Cast: Roberto Benigni, Steven Wright, Joie Lee, Cinqué Lee, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits, Joe Rigano, Meg White, Jack White, Steve Coogan, GZA, RZA, Bill Murray e.a.


Coffee and Cigarettes bestaat uit een reeks kortfilms, samengebracht tot één langspeelfilm. Iedere scène wordt bevolkt door de meest uiteenlopende personages, die gewoon samen zitten, koffie drinken, sigaretten roken en diverse onderwerpen bespreken zoals: cafeïneverslaving, Abbott & Costello, de complottheorieën tegen Elvis, de correcte bereiding van Engelse thee, de uitvindingen van Nikola Tesla, de fictieve rockband SQÜRL, Parijs in de jaren '20, het gebruik van nicotine als insecticide Coffee and Cigarettes wordt niet alleen bevolkt door een schitterende groep acteurs en muzikanten maar laat evenzeer een bonte reeks excentriekelingen de revue passeren. Dit alles gefilmd in schitterende ZWART (koffie) - WIT (sigaretten) fotografie van Frederick Elmes (Story Telling), Robby Müller (24 Hour Party People), Ellen Kuras (Analyze That) en Tom DiCillo (The Motor Cycle Diaries).

Met zijn voorliefde voor lange takes, stiltes en subtiele humor is Jim Jarmusch een van de meest 'Europese' cineasten in de Amerikaanse filmwereld. De Italiaanse acteur Roberto Benigni (La Vita è Bella) was 34 toen hij voor Coffee and Cigarettes zijn acteertalent leende. Toen de film uiteindelijk voor het eerst in de zalen werd vertoond was hij 51. Zeventien jaar dus deed Jarmusch erover om de film af te werken. Ondertussen wel een hele reeks filmparels producerend, onder andere de in kunstencentrum BELGIE vertoonde prenten 'Ghost Dog', 'Dead Man', 'Night on Earth' en 'Stranger than Paradise'. Het project 'Coffee and Cigarettes' begon indertijd als een korte sketch voor de Amerikaanse late-night comedy show Saterday Night Live. Uiteindelijk groeide het uit tot een reeks van elf scènes die volledig zijn opgebouwd rond een aantal koffiedrinkende en sigaretten rokende personages. De cast varieert van Bill Murray (Lost in Translation) tot Cate Blanchett (Lord of The Rings), van rocker Iggy Pop tot Jack en Meg White van The White Stripes. Jarmusch bedacht eerst wie hij wilde samenbrengen, verleidde hen daarna om mee te doen en schreef pas dan een aangepast script. Ondanks de vaste dialogen kregen de acteurs ook ruimte om te improviseren. Volgens Jarmusch is Coffee and Cigarettes een ode aan verscheidenheid en een vingeroefening in variatie. Meer dan koffie en sigaretten als aanleiding had hij daar niet voor nodig.

http://www.cafeclope.com

http://www.coffeeandcigarettesmovie.com/

 
 
 
DATUM: vr 5 november

20.00 uur

EUR 4
EUR 3(leden)