Daniel Denis: Drum, percussie
Michel Berckmans: Fagot, hobo
Martin Lauwers: Viool
Eric Plantain: Bas
Peter Vandenberghe: Keyboards
Kurt Budé: Klarinet, saxofoon
Philippe Seynaeve: Visuals, beeldmanipulatie

Univers Zéro bestond in 2004 dertig jaar, bracht in datzelfde jaar een negende en geslaagde cd 'Implosion' op de markt en concerteerde als headliner op internationale festivals als het Amerikaanse NEARfest en het Franse Mimi-festival. Het was dan ook een feestelijk jaar voor deze Belgische formatie die in een adem en zonder schroom kan worden vermeld met groepen als Magma, King Crimson en Art Zoyd. Anno 2005 gaat Univers Zéro resoluut verder met de originele combinatie van rock, hedendaags klassiek, (middeleeuwse)folk en elektronische muziek. Concerten zijn unieke muzikale ervaringen en de recente toetreding van beeldenmanipulator Philippe Seynaeve tot de Univers Zéro-rangen voegt daar nog een synchrone visuele dimensie aan toe.
Samen met groepen als Henry Cow, Aksak Maboul en Etron Fou Leloublan was Univers Zéro actief in de Rock In Oposition-beweging, een gezelschap van muzikanten die zich eind jaren zeventig verenigden en afzetten tegen de gangbare normen van de muziekindustrie door zelf tournees en festivals, opnamesessies en platenproducties te realiseren. Het leest als een doorslag van wat nu bijna een geldende norm is binnen het alternatieve netwerk van concertorganisatoren, platenlabels, muzikanten en webzines...

Univers Zéro grossiert in donkere, majestueuze en uitgesproken ritmische parels die via meesterwerken als 1313 (1977), Heresie (1979), Ceux du Dehors (1980) en Heatwave (1986) zijn uitgegroeid tot een waar handelsmerk. Leden-van-het-eerste uur Daniel Denis en Michel Berckmans nemen ook in 2005 enkele uitzonderlijke muzikanten onder de arm om de Univers Zéro-saga verder te zetten. "Kamermuziek voor de Apocalyps", zo lezen we wel eens of "angstwekkend mooi..." als het over Univers Zéro gaat en beter krijgen we het zelf niet verwoord. Univers Zéro is slechts zelden live te zien op de podia in Vlaanderen, een unieke kans dus om deze wereldvermaarde Belgische band buiten categorie aan het werk te zien.


http://www.univers-zero.com

 
 
 

DATUM: (!) zo 23 januari

AANVANG 20u00


INKOM € 7 (leden BELGIE) / € 9