BELGIE tijdens het Open Circuit: iNTERaCT festival (in spontane combinaties, met o.a. Mats Gustafsson, Johannes Bauer, Kevin Drumm, Fred Lonberg-Holm) en tijdens ‘Augenblick’ met Sigrid Tanghe, Lê Quan Ninh, Gunda Gottschalk en Jean Sasportes. Samen met de Japanse, in New York residerende percussionist Tatsuya Nakatani, gaat Peter Jacquemyn nu de hort op als ritmetandem die zich telkens ten dienste stelt van een nieuwe solist. Voor kunstencentrum BELGIE wordt dat pianist Fred Van Hove voor wie 2007 een feestelijk jaar is waarin zijn zeventigste verjaardag uitvoerig wordt gevierd. Van Hove was medeverantwoordelijk voor Machine Gun, een baanbrekend stuk improv uit 1968, gemaakt in het gezelschap van Brötzmann, Bennink, Parker, Kowald en Johansson. Hij trok, ondanks talloze tegenkantingen, België en de Europese improvscene uit de vergetelheid via het jaarlijks Free Music Festival en inspireert wereldwijd, na een carrière van maar liefst vier decennia, talloze generaties nieuwe improvisatoren. Zijn soloconcert tijdens het afgelopen Hard Gaan-festival (kc BELGIE, oktober 2006) lokte uitzinnige reacties uit bij een verrassend jong publiek, iets wat ongetwijfeld een vervolg zal krijgen tijdens deze uitdagende concertavond.

http://www.peterjacquemyn.be

http://www.hhproduction.org/TATSUYA_
NAKATANI_WORKS.html


http://www.efi.group.shef.ac.uk/
mvanhove.html

 
 
 
 

DATUM: za 21 april


AANVANG: 21u00


INKOM: € 7 (leden BELGIE + leden MfJ) / € 9