Cast: Ulrich Thomsen, Paprika Steen, Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Ali Kazim, Ole Thestrup, Gyrd Lofqvist

Winnaar van De Gouden Raaf, de Zilveren Méliès en de Pegasus Award op het Festival van de Fantastische Film 2006


Adam (Ulrich Thomsen), een neonazistische skinhead die voorwaardelijk vrijkomt, moet gemeenschapsdienst vervullen ergens op het Deense platteland, onder het wakend oog van de wereldvreemde priester Ivan (Mads Mikkelsen). De in zichzelf gekeerde jonge fascist blijkt binnenin één en al haat. Het contrast met het haast irritante optimisme van de predikant kon niet groter zijn. ‘Slechte mensen bestaan niet. Wij geloven daar niet in’, zo beweert Ivan. Een zwaarlijvige dief met een alcoholverslaving en een Afghaanse immigrant die benzinestations overvalt als anti-kapitalistisch statement, complementeren dit gezelschap van verloren zonen. Hoe ze zichzelf nuttig willen maken, mogen ze zelf uit maken. Adams voorstel om een appeltaart te bakken wordt positief onthaald. De appelboom naast de kerk wordt Adams werkterrein. Van zodra de appels rijp zijn kan de taart gebakken worden. Maar dan slaat het noodlot toe. De boom wordt geteisterd door een zwerm kraaien, krijgt vervolgens een wormenplaag over zich heen en een blikseminslag doet vermoeden dat God hier meer dan een hand in heeft. Zoals Job in het Oude Testament, zo wordt Adam danig op de proef gesteld. Dan verschijnen de Adams nazivrienden plots op het toneel. Ze komen kijken waar hun leider blijft...

‘Adam’s Apples’ is de derde speelfilm van regisseur Anders Thomas Jensen die eerder al furore maakte als scenarist van o.a. ‘Dogma 3: Mifune’s Last Song’ (Kunstencentrum BELGIE, 2000) en ‘Wilbur Wants to Kill Himself’ (Kunstencentrum BELGIE, 2003). Het duurde even voor ‘Adam’s Apples’ de Belgische bioscopen haalde. De film kwam in de lente van vorig jaar in Denemarken in roulatie en werd geselecteerd als de Deense inzending voor de Oscar van beste buitenlandse film. Ondertussen sleepte ‘Adam’s Apples’ al meer dan 20 internationale prijzen in de wacht waaronder 3 awards op het Brusselse Filmfestival van de Fantastische Film en vond dan uiteindelijk toch zijn weg naar het reguliere internationale filmcircuit. Jensen schets in deze gitzwarte komedie een bizarre wereld waar onheilspellende kerkklokken, apocalyptische blikseminslagen en het boek van Job deel van uitmaken. Ook vormelijk laat de film zich opmerken: intense fotografie, dramatische camerastandpunten en sinistere muziek benadrukken het ‘Deus Ex Machina’-gevoel dat als een rode draad doorheen de film loopt. Hoofdrolspeler Ulrich Thomsen herkent u vast nog als één van de tafelgenoten van Thomas Vinterbergs ‘Festen’ (Kunstencentrum BELGIE, 1998).

http://www.adamsaebler.dk

"Wat begint als een christelijke versie van American History X, verandert als snel in een zwarte komedie in de stijl van de gebroeders Coen."
(De Morgen)

 
 
 
DATUM: vr 10 november

20.00 uur

EUR 4
EUR 3 (leden)