Cast: Alexandra Vandernoot, Patrick Bauchau, Jørgen Leth, Lars von Trier, Claus Nissen, Maiken Algren, Daniel Hernandez Rodriguez


Beste Jørgen,

Ik heb een uitdaging voor je. Verwezenlijk een film voor mij, getiteld 'The Five Obstructions'. Als uitgangspunt nemen we je eigen meesterlijke kortfilm 'The Perfect Human' uit 1967. We zullen deze kortfilm samen bekijken en bespreken. Vervolgens zal ik je vragen om deze film opnieuw te maken maar met een aantal beperkingen, obstructies dus, en regels die door mij worden bepaald en dit tot vijf keer toe, vandaar de titel. Ik vind het evident dat onze gesprekken samen met de vijf remakes en de originele versie van 'The Perfect human' integraal moeten deel uit maken van de film. ik hoop dat je het een goed idee vindt. Misschien dat we onderling moeten overeenkomen wat de focus zal worden van de eerste film. Het zou prettig zijn voor ons beiden als het onderwerp zich toespitst op een bepaalde figuur, kwestie van een zo groot mogelijk verschil te krijgen tussen de eerste en de laatste film. Laat me weten wat je hiervan denkt.

Vriendelijke groeten,
Lars Von Trier

 

Geachte Lars,

Ik vind dit project bijzonder aantrekkelijk. Ik kan me de interessante ontwikkelingen, de manier om de obstakels te omzeilen en de gesprekken die we hierover gaan voeren zo al voorstellen. Ik vind het werkelijk een opwindend voorstel. Ik wacht op je obstructies. Het idee om mijn eigen werkwijze te moeten wijzigen, bijsturen en verstoren volgens de door jou opgegeven obstructies en regels prikkelt zonder twijfel mijn verbeelding.

Vriendelijke groeten,
Jørgen Leth

 


Met 'Dogville' startte Lars Von Trier in 2003 een nieuwe trilogie genaamd 'America - The Land of Opportunities'. Een slavenepos getiteld 'Manderlay' is gepland voor 2005. Ondertussen laat Von Trier met 'The Five Obstructions' zijn talent los op de documentaire film. Von Trier daagt zijn mentor, de filmveteraan Jørgen Leth, uit om diens eigen film 'The Perfect Human' uit 1967 vijf keer opnieuw te maken. Vijf keer zal Von Trier zijn regeltjes en beperkingen opleggen. Zo mogen er slechts 12 frames in een shot zitten en moet er op de meest miserabele plaatsen worden gefilmd. Tot Von Triers verbazing en frustratie levert Jørgen Leth telkens nieuwe cinematografische pareltjes af. De regels worden dan ook perverser. Leth moet zich zelfs bedienen van de door Von Trier gehate animatiefilm. 'The Five Obstructions' is een ware mind-game tussen twee uitzonderlijk getalenteerde filmmakers dat uiteindelijk voor de kijker schitterende cinema oplevert.

http://www.films-sans-frontieres.fr/5obstructions/

 
 
 
vr 10 en za 11 september

20.00 uur

EUR 4
EUR 3(leden)