(USA / 2003 / 100' / 35 mm)

Scenario: Ethan Coen, Joel Coen, Robert Ramsey, Matthew Stone, John Romano
Cast: George Clooney, Catherine Zeta-Jones, Geoffrey Rush, Billy Bob Thornton, Cedric The Entertainer, Edward Herrman, Richard Jenkins, Paul Adelstein


Miles Massey (George Clooney) is een bijzonder succesvol advocaat, gespecialiseerd in echtscheidingszaken. Hij ontwikkelde een waterdicht huwelijkscontract, het befaamde 'Massey pre-nuptial' en wint zo goed als alle rechtzaken die hij aanneemt. Verzadigd door het succes en om de verveling tegen te gaan zoekt Massey echter een nieuwe uitdaging. Wanneer hij vastgoedmakelaar en befaamd rokkenjager Rex Rexroth (Edward Hermann) vanuit een verloren gewaande positie (videobeelden van het overspel van Rex) naar een klinkende overwinning weet te loodsen, komt hij oog in oog te staan met Marylin (zo goed als ex-) Rexroth (Catherine Zeta-Jones). Uitermate gefascineerd door deze geslepen femme fatale, die slechts teert op het financiële voordeel dat ze haalt uit haar veelvuldige echtscheidingen, raakt Massey langzaam maar zeker verstrikt in het sluwe web van de op wraak beluste Marylin. Om de aandacht van Massey te trekken, trouwt ze met oliemagnaat Howard Doyle (Billy Bob Thornton). Massey en zijn onverstoorbare partner Wrigley (Paul Adelstein) lopen met open ogen in de val en werken zich steeds dieper in de nesten.

Joel en Ethan Coen behoeven niet echt een introductie. De Coen Brothers namen filmland stormenderhand in met sublieme prenten als Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, The Man Who Wasn't there, O Brother, Where Art Thou en Blood Simple. Met Intolerable Cruelty grijpen de broers terug naar de Screwball komedies uit de jaren dertig en veertig, die de bij momenten hilarische strijd tussen de seksen (the battle of the sexes) mooi wisten uit te spelen. Intolerable Cruelty is dan ook opvallend lichtvoetig maar het blijft een onvervalst Coen Brothers universum met sterke en vreemde karakters en verrassende verhaallijnen. Oorspronkelijk geschreven als opdracht voor een filmhuis besloten Joel en Ethan Coen, onder impuls van George Clooney (Ocean's Eleven, Out of Sight... ), om de film toch zelf te regisseren. Clooney zet een heel sterke prestatie neer en is de perfecte partij voor tegenspeelster Catherine Zeta-Jones (Traffic, Chicago... ) die voor het eerst in een film van de Coen Brothers opduikt. Intolerable Cruelty is een snelle film, met knappe dialogen en een gezonde dosis zwarte humor die past in het rijtje The Big Lebowski, The Hudsucker Proxi en O Brother, Where Art Thou.

http://www.intolerablecruelty.com

 
 
 
DATUM: vr 16 januari

20.00 uur

EUR 4
EUR 3(leden)